2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az oroszországi magyar évad legfrissebb eseményei

2005. február 28.
A nemrég Gyurcsány Ferenc által megnyitott orosz évad újabb magyar eseményekkel folytatódott.

Alternatív zenei programokkal folytatódtak az oroszországi magyar évad moszkvai eseményei február 25-26-án. A Zagar együttes a népszerű Art garbage és Keks klubokban lépett fel nagy közönség- és sajtósikerrel. A legnagyobb példányszámú Kommerszant c. napilap szombati színes kulturális melléklete egészoldalas fotóval számolt be róla, külön kiemelve az együttes által játszott elektronikus zene "rafinált stílusát". Ugyancsak Zagar-zene lesz az egyik főszereplő a március 8-án kezdődő moszkvai nemzetiközi "szerelmesfilm-fesztiválon" ("A szerelem arcai"), ahol az erős nemzetközi mezőnyben Török Ferenc Szezon c. művét is bemutatják, amelynek zenéjét a Zagar játssza (mint ismeretes, ezzel a februári Játékfilmszemlén a legjobb legjobb filmzene díját nyerték el).


Két magyar CD is a megjelent a napokban a mozgalmas moszkvai zenei szcénán: a 85 ezres (!) példányszámú Stereo című nagytekintélyű zenei szaklap e havi CD mellékleteként válogatást közöl az elmúlt hónapokban Oroszországban járt magyar együttesektől, terjedelmes cikkben ismertetve a magyar zenei élet legizgalmasabb jelenségeit. Ugyancsak a napokban került a boltokba a Tudósok első önálló CD-je a BadTaste kiadó gondozásában (a Tudósok moszkvai és pétervári turnéja március közepén indul).



Hanti-Manszijszk, a magyarok legközelebbi finnugor rokonainak körzete a magyar évad regionális vándorprogramjainak második helyszíne február 26. óta. Az Uralon túli, alig másfél milliós, de Franciaország-nagyságú, olajlelőhelyekben gazdag terület nemcsak gazdaságilag nagyon fontos Magyarország számára, hanem kulturális és nyelvi téren is: az itteni egyetemen az idén már több mint 130-an kezdtek magyarul tanulni. Óriási az érdeklődés a Magyar Napok iránt, melyet az épp most újraválasztott kormányzó, Filipenko nyitott meg: a Jávorkai-trió koncertje, Masszi Ferenc "Rokonvilág" c. tárlata mellett legnagyobb közönséget a filmprogram vonzza: most épp a Szabó István-retrospektív vetítése zajlik. A párhuzamosan futó nemzetközi elsőfilmes fesztiválon ("A szellem lángjai") Tóth Tibor munkája, a Rinaldo versenyez. A magyar programokat, melyekről a regionális tévé és írott sajtó bőségesen hírt adott, a Zagar együttes február 28-i éjszakai koncertje zárja. A regionális vándorprogamok harmadik állomása Jekatyerinburg lesz, amelynek minden bizonnyal a magyar operettszólisták gálaestje lesz a fénypontja. (Emlékeztetőül: az első vidéki programra Udmurt Köztársaság fővárosában, Izsevszkben került sor, melyről az Izvesztyija c. napilap udmurt kiadása első oldalon számolt be.)


A Magyar Évad regionális és alternatív programjait a moszkvai Magyar Kulturális Központ koordinálja.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok