2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt az oroszországi magyar évad

2005. február 22.
A moszkvai Történeti Múzeumban a XIX. századi magyar-orosz dinasztikus kapcsolatokat bemutató "Magyar királyság két császárság között" című kiállítással február 17-én hivatalosan is kezdetét vette az oroszországi magyar kulturális évad. Az évadot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára nyitotta meg Moszkvában.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Bence Ottó, a Hungarofest igazgatója a moszkvai megnyitón
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Bence Ottó, a Hungarofest igazgatója a moszkvai megnyitón

Az "Okno v Vengriju - Szem előtt Magyarország" szlogent viselő évad keretében Oroszország nyolc városában 53 programot szerveznek, közöttük klasszikus zenei programokat, balett- és színházi előadásokat. Magyarország különféle irodalmi programokkal, vizuális művészeti eseményekkel, világzenei és filmes programokkal, továbbá konferenciákkal mutatkozik be.

A nagyszabású áttekintő tárlatok az európai környezetbe helyezett Magyarországot mutatják be a XIX-től a XXI. századig. A két legnagyobb kulturális központban, Moszkvában és Szentpétervárott szervezik meg az évad főbb eseményeit. Ezeket a testvérvárosokban és a magyar őshaza területén található nagyobb központokban regionális rendezvények egészítik ki.

Az évad egyik kiemelt eseménye a novemberben a szentpétervári Ermitázs impozáns főlépcsőjével szemben elhelyezkedő dísztermekben megnyíló "Bécs - Budapest - Szentpétervár a historizmus és avantgárd között 1873-1925" kiállítás lesz. Ezt megelőzően áprilisban nyílik El Kazovszkij tárlata a szentpétervári Márvány Palotában.

A kiemelt zenei programok között szerepel Kocsis Zoltán és a nemzeti filharmonikusok; a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Rost Andrea; Jandó Jenő és az Akadémiai Szimfonikus Zenekar; továbbá a Besh o Drom fellépése.

Fellép a Győri Balett a Budapest Klezmer Band kíséretével. A Pintér Béla Társulat, a Parasztoperát, az utóbbi évek legsikeresebb alternatív előadását, a Budapesti Operettszínház a Marica grófnőt mutatja be, a kaposvári Csiky Gergely Színház a Csak egy szög című előadásával lép fel. Retrospektív filmhetet rendeznek Szabó István és Jancsó Miklós alkotásaiból, az utóbbi évek filmterméseiből is vetítenek.


Az évad szlogenje, az "Okno v Vengriju", szabad fordításban: "Szem előtt Magyarország" a Nagy Péter cár tevékenységét jellemző híres mondásra - "Ablak Európára" - asszociál. az évad logójának "almakupolája" a két ország sajátos jelképeit ötvözi: egyrészt a szabolcsi almára utal, mely a hiánygazdaság időszakában keresett árucikként jelent meg a polcokon, másrészt a pravoszláv templomok hagymakupoláját is megjeleníti. A logo színei és jellegzetes motívumai áttételesen a moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyház hagymakupoláját idézik.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok