2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Nagy Könyv a képernyőn

2005. március 2.
Kedvenc regényükről és az olvasás élményéről mesélnek Magyarország legnépszerűbb emberei márciustól a Magyar Televízióban A nagy könyv című olvasásnépszerűsítő mozgalom keretében - mondta Sipos Pál, az MTV művelődési főszerkesztője szerdán a közszolgálati intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A program mellé állva hatvannál is több színész, művész, sportoló, tudós és ismert személyiség tesz majd őszinte vallomást olyan könyvekről, amelyek megváltoztatták, rendbe hozták, vagy éppen felforgatták az életüket - tette hozzá.

Ismertetése szerint az MTV két csatornáján naponta többször, összesen 636 alkalommal láthatják a nézők e héttől, 53 napon át a beharangozó egyperces etűdöket.

A 2005. év egyik legjelentősebb kulturális eseményeként beharangozott, brit minta alapján megvalósuló programban - amelynek az olvasáskultúra fejlesztése, az olvasás népszerűsítése a legfontosabb célja - az ország kedvenc könyvét keresik.

Az újságíróknak szerdán levetített egyperces ajánlók között Szabó István filmrendező Jorge Semprun A nagy utazás című regényéről, Bálint András színész-rendező Márai Sándor Föld, föld!... című emlékezéseiről beszélt, Winkler Róbert újságíró Mihail Solohov Csendes Donját népszerűsítette.

Nagy Marcell, a Sorstalanság című film főszereplője Kertész Imre azonos című regényéről osztja majd meg érzéseit a nézőkkel, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke J. D. Salinger Zabhegyezőjéhez, Vitray Tamás újságíró Thomas Mann: József és testvérei című regényéhez fűződő viszonyáról fog szólni.

Rudi Zoltán, az MTV Rt. elnöke azt mondta: a közszolgálati televíziónak az a feladata, hogy nagyon fontos ügyeket, nagyon korszerű formátumban minél több emberhez juttasson el. Lényegesnek nevezte, hogy az MTV ne pusztán műsorokat készítsen, hanem a közszolgálat jegyében ügyeket képviseljen.

Meggyőződése szerint ezzel a projekttel a közjót tudják szolgálni, érdekesen, izgalmasan és látványosan, úgy, hogy az sok embert érdekeljen. S bár nem tudják megszorítani a Való Világot, a Big Brothert vagy Győzikét, várakozásuk szerint esténként másfél millióan fogják figyelemmel kísérni a tovább jutó könyvek majdani kampányfilmjeit novemberben - mondta.

Koncz Erika, a kulturális tárca helyettes államtitkára úgy vélekedett: biztosan eredményre vezet ez a nagy összefogás a minisztérium, a média, valamint a programba példaértékűen bekapcsolódó iskolák és legfőbb támogatóik, a könyvtárak között.

A nagy könyv játékos olvasómozgalomban a rendszeresen jelentkező tévé- és rádióműsorok nézőit, hallgatóit, a program internetes oldalának látogatóit, valamint a kapcsolódó könyvtári és iskolai rendezvények résztvevőit szavazásra szólítják fel: nevezzék meg kedvenc magyar, illetve külföldi regényüket.

Voksolni lehet könyvesboltokban, iskolákban, könyvtárakban, színházakban, művelődési intézményekben, éttermekben és szórakozóhelyeken, ingyenesen beküldhető szavazólapokon és az internetes honlapon.

A nagy könyv első nagy megjelenése a március 15-i 80 perces műsor lesz, amelyben megismertetik a nézőket a szabályokkal (ezek a www.anagykonyv.hu internetes címen teljes terjedelemben olvashatók).

Április 23-án, a beérkezett jelölések alapján bemutatják Magyarország száz kedvenc könyvét, ami után hetente két alkalommal jelentkezik majd a könyvek csatája című vitasorozat. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma háttáranyaga szerint ma az érettségizettek egyharmada és a diplomások egyhatoda egyáltalán nem olvas könyvet, a felnőttek alig fele olvas el évente legalább egy könyvet.

A tárca 110 millió forint szán arra, hogy a programban részt vevő kétezer közkönyvtárhoz eljuttassa majd a tizenkét legnépszerűbb könyvet.

Magyarországon az emberek 87 százaléka néz naponta televíziót, ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy éppen olvas egy könyvet; főleg a középkorosztálybeliek panaszkodnak arra, hogy nem jut elég idejük olvasásra - közölte az MTA szociológiai kutatóintézete által végzett felmérés adatait a Könyvtárellátó Kht.-én belül létrehozott A nagy könyv programiroda.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok