2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

ÖSZTÖNDÍJ FIATAL FILMESEKNEK

2005. április 27.
Fiatal filmes szakemberek külföldi tanulmányainak támogatására tízmillió forintos ösztöndíj program indul ez év őszétől - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a Mediawave nemzetközi művészeti fesztiválon tett látogatása alkalmából kedden Győrött.

(MTI) - Az ösztöndíj programmal kívánják támogatni a forgatókönyv-írók, leendő producerek részvételét rövidebb, úgynevezett intenzív kurzusokon az Európai unió országaiban, továbbá ösztönzik a hosszabb egyetemi tanulmányokat is európai, illetve tengeren túli felsőoktatási intézményekben - mondta a sajtótájékoztatón a tárca vezetője.

Az ösztöndíj alaphoz a kulturális minisztérium 7,5 millió forintot biztosít, a kisebb hányad európai uniós forrás. Bozóki András hangsúlyozta: az ösztöndíj program nem a forgatókönyvírói teljesítmények kritikája. Viszont fontosnak tartja, hogy többféle filmnyelv, többféle hang legyen jelen a filmművészetben, s a külföldi tanulmányok ehhez hozzájárulhatnak. A miniszter méltatta az e héten több helyszínen zajló Mediawave fesztivált, amely 15 évvel ezelőtt Győrből indult, s ma is a Rába-parti város az események fő helyszíne. "A Mediawave Magyarország egyik legfontosabb összművészeti alternatív fesztiválja" - szögezte le. Hozzátette: kívánatosnak tartja, hogy a vidéki kulturális életben megjelenjen a sokszínűségre, az alternativitásra törekvés. Ez a szemlélet a Mediawave programjain jól érzékelhető.

A kulturális tárca vezetője hangoztatta a kultúrák egymás mellett élésének fontosságát. Megjegyezte: az alternativitás elismerése nem jelenti a kultúra hagyományos területével való szembefordulást. A miniszter kitért az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra, amelynek második fordulójába Győr is bekerült. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Mediawave a győri pályázat komoly tényezője.


Filmes szakemberekkel találkozott a miniszter a győri Rómer Házban
Filmes szakemberekkel találkozott a miniszter a győri Rómer Házban ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok