2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Ókeresztény Keresztelő Kápolna avatása Pécsett

2005. január 10.

Az Ókeresztény Keresztelő Kápolna (az V. sz. sírkamra) a Székesegyház délkeleti tornya előtt található. 1913-14-ben került elő, teljes feltárása 1999-ben kezdődött meg. Eredetileg felszíni, szokatlanul elegáns, nyolcszögletes épület, melynek egyik kő ablakkerete megmaradt. 4. századi átépítése során sírt helyeztek el benne, és bejáratát befalazták. Alatta további sírkamra már nincs. Festetlen. A Keresztelő Kápolna régészeti feltárását Gábor Olivér és Kárpáti Gábor végezte, restaurátor: Pintér Attila, a felújítást tervezte: Bachmann Zoltán és Bachmann Bálint.Háttér

2000 november 30-án a pécsi ókeresztény temető 16 síremléke felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A diplomát 2001 november 16-án adta át a helyszínen Mounir Bouchenaki, ünnepélyes keretek között.

Az ismert nagyobb temetői épületek:

I. számú sírkamra (Péter-Pál sírkamra): A Székesegyház délkeleti oldalánál található. 1782-ben találták meg. Apszisos felszíni kápolnájának falcsonkja megmaradt. A sírkamrában töredékesen fennmaradt falfestmények vannak a falakon és az épp dongaboltozatos mennyezeten. Fontosabb jelenetek: Bűnbeesés, Dániel, Jónás, Három királyok (vagy ifjú mártírok), Madonna, Noé, Krisztogrammok, Péter-Pál, Férfiportrék medaillonban. Jelenleg átalakítás alatt van, hamarosan megtekinthető lesz.

II. számú sírkamra (Korsós sírkamra): A Székesegyháztól délre, a Dóm téren (Szent István tér felső része) található. 1939-ben tárták fel. Felszíni kápolnájának falcsonkja megmaradt. A mennyezet beomlott, a falakon megmaradt festményeken növényi minták és térszegélyező ornamentika mellett a sírládák jelképes fedele is ábrázolva van. Legfontosabb kép a kis fülke hátsó falára festett korsó és pohár. Jelenleg megtekinthető.

III. számú sírkamra: A Székesegyház délkeleti oldalánál található. 1913-14-ben került elő. Festetlen. Dongaboltozata nem maradt meg, oldalfalai épek. Széttört mészkőszarkofágja a fedéllel együtt látható. Jelenleg átalakítás alatt van, hamarosan megtekinthető lesz.

IV. számú sírkamra: A Székesegyház délkeleti oldalánál található. 1913-14-ben került elő. Festetlen. Hiányzik a sír fölötti kis fülke is. Bemutató épülete jelenleg átalakítás alatt van, hamarosan megtekinthető lesz.

V. számú sírkamra: A Székesegyház délkeleti tornya előtt található. 1913-14-ben került elő, teljes feltárása 1999-ben kezdődött. Eredetileg felszíni, nyolcszögletes épület, melynek egyik kő ablakkerete megmaradt. 4. századi átépítése során sírt helyeztek el benne és bejáratát befalazták. Alatta további sírkamra már nincs. Festetlen. Bemutatása: 2005. január 8-tól.

VI. számú sírkamra: A Székesegyháztól délre, a Dóm téren (Szent István tér felső része) található. 1922-ben került elő. Festetlen. Nagy mélysége miatt bemutatása nem megoldott.

VII. számú sírkamra: A Székesegyház nyugati oldalánál található. 1957-ben került elő. A föld alatt van, kutatása nem teljes.

VIII. számú sírkamra: A Káptalani Levéltár és Plébánia épületétől keletre található, a Szent István tér keleti oldalán (Felső-Sétatér). 1940-ben került elő. Festetlen. Újbóli feltárása 2005-ben várható. Bemutatása 2006-ra tervezett.

IX. számú sírkamra: A Káptalani Levéltár és Plébánia épületétől keletre található, a Szent István tér keleti oldalán (Felső-Sétatér). 1940-ben került elő. Festetlen. Újbóli feltárása 2005-ben várható. Bemutatása 2006-ra tervezett.

X. számú sírkamra: A Káptalani Levéltár és Plébánia épületétől keletre található, a Szent István tér keleti oldalán (Felső-Sétatér), a Káptalan utca 6. előtt. Pontosabb helye ismeretlen. 1927-ben került elő. Kutatása még nem történt meg. Jelenleg föld alatt van, nem látható. Hitelesítő feltárására 2005 folyamán kerülhet sor.

Cella Trichora: A Székesegyház nyugati oldalánál található. 1922-ben került elő. Részben feltárták. Használatának kora és jellege nem tisztázott. Nevét háromkaréjos alaprajzáról kapta. Függönymintás falfestményrészletek maradtak fenn benne, melyek állapota a vizesedés okán folyamatosan romlik. Csak vezetővel látogatható.

Cella Septichora: Közvetlenül a Káptalani Levéltár és Plébánia épületének keleti oldalánál található, a föld alatt. Használatának jellege még nem tisztázott. Nevét hétkaréjos alaprajzáról kapta. 1938-ban tárták fel, majd visszatemették. Újabb feltárása 2005-ben várható. Bemutatása 2006-ban tervezett.

Ókeresztény Mauzóleum: A Szent István tér alsó részén (Alsó-Sétatér) a szökőkút mellett található. 1978 és 1984 között feltárták és rekonstrukciója is elkészült. Felszíni építményének maradványai egy nagyobb temetői templom alakját adják. A sírkamra teteje beomlott. Megmaradt falrészein a legjobb állapotú pécsi ókeresztény freskók láthatók: Bűnbeesés jelenet, Dániel jelenet, Ülő alak. Jelenleg látogatható.

Apáca u. 14.: 1962-ben tárták fel. Temetői templom, mely alá és köré temetkeztek. Jelenleg látogatható. Apszisa (félköríves záródása) északkelet felé néz. Külön sírkamra itt nem volt. Jelenleg látogatható.

Apáca u. 8. (Baranya Megyei Könyvtár udvara): 1958-ban tárták fel a temetőrészletet. Több sír mellett egy festett ikersír, egy festetlen sírkamra és egy csoportos temetkezési hely (kripta) található itt. A csoportos sír kivételével jelenleg mindegyik látogatható. Bemutató és védőépületeik átalakítása 2005-re tervezett.

XVII-XVIII. temetői építmények: A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának udvarán (Széchenyi tér) találhatók. 2002-ben tárták fel őket. A felszíni kápolnák alapfalai maradtak meg. Alattuk egy jelképes és egy hamvasztásos sír volt, sírkamra nem. Föléjük épült a gimnázium fedett sportcsarnoka, ami alatt az ókeresztény építmények homokkal feltöltve megmaradtak. Jelenleg nem láthatók, de a sportcsarnok alatti jövőbeni bemutatásukra nyitva maradt a lehetőség.

XIX. sírkamra: A székesegyház délkeleti sarkától délre található. 2003-ban került elő. Ásatása jelenleg folyik. A felszíni, félkör alakú épület falainak csonkjai maradtak meg. Alatta a sírkamra festetlen, dongaboltozata majdnem teljesen ép. Bemutatása 2006-ra várható.

XX. épület: A székesegyház délkeleti sarkától délre található. 2004 novemberében került elő. Ásatása jelenleg folyik. Felszíni épületének csonkjai maradtak meg, alaprajza még nem ismert. Sírkamra is feltételezhet? alatta. Bemutatása legkorábban 2006-ban várható.


A Székesegyház előtti sírkamrák bemutatása a felszínen kialakult műemléki épületegyüttes, illetve műemléki környezet megbontásával nem lehetséges, ezért föld alatti védőépületeket kell tervezni köréjük. Újvári Jenő (Pécs/Sopianae Örökség Kht.) indítványa és Bachman Zoltán építész tervei alapján az egymáshoz közel levő sírkamrákat a látogatók számára értelmezhetően, egységes módon, egybekötve kell bemutatni, mégpedig úgy, hogy a modern kori földalatti bemutatóhely ne keltse ókori katakombák hatását. A 2004-ben megnyert ROP pályázat összegét erre fordítja a város. A 2006-ban bemutatásra tervezett emlékek a következők: I.-II.-III.-IV.-V. sírkamra, Cella Septichora és a VIII.-IX. sírkamra.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok