2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Műemléki világnap - ünnepi ülés a Magyar Tudományos Akadémián

2005. április 18.
Az örökségvédelmi törvény módosítása egy-két héten belül a kormány elé kerül és a parlament talán már tavasz végén elfogadja - mondta Bozóki András kultuszminiszter a műemléki világnapon, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi ülésen, hétfőn.
Bozóki András előadása a Magyar Tudományos Akadémián - fotó: Csapó Krisztián
Bozóki András előadása a Magyar Tudományos Akadémián - fotó: Csapó Krisztián

(MTI) - A kulturális miniszter ez alkalomból kifejtette, a törvény módosítását hamarosan beterjesztik, és a parlament, ha nem tavasszal, akkor az őszi ülésszak kezdetén fogadhatja el. Az idén negyven éves ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) kezdeményezésére világszerte minden évben április 18-án ünneplik a műemléki világnapot.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága, valamint az örökségvédelem területén tevékenykedő más szervezetek közös programsorozata az MTA budapesti székházában tartott üléssel kezdődött. Bozóki András a 22. alkalommal megrendezett műemléki világnapon, az ülést megnyitó beszédében arról szólt: minden ország kultúráját minősíti, hogyan bánik saját múltjával, törvényes védelemben részesíti-e annak emlékeit. Magyarországon mintegy 12 ezer műemléket tartanak nyilván; "ezek múltunk olyan jellegzetes, pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű emlékei, melyek kulturális identitásunk szerves részei" - mondta a miniszter. Párhuzamot vont az 1960-as évek mint az újjáépítés korszaka és napjaink között. Mint hozzátette, bár manapság érezhető az örökségvédelem iránti igény, a köztudatban még nincs jelen kellő mértékben az örökségben rejlő gazdasági potenciál.

Az ICOMOS negyvenéves fennállásán kívül arra is emlékeztetett, hogy Magyarország éppen húsz éve írta alá a Világörökségi Egyezményt. A miniszter az örökségvédelem területén kimagasló szakmai tevékenységet folytató szakembereknek kitüntetéseket nyújtott át. A műemlékvédelemért Forster Gyula-díjban részesült Koppány Tibor és Pataky Emőke építész, Mentényi Klára művészettörténész. A régészeti örökségért Schönvisner István-díjjal jutalmazták Horváth László és Horváth István építészt, továbbá posztumusz kitüntetésben részesült Poroszlai Ildikó régész. Az örökségvédelmi emlékek megőrzésében jelentős érdemeket szerzett, nem szakterületen dolgozó személyek és szervezetek a műemlékvédelemért Forster Gyula-emlékérmet és a régészeti örökségért Schönvisner István-emlékérmet kaptak. Előbbivel jutalmazták a Pogány Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Szakközépiskola és Gimnázium tanárait, az ausztriai Máriafalván élő Hotwagner Wilhelmet, továbbá a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesületet és Fáró László építészt, Gerenday Ágnes programozó matematikust, Illés Judit szlovákiai, kolozsnémai hitoktatót és Labossa Gusztáv pedagógust. Utóbbi elismerésben részesült Jakabffy Imre könyvtáros, Stamler Imre nyugalmazott iskolaigazgató, Székely Attila székelykeresztúri történelemtanár és a Vay Ádám Múzeum Baráti Köre.

Az akadémiai ülésen - amelynek védnöke az MTA elnöke, Vizi E. Szilveszter, levezetője Varga Kálmán, a KÖH elnöke volt - jeles tudósok és szakemberek fejtették ki álláspontjukat a 2001. évi örökségvédelmi törvénybe foglalt és az azon túlmutató szakmai kötelezettségekről. Glatz Ferenc akadémikus betegsége miatt nem tarthatta meg nyitó előadását, helyette elsőként Somorjay Selysette KÖH-igazgató számolt be a Műemléki Tudományos Intézet stratégiai céljairól és feladatairól.

Winkler Gábor, az MTA építészettörténeti és műemléki bizottságának elnöke a módosítani tervezett örökségvédelmi törvényről fejtette ki gondolatait, Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese a törvénymódosítás műemlékvédelmi vonatkozásaira tért ki. Finta József akadémikus a Divatcsarnokról, mint az "építészet csarnokáról" beszélt, Bugár-Mészáros Károly, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója az Andrássy úti épülettel kapcsolatos terveket és elképzeléseket ismertette. A KÖH tájékoztató folyóirata, az Örökség április számában az szerepel: az építészeti múzeum költözik a volt Divatcsarnok jelenleg üresen álló épületébe, amely azelőtt a Párizsi Nagy Áruház volt.

Deme Péter, a KÖH társadalmi kapcsolatok igazgatósága vezetője az MTI-nek elmondta: a műemléki és építész szakma nagyon szeretné, ha a múzeum a volt Divatcsarnokba költözne, ezt a KÖH is támogatja, ám a tervet hivatalosan még nem szentesítették, folynak az egyezetések. Az ünnepi ülésén a "régészeti örökség megmentéséért" jutalmat osztottak ki Fecskéné Bándi Viktóriának, valamint Madarász Lászlónak és Mezei Árpádnak. A Dercsényi Dezső-sajtódíjat Beregi Nagy Edit, az Inforádió munkatársa kapta. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ugyancsak az akadémián tartotta nyilvános ünnepi ülését. Ebből az alkalomból jelent meg a Magyarország műemlékjegyzéke első két kötete (Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéről). A helyszínen kedvezményes szakkönyvvásárt is rendeztek és aznap meg lehetett tekinteni az MTA Művészeti Gyűjteményét a székházban.

A műemléki világnaphoz kapcsolódva több alkalmi tárlat nyílt a közönség számára. A KÖH Örökség Galériájában május 1-ig tekinthető meg a Horvát világörökségi helyszínek című kiállítás. A Nagyítások, Történelmi városrészek dokumentálása, Belső-Erzsébetváros és Terézváros című tárlat az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Házában látható április 24-ig. A Gyerekek az épített és természeti környezet védelméért című kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban látogatható május 8-ig.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok