2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Norvég támogatás a fertődi Esterházy-kastély felújítására?

2005. március 23.
Fertőd lett az első abban a pályázati sorrendben, amelynek jóváhagyása esetén Norvégia tízmillió euróval támogatná az Esterházy-kastély értékes melléképületeinek felújítását és történelmi kertjének rehabilitációját.

(MTI) Norvégia - bár nem tagja az Európai Uniónak - a létrejövő magyar-norvég kormányközi megállapodás értelmében bizonyos fejlesztési projekteket pályázat útján segít megvalósítani; a folyamat még az idén megindul - mondta Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Hozzátette: Norvégia első lépésben összesen 27 millió euró felhasználását teszi lehetővé, az alap gondozását Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter gondozza.

A KÖH elnöke elmondta, hogy mintegy 120 projektre érkezett javaslat, a magyar fél által kiválasztott programokat jóváhagyásra a norvég fél elé terjesztik. A felosztásra vonatkozó végső döntést Norvégia mondja ki a program-döntőbizottság javaslatát alapul véve, várhatóan május végén, június elején. Varga Kálmán beszámolt arról: előző nap kaptak értesítést Baráth Etelétől arról, hogy a felállított pályázati sorrend élén a KÖH fertődi, tízmillió euró (2,5 milliárd forint) keretet meghatározó projektje áll. Mint mondta, a fertődi Esterházy-kastély óriási épületegyüttes, csaknem négyszáz hektáros történeti kerttel. A program a főépületet nem érinti, azt évről évre fokozatosan hozzák rendbe.

A projekt keretében bizonyos melléképületek teljes felújítását, valamint hasznosítását végeznék el - az úgynevezett kis jószágkormányzói épületben szállodát alakítanának ki -, továbbá helyreállítanák a marionett színházat is. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok