2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nem járt el kellő gondossággal a június végi anyagmegsemmisítés előtt az OSZK vezetése

2005. július 14.
Koncz Erika közművelődési helyettes államtitkár tartotta a sajtótájékoztatót
Koncz Erika közművelődési helyettes államtitkár tartotta a sajtótájékoztatót

(mti) Bozóki András kulturális miniszter tisztázó beszélgetésre magához rendelte Monok Istvánt, az OSZK főigazgatóját, a tárca vezetője e találkozó után dönt a további intézkedésekről - mondta Koncz Erika.

Az Index internetes portál július elején adott hírt arról, hogy elégették a könyvtár gyűjteményének egy részét. A közlés szerint 1867 és 1952 közötti kiadású kisebb nyomtatványokról, vállalati és egyesületi kiadványokról van szó, amelyek nélkül soha többé nem lesz rekonstruálható sok egyesület, civil szervezet, nagyrészt államosított és megszüntetett intézmény, gyár, üzem története.

Koncz Erika csütörtökön azt mondta, hogy jogszabálysértés nem történt, mivel az anyag nem volt a könyvtár állományának része. A helyettes államtitkár ugyanakkor megemlítette, a megsemmisítés miatt nem állapítható meg, hogy egyedi darabokról vagy duplumokról (másodpéldányokról) volt-e szó.

A sajtótájékoztatón kiosztott jelentés összegzése szerint a könyvtár főigazgatója mindvégig fertőzött anyagról beszélt, ugyanakkor lehetséges, hogy nem fertőzött dokumentumokat is elégettek; valószínű, hogy a dokumentumok egy része más fővárosi könyvtárakban fellelhető.

Koncz Erika elmondta, a jövőben a tárca kezelésében álló bibliotékáknak a tervezett megsemmisítésekről szóló dokumentumokat előzőleg el kell juttatniuk a minisztérium illetékes főosztályához.

Arról is döntés született, hogy egy hónapon belül meg kell teremteni az állományba nem vett anyagok kezelésének rendjét, a könyvtárak pedig speciális porszívókat kapnak az anyagok pormentesítéséhez - tette hozzá.

Olvassa el a tényfeltáró bizottság jelentését - itt!


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok