2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Műtárgyvédelmi szeminárium: fogalomtisztázással kell kezdeni

2005. június 11.

(MTI) - A kulturális javak sérelmére elkövetett bűncselekmények címmel tartott négynapos szemináriumra 18 ország több mint hetven képviselője, rendőrök, vámosok, jogászok, továbbá egy biztosítási szakértő és egy angol ügyész érkezett Budapestre - tájékoztatta Bánkútiné Hajdú Éva műtárgyvédelmi miniszteri biztos az MTI-t.

A tucatnyi előadáson, az azokat követő viták során egyebek között az derült ki, hogy szinte minden országban mást értenek műtárgy alatt, az európai szintű együttműködés összehangolását ezért az alapvető fogalmak egyeztetésével kell kezdeni az Európai Unióban - mondta.

A szeminárium résztvevői egyetértésre jutottak arról, hogy az országok büntetőjogát úgymond használhatóbbá kell tenni az illegális műkereskedelem elleni harc területén. Vita alakult ki arról, hogy az Interpol mintájára az európai rendőri hatóság, az Europol is létesítsen-e az egész kontinensre kiterjedő adatbázist a lopott műkincsekről. A saját adatállománnyal rendelkező Franciaország és Olaszország ezt ellenzi, szakembereik szerint minden államnak önálló adatbázist kell kiépítenie, majd biztosítani közöttük a gyors adatáramlást.

A tanácskozáson megegyeztek, hogy a jövőbeni egyeztetésekre meghívják a legális műkereskedelem szereplőit, a galériák és aukciós házak képviselőit, sőt ügyészségi szakértőket is. A felszólalók hármas alapcélként a rendőrség, a vámhatóságok, műkereskedők, a kulturális szakértők és a biztosítók közötti kooperáció, koordináció és kommunikáció erősítését jelölték meg - mondta Bánkútiné Hajdú Éva.

A szeminárium összehívása és újabb hasonló konferenciák szervezése arról tanúskodik, hogy az illegális műkereskedelem elleni fellépéssel kapcsolatos kérdések egyre hangsúlyosabbá válnak az Európai Unióban - emelte ki a miniszteri biztos.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok