2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minisztériumi beszámolók a kulturális bizottság előtt

2005. június 21.
Az Országgyűlés kulturális bizottsága az Európa Kulturális Fővárosa cím odaítéléséről és a külföldi kulturális intézetek vezetőinek kinevezéséről hallgatta meg a minisztérium vezetőit.

(MTI) - Az Európa Kulturális Fővárosa cím odaítélésének módjáról, valamint a külföldi magyar kulturális intézetek újonnan kinevezett vezetőinek pályáztatásáról volt szó az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén.

Magyarország legalább két város pályázatát terjessze az illetékes brüsszeli bizottság elé a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért - javasolja Halász János és Homa János fideszes képviselő. A kulturális bizottság keddi ülésén általános vitára alkalmasnak találták a képviselők határozati javaslatát, ami azt is tartalmazza, hogy a kormány vizsgálja felül korábbi döntését, miszerint saját maga jelöli ki azt az egyetlen várost, amelyik felterjesztheti pályázatát Brüsszelbe. A vita során Mesterházy Balázs kormánybiztos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) képviselője elmondta, hogy a kérdésben jelenleg egyeztetés folyik a kormányon belül. A bírálóbizottság legkésőbb október 23-ig hozza meg döntését. Pető Iván (SZDSZ), a kulturális bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők javaslata legkorábban szeptemberben kerülhet a Ház elé, és ez hátráltathatja a városok felkészülését.

A minisztérium bírálóbizottsága korábban hét várost talált alkalmasnak arra, hogy pályázzon a megtisztelő címre, amit 2010-ben a magyar város mellett egy német város is viselni fog. A fideszes képviselők javaslatuk indoklásában megemlítik, hogy "abban az esetben, ha több értékes pályázat közül akarja kijelölni a Magyar Köztársaság kormánya azt az egyetlen magyar várost, amelyik elnyeri a címet, akkor biztosan felmerül az elfogultság vádja".

A kulturális bizottság meghallgatta az NKÖM beszámolóját a külföldi magyar kulturális intézetek újonnan kinevezett vezetőinek pályáztatásáról. Schneider Márta, a minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy öt külföldön működő magyar kulturális intézet új vezetőjének személyéről a miniszter döntött, a szakértői bírálóbizottság javaslatai alapján. A vezetői posztokra összesen 47 pályázat érkezett. Az államtitkár-helyettes képviselői kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy szakmai kritériumok alapján döntöttek a jelöltekről.

A döntés szerint Brüsszelben Petőcz György, Pozsonyban Krasztev Péter, Prágában Varga György, Varsóban Gordon István, Új Delhiben Lázár Imre lesz a magyar intézet új vezetője. A bizottság a beszámolót tudomásul vette.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok