2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Miniszterek a Sziget Fesztiválon

2005. augusztus 11.
Bozóki: az egyedülálló európai rendezvénnyel Közép-Európa kulturális központja lehetünk
Gerendai Károly helyezi fel a karszalagot a Szigetre látogató miniszterek csuklójára
Gerendai Károly helyezi fel a karszalagot a Szigetre látogató miniszterek csuklójára

A Sziget Fesztivál egyedülálló európai rendezvényként jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország előbb-utóbb Közép-Európa kulturális központjává váljon - hangoztatta Bozóki András kultuszminiszter az MTI-nek Hajógyári-szigeten tett szerdai látogatása alkalmával.

A kulturális tárca vezetője Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel tett szigetbejárásakor elmondta: az egyhetes fesztivál olyan összművészeti jellegű "happening", ami nem mérhető össze a Nyugat-Európában megszokott tematikus rockkoncertekkel vagy az esetleg egy hétvégéig tartó hasonló rendezvényekkel.

A Sziget Fesztivál, a Budapestre koncentráló időközi kiállításokkal és a balatoni művészeti rendezvényekkel, jó esélyt teremthet arra, hogy az ország egész Közép-Európában kulturális központtá nője ki magát - közölte Bozóki András.

A miniszter anarchiát jelképező, "Punks not dead"-feliratú pólóban jelent meg a Szigeten. Bozóki András elmondása szerint a soproni Volt fesztiválon vásárolt trikójával a kandidátusi diplomatémájának is választott elméletet kívánta reklámozni. Az anarchia, az önkényuralom ellenpólusaként, a hatalom megosztásáról szól, ami egyébként a demokráciának is az alapgondolata - magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy amíg az anarchia egy "szép álom" marad, addig a demokrácia a gyakorlati életben is megvalósítható.

Kóka János az MTI-nek a Sziget Fesztivál gazdasági jelentőségét taglalta. Utalt egy felmérésre, amely szerint a költségvetésnek 1,1 milliárd forint közvetlen bevételt generált a tavalyi rendezvény a turizmusból és a megnövekvő fogyasztás eredményeként. Reményei szerint az idén még nagyobb gazdasági hasznot hozhat a rendezvény.

A miniszter a Sziget további érdemeként említette, hogy a multikulturális rendezvény külföld felé "karaktert formál" Magyarországról. Magyarázata szerint a mai világban nehéz még egy-egy korosztály számára is eljuttatni pozitív üzeneteket az országról, a Sziget pedig szimbólumként több korosztály felé is sikeres közvetítő.

Kóka János kitért arra, hogy nagyon kedveli a bejárása alatt éppen fellépő Morcheeba együttest, és ha ideje engedné, szívesen megnézné a Basement Jaxxet is. Elmondta azt is: nagyon sajnálja, hogy a rapzenét játszó The Game lemondta a budapesti fellépést.

A miniszterek egyebek között kulturális totót töltöttek ki a Szépművészeti Múzeum, s hangszereket próbáltak ki a Művészetek palotája sátránál, valamint vért adtak és csocsóztak is.

Bozóki András és Kóka János a szigeti bejárás alkalmával megnyitották a Music Expo szakmai találkozót is, amelyen zenészek, rendezvényszervezők, kiadók és menedzserek vitatják meg az elkövetkező héten a zenei világgal kapcsolatos aktuális kérdéseket.Csak alszik - Punks not dead
Csak alszik - Punks not dead

Furulyás miniszterek
Furulyás miniszterek

Totózó miniszterek
Totózó miniszterek

Csocsózó miniszterek
Csocsózó miniszterek

Tetovált miniszterek
Tetovált miniszterek

PANKKK miniszterek
PANKKK miniszterek

Müller Péter Sziámi: nyereséges lesz a Sziget Fesztivál

A Sziget teljes költségvetésének mintegy 5 százalékát teszi ki az állami támogatás, és hogy életben maradjon a fesztivál, "ahhoz nagyon kockáztatni kell és nagyon szerencsésnek kell lennünk" - mondta Müller Péter Sziámi, a Sziget Fesztivál alapítója az MTI-nek szerdán délután.

Müller Péter Sziámi, aki a rendezvényt szervező Sziget Kft. egyik tulajdonosa, bízik abban, hogy jó lesz az időjárás: "Ha ezáltal sokan jönnek el, akkor nyereséges lesz az idei fesztivál". Hozzátette, az már jó jel, hogy elővételben elkeltek a hetijegyek, ez korábban még sosem fordult elő.

Ugyancsak fontos, hogy a nyugati lapok szerint nemcsak a legnagyobb európai fesztivál a Sziget, hanem sztárfelhozatalban a legerősebb is, hiszen vezető előadókat vonultat fel a nagyszínpadon, a világzenei- és a metálszínpadon, valamint a party arénában.

Az idén a tavalyinál 20 százalékkal több, 1,8 milliárd forint a Sziget költségvetése, ennek 60 százalékát a jegybevételekből fedezik.

Már az első napon látszik, hogy nagyon sok politikus lesz ott a Sziget Fesztiválon. Csak az első nap három miniszter és a főpolgármester látogat ki a Hajógyári-szigetre.

Ezzel kapcsolatban Müller Péter Sziámi azt mondta: nem szabad elfelejteni, hogy a Sziget nem állami- vagy PR-rendezvény, hanem "magán házibuli: akármilyen marha nagyra nőtt, ez még a mai napig olyan, mint egy szülinapi buli és azt hívjuk meg, aki nem zavarja meg a partit és a barátok barátja".

"Kevés az az ember, aki csodálkozik, vagy felháborodik azon, hogy egy politikus idejön. Jöhet azért is, mert érdekli a sziget, jóhiszeműek vagyunk. Azt viszont az elején kimondtuk, hogy a Szigeten semmiféle ideológiai propaganda nem megengedett, tehát nyilvánosan, színpadon, térítő jelleggel nemcsak politikusok nem lehetnek itt, hanem senki" - fogalmazott. Mint mondta, "Mindenki megmutathatja magát (...) de sem vallási, sem másfajta eszmei hittérítést nem szabad folytatni a szigeten".

"Amúgy ez becsület dolga, mert azt is el tudom képzelni, hogy ezt már áthágták, nyilván nem rendőrök vagyunk, csak (...) ezt várjuk a vendégeinktől. Például a civil szervezeti pályázatokon ez feltételként szerepel" - hangsúlyozta Müller Péter Sziámi.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok