2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkoszorúzták Bartók Béla szobrát Párizsban

2005. szeptember 26.
Vasárnap délután Erdős André, párizsi magyar nagykövet és Csernus Sándor, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója megkoszorúzta Bartók Béla szobrát, mely Párizs XV. kerületében, a Bartók Béla téren található.

Bartók Bélára emlékeztek a hétvégén a világ számos pontján, így többek között Amerika vagy Magyarország mellett Párizsban is. Szeptember 25-én Erdős André párizsi magyar nagykövet és Csernus Sándor, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója koszorút helyezett el a világhírű zeneszerző párizsi szobránál. A francia főváros XV. kerületében, a Bartók Béla téren található életnagyságú szobor Varga Imre szobrászművész alkotása.

Bartók Béla és Párizs viszonya némileg ellentmondásos: franciaországi pályája kissé nehézkesen indult, éppen száz évvel ezelőtt, 1905-ben ő is részt vett a Rubinstein zeneszerző- és zongoraversenyen, melyen azonban nem aratott sikert. A tízes években a fiatal francia előadók és esztéták már kiálltak a magyar zeneszerző mellett, 1922-ben pedig itt mutatta be I. hegedűszonátáját Sztravinszkij, Ravel és Poulenc jelenlétében. Később a francia Becsületrendet is megkapta. Ma Franciaországban az egyik legismertebb magyar személyiség, a francia koncerttermek leggyakrabban játszott külföldi zeneszerzői közé tartozik. Pierre Boulez Bartók-bemutatóit a nemzetközi zenei élet kiemelkedő eseményeként tartják számon.

A koszorúzással így Párizs is csatlakozott a Bartók Béla-emlékév rendezvényihez - a Párizsi Magyar Intézet egyébként neki ajánlja a 2005-2006-os évad komolyzenei programjait is, mely alatt természetesen más zeneszerzők, Liszt, Debussy, Beethoven, Schumann, Brahms, Mozart, Chopin, Schubert, Csajkovszkij, Bach, Bizet, Eötvös és Kurtág darabjait is hallhatja majd a közönség.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok