2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Oroszország visszaadja a sárospataki könyvtár köteteit

2005. április 4.

(MTI) Somogyi Ferenc külügyminiszter javaslata értelmében az Országgyűlés kötelezettséget vállal, hogy a Magyar Köztársaság soron kívül visszaszolgáltatja azokat az orosz nemzeti kulturális örökség részét képező értékeket, amelyek a II. világháború során és azt követően az Oroszországi Föderáció területéről elszármaztak és Magyarországon előkerülnek. Fekszi Márta az ülés után az MTI-nek elmondta, azért van szükség e határozat elfogadására, hogy Oroszország kielégíthesse a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából elszármazott könyvek visszaadására vonatkozó magyar igényt.

A külügyminisztérium jogi szolgálata, egyben a nemzetközi jogi főosztály vezetője kifejtette: az orosz restitúciós törvény két feltételt ír elő. Az egyik az, hogy az érintett államnak jogi formában garantálnia kell, ha a területén orosz nemzeti műkincs kerül elő, visszaadja. A másik értelmében az orosz dumának a konkrét műkincs visszaadásáról törvény formájában kell döntenie. Fekszi Márta szerint remény van arra, hogy az említett jogszabályi feltételek megteremtése után a sárospataki könyvállomány - összesen 172 kötet - még az idén visszakerül Magyarországra. "Az orosz féltől függ, hogy mikor csomagolhatunk" - fogalmazott.

Mint kifejtette, Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött a műkincsek visszaadásáról. Az orosz kormány tárcaközi bizottsága az elnök döntése alapján határozott erről, és a duma április második felében tűzi napirendjére a vonatkozó törvényt. Az orosz fél minden olyan sárospataki könyvet visszaad, amelynek a létezéséről tudni lehet - tette hozzá. Fekszi Márta az MTI-nek arról is beszélt, hogy a sárospataki könyveket Nyizsnyij Novgorodban őrzik. A Moszkvától több száz kilométerre keletre fekvő városban ősszel nyíló, magyar műkincseket bemutató tárlatról a tárca is csak a sajtóból értesült - közölte.

A főcsoportfőnök elmondta, hogy Magyarország a sárospataki könyveken kívül számtalan festmény, szobor és egyéb műtárgy visszaszolgáltatására vonatkozó igényét benyújtotta Oroszországnak. A listát először 2001-ben nyújtották át, majd 2002-ben kiegészítették. A külügy- és a kulturális minisztérium szakértői, továbbá közgyűjtemények - például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok - régészei, restaurátorai és levéltárosai évekkel ezelőtt összeírták azoknak a műtárgyaknak a jegyzékét, amelyekről tudni lehet, hogy Oroszország területére kerültek és ma is fellelhetőek. "Két vastag kötetben foglaltuk össze, csaknem négyezer műtárgyról van szó" - mondta.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok