2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

PANKKK: Kiírták a 26 milliós NKA-pályázatot

2005. július 27.
161 vidéki klub regisztrált a PANKKK-ra - megjelent a támogatási felhívás

Bozóki András - kulturális pályázatokról

(MTI) - Kiírták szerdán a Nemzeti Kulturális Alapprogram 26 millió forintos könnyűzenei pályázatát, amelyet lemezkiadásra és az amatőr előadók pályára segítésére fordítanak majd - jelentette be Bozóki András, a szaktárca vezetője szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A pályázatok beadási határideje szeptember 9-e, a támogatások pedig még idén eljutnak az előadókhoz - mondta el a miniszter. Pályázni lehet a lemezkiadásra, demo felvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére.

Bozóki András kérdésre válaszolva elárulta, hogy már tudja a minisztérium tervezett költségvetését, de ezt csak augusztus 20-a után hozzák nyilvánosságra. Hozzátette: tévesek azok a sajtóhírek, amelyek szerint 15 milliárd forintos elvonásra számíthat a tárca az idei 109 milliárdos költségvetéshez képest.

A miniszter elmondta, hogy a július 20-i határidőig összesen 161 klub regisztrált a tárca által néhány hónapja indított nemzeti kortárs könnyűzenét támogató programjára (PANKKK). Hozzátette: a programok a következő évben is folytatni kívánják, illetve hasonló formában szeretnék támogatni a népi kultúrát, a táncház-mozgalmat, illetve a kortárs komolyzenét is.

A vidéki klubéletet felpezsdítésére irányuló PANKKK pályázat regisztrációi közül 48 művelődési központok ifjúsági klubjaitól érkezett, kilenc egyetemi és főiskolai kluboktól, 26 jelentkező egyesület és alapítvány, 27 koncertszervező, 51 pedig olyan vendéglátóipari egység, amely a környezetében játszó amatőr előadóknak ad fellépési lehetőséget - tette hozzá.

A pályázat következő része augusztus 25-én zárul, eddig kell a már regisztrált kluboknak konkrét koncertprogramokkal jelentkezniük, a tárca pedig szeptember 30-ig dönt a támogatásokról.

A pályázóknak évente legalább 12 élőzenei koncertet kell rendezniük, és ebből legalább kettőnek amatőr fellépőnek kell lennie, a maximum támogatási összeg pedig alkalmanként bruttó 100 ezer forint lehet - közölte Bozóki András.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy július 31-én zárul az ifjúsági klubok infrastruktúrájának felújítására kiírt pályázat, amelyben egy-egy jelentkező 20 millió forintos hitelt vehet fel, a kamatterheket viszont a tárca vállalja magára.

Kitért arra, hogy szeptemberben indul el a Könnyűzenei Export Iroda működése, amelynek 4-5 fős stábjába július 31-ig lehet jelentkezni. Az iroda a könnyűzenei magyar előadók külföldi megjelenését segíti majd.

Bozóki András az Operaház pénzügyi helyzetével kapcsolatban azt mondta, a sajtóhírekkel ellentétben az intézménynek nincs köztartozása. Ugyanakkor, mint mondta, a tervek és a valóság között valóban van mintegy 400 millió forintos eltérés.

Közölte: igaz, hogy az Operaháznak kisebb költségvetésből kell ugyanazon a színvonalon működnie, ezért a racionalizálás, az ésszerű gazdálkodás elkerülhetetlen.


A program meghirdetésekor Gyurcsány Ferenc kormányfő és Bozóki András kulturális miniszter
A program meghirdetésekor Gyurcsány Ferenc kormányfő és Bozóki András kulturális miniszter

161 jelentkező

A július 20-i határidőig összesen 161 klub regisztrált a kulturális tárca által meghirdetett PANKKK programra, melynek keretében a vidéki klubok működési támogatásra pályázhatnak. A támogatás célja az élőzenei klubélet felpezsdítése, hogy a klubok fellépést biztosítsanak a már ismert zenekarok számára, és bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak az induló amatőr zenekaroknak. A támogatás keretösszege 200 millió Ft.

Bontás

A 161 regisztrációból 48 művelődési központok ifjúsági klubjaitól érkezett, 9 egyetemi és főiskolai klub regisztrált, 26 jelentkező egyesület és alapítvány, 27 koncertszervező illetve egyéni vállalkozó, és 51 olyan vendéglátó ipari egység, amelyek a környezetükben működő amatőr rock jazz ill. egyéb zenét játszó amatőröknek adnak fellépési lehetőséget. A 161 regisztrált jelentkezőből 55 megyeszékhelyen működik, 92 nem megyeszékhely városban, 14 pedig községekben.

A támogatás menetrendje

A pályázó kluboknak előzetesen (július 20-ig) regisztrálniuk kellett a kulturális tárcánál a támogatási feltételek ismeretében, majd a minisztérium (július 27-én) támogatási felhívást tesz közzé, melyre a kluboknak már a konkrét koncert programokkal kell jelentkezniük (augusztus 25-ig). A tárca szeptember 30-ig dönt a támogatásokról.

Mivel lehet pályázni?

Olyan vidéki klubok pályázhatnak a működési támogatásra, amelyek havonta legalább egy, egy évben legalább 12 élőzenei koncertet rendeznek, és ebből legalább 2 amatőr zenei előadás. A támogatás az alkalmanként kifizetett fellépti díjak 50 %-a, de alkalmanként legfeljebb bruttó 100 ezer Ft lehet. Egy klubban évente maximum 40 előadás támogatható.

Élőzenei koncertnek az minősül, ahol előadóművész lép fel, és legalább 50 %-ban saját szerzeményei hangzanak el. Nem tartozik ide a disco, céges reklámkoncert vagy roadshow, playback és fél-playback előadás. Klubnak az olyan, működési engedéllyel rendelkező helyiség számít, amely élőzenei eseménynek ad helyet, és az előadás az előadóművésszel ill. képviselőjével kötött szerződés alapján valósul meg. A támogatást a klubot működtető önálló jogi személy, önálló jogi személyiséggel bíró alkotóközösség vagy vállalkozás igényelheti.

Mivel nem?

Mivel a tárca elsősorban a vidéki és kis amatőr zenekarokat kívánja helyzetbe hozni, és nem cél a már piacképes profik támogatása, ezért nem támogatható olyan koncert, ahol a fellépőknek fizetett összes fellépti díj meghaladja a bruttó 400 ezer Ft-ot. Budapesti klub nem pályázhat. Olyan koncerttel sem lehet pályázni, melynek fellépő előadói hangfelvételeiből az Artisjus adatai szerint 10 ezer vagy annál több példány készült a fellépés évét megelőző évben. Nem támogatható továbbá olyan koncert, amelyen kizárólag nem magyar állampolgár előadók kizárólag nem magyar nyelvű előadása hangzik el.

A támogatás célja egyben a koncertekkel kapcsolatos pénzforgalom átláthatóvá tétele. Előzetes regisztráció alapján a támogatást a tárca utólag, negyedévenként folyósítja, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület igazolása alapján. Így ez a tevékenység kikerül a szürke zónából, míg a szerzői jogdíjak is jobban érvényesülnek.

Levelesládánkból

"Tisztelt Cím!

A kisújszállási Művelődési és ifjúsági központ részéről szeretnénk kifejezni, hogy örülünk a vidéki könnyűzenei élet támogatásának. Higgyék el, hogy a jelzett bulinkénti 100 000 Ft-os támogatással ha nem is nagy, de kisebb csodát végre lehet hajtani vidéken.

Javaslatunk lenne még, hogy a klubok felkarolásával kapcsolatban jöjjön létre központi adatbank a zenekarokról is. A célokat elérni akaró zenekarok szívesen regisztrálnák magukat, és ez nagy könnyebbség lenne a szervező vidéki kluboknak is, távol a fővárostól.

Fontosnak tartjuk, hogy a nagy nyári fesztiválok elmúltával az év további tíz hónapjában ne haljon meg a vidéki könnyűzenei élet, meg kell teremteni a klub bulik varázsát is vidéken.

Tisztelettel: J.L igazgató"

"T.P. vagyok, a Holtpont zenekar gitárosa, koncertszervezője.

Nem vagyok profi koncertszervező, nem is ebből akarok megélni. Egyszerűen úgy érzem, hogy én is tettem már egy atomnyit a magyar kultúráért, és most van lehetőség, hogy a "Hivatal" is segítsen. Mindannyiunknak és önmagáért is!

Ezért is megörültem, amikor a PANKKK felhívásáról, pályázatáról értesültem. Azt hiszem, ez a lehetőség egy nyugodtabb hátteret jelenthet, ahol nem kell mindig feszült szájjal számolni a látogatókat, mint bevételi forrást, és annyit aggódni a klub jövője miatt. A könnyűzenei kultúra arról szólna, ami.

T. P. - Holtpont (Tárnok)"

Kiírták a 26 milliós NKA-pályázatot

lemezkiadásra, demo-felvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére és amatőr előadók pályára segítésére

A Nemzeti Kulturális Alapprogram könnyűzenei ideiglenes kollégiuma a mai napon 26 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki. A pályázatok beadási határideje 2005. szeptember 9. Támogatási kérelem minden kategóriában csak értékteremtő és értékközvetítő, a populáris zenekultúra kommersz főáramlatától eltérő produkciókra nyújtható be. A pályázat nyomán a támogatás még 2005-ben eljut az előadókhoz. Az új pályázat kiegészíti az NKA állandó Zenei Kollégiuma által ez év elején kiírt, hasonló célú, 36 millió forint összegű pályázatát.

Mire lehet pályázni?

1. Magyar könnyűzenei előadók, zenekarok első, kereskedelmi forgalomba kerülő hanglemezének megjelentetésére.

Hanglemezkiadók pályázhatnak stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 1 millió Ft ítélhető oda. A hanglemezkiadónak a hanghordozót 1 éven belül meg kell jelentetnie.

2. Magyar könnyűzenei előadók, zenekarok szerzői kiadásban megjelenő hanglemezének kiadására.

Olyan előadók, zenekarok és képviselőik pályázhatnak, akik vagy amelyek professzionális hanglemezkiadóval sem most, sem korábban nem álltak szerződéses jogviszonyban. Támogatás kérhető stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 1 millió Ft ítélhető oda. Az előadónak, zenekarnak ill. képviselőjének a hanghordozót 1 éven belül meg kell jelentetnie.

3. Pályakezdő magyar könnyűzenei előadók, zenekarok bemutatkozó demo-felvételének elkészítésére.

Előadók, zenekarok és képviselőik pályázhatnak stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 400 ezer Ft ítélhető oda. Az előadónak, zenekarnak ill. képviselőjének a demo-felvételt 8 hónapon belül meg kell jelentetnie.

4. Élő könnyűzenei tehetségkutató versenyek megrendezésének támogatására.

Tehetségkutató versenyek rendezői pályázhatnak, ha vállalják, hogy a verseny győzteseivel demo-felvételt készítenek. Pályázatonként az esemény költségeinek legfeljebb 50 százaléka, maximum 1 millió Ft ítélhető oda.

5. Amatőr előadók pályakezdésének támogatására

Amatőr státuszú magyar könnyűzenei előadók, zenekarok képviselői pályázhatnak próbahelyiség bérleti díjára, továbbképzés jellegű, zeneoktatási programokon való részvételre, koncertekhez kapcsolódó úti- és szállásköltségekre. A megpályázható legmagasabb összeg 200 ezer Ft.

Hamarosan zárul a hitelprogram

az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására

Beadási határidő: 2005. július 31.

Ifjúsági klubok és próbatermek kialakítására vagy már működők felújítására, valamint berendezésére és technikai felszerelésére a kulturális tárca - a Közkincs program keretében - az MFB-n keresztül kedvezményes hitelt biztosít. Olyan önkormányzatok és vállalkozások pályázhatnak, amelyek klubjaikban pop-rock, világzenei és jazz élőzenei rendezvényeknek, valamint amatőr kortárs könnyűzenei együtteseknek biztosítanak játszó- és próbahelyet.

Egy pályázó 20 millió Ft-os hitelt vehet fel, a hitel kamatterheit a tárca átvállalja. Ezer főnél kisebb lélekszámú településen a tőketörlesztés 50 %-át, 1000 és 2500 fő közötti településen a tőketörlesztés 25 %-át vállalja át a kulturális tárca. A hitel futamideje 20 év.

Szeptemberben indul a Könnyűzenei Export Iroda

Irodavezetői pályázat benyújtása: július 31-ig

Az amatőrök pályára segítése kitermeli az olyan színvonalas, értékteremtő magyar könnyűzenét, amely külföldön is érvényesülni tud. A magyar könnyűzene így komoly, más kortárs művészetekkel egyenrangú szerepet kaphat az országkép formálásában is, hiszen a mai fiatal generáció egy országot sokszor az ismert zenekarai alapján ítél meg.

A kulturális tárca egy 4-5 fős irodát állít fel a Hungarofest Kht. szervezetén belül, amely a magyar előadók külföldi könnyűzenei piacon való megjelenését segíti. A non-profit iroda élő zenei adatbázist hoz létre és tart folyamatosan karban, illetve ezt rendszeresen kiajánlja a nemzetközi produkciós irodáknak. Kapcsolatot tart a külföldi partnerekkel, szervezi a külföldi fellépéseket, nemzetközi zenei vásárokon és fesztiválokon népszerűsíti a hazai könnyűzenét. Promóciós anyagokat gyárt az előadókról, és a hazai könnyűzenei infrastruktúráról, szerzői jogi tanácsadást biztosít, külföldi pályázati lehetőségekről tájékoztatja a magyar előadókat.

Szeptemberben NKÖM-ORTT-pályázat

a magyar könnyűzene sugárzására

A kulturális tárca kezdeményezése nyomán az ORTT - közszolgálati műsorkészítési pályázatának kereteink belül - az idén közel 74 millió forinttal támogatja azt, hogy a magyar könnyűzene hangsúlyosabban jelenjen meg a hazai elektronikus médiumokban. A jövőben megjelenő frekvencia-pályázatokba új szempontként bekerül a magyar zene fokozott sugárzási aránya.



Regisztrációs lista

a Pankkk program "Ifjúsági Könnyűzenei Klub" támogatási programjához

1. Congo Szórakoztató Centrum, Kiskunhalas

2. Varga Béla Városi Kulturális Központ, Balatonboglár

("Helyiérték" Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete)

3. MASZK Egyesület, Szeged

4. Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisújszállás

5. Bartók Béla Művelődési Központ, Nagykáta

6. Budaörsi Városi Ifjúsági Klub Egyesület, Budaörs

7. KUD-A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesület, Solymár

8. Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei Barlang Klub, Szentendre

9. Tekeress Bt. Cafe Dante, Pécs

10. Hangsor Alapítvány, Enying

11. Szegedi Ifjúsági Ház caffe koncertterem, Szeged

12. Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, Ajka

13. Oladi Művelődési Központ, Szombathely

14. Károly Róbert Főiskola KRF Klubja, Gyöngyös

15. ARMSTRONG Club, Baja

16. Black Out Club, Baja

17. Újfehértói Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Újfehértó

18. Sillye Gábor Művelődési Központ, Hajdúböszörmény

(Hajdúböszörményi Fiatal Művészek Egyesülete)

19. Fiatal Tiszaújvárosért Alapítvány, Tiszaújváros

20. Trafo Club, Gödöllő

21. Húsvasaló Pub, Szekszárd

22. Pityer Barlang Söröző, Szombathely

23. Shop-Stop, Kapuvár

24. Ifjúsági és Szabadidőház, Miskolc

25. Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ, Soltvadkert

26. Törpe Büfé, Jászberény

27. EGAL Club, Eger

28. Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Kecskemét

29. RYM 2000, Taksony

30. Ifjúsági Ház és Általános Társaskör, Békéscsaba

31. Turmalin Klub, Debrecen

32. Viktória-Épker Kft., Kartal

33. Eötvös Művelődési Egyesület, Baja

34. Stunczorgó Büfé, Pécs

35. Pogo Center Rock Klub Eszpresszó, Kaposvár

36. Védőpajzs Közhasznú Alapítvány, Miskolc

37. Hevesi Sándor Művelődési Ház, Nagykanizsa

38. Kossuth Lakos Művelődési Központ, Sátoraljaújhely

39. Rímek és Ritmusok Mecsekaljáról Alapítvány, Pécs

40. Feeling Cafe és Bár, Kazincbarcika

41. Figyúsz közhasznú Kulturális és Sport egyesület, Füzesabony

42. Western Saloon söröző, Szolnok

43. Kollmann Gábor, Sopron

44. Művelődési Központ, Pásztó

45. Zug Ifjúsági Művelődési és Művészeti Közhasznú Egyesület, Szekszárd

46. Balogh és Gyepesi Kereskedelmi Bt., Debrecen

47. Petőfi Művelődési Ház, Győr

48. Improvizatív Zeneműhely Egyesület, Szombathely

49. Padlás Music Club, Veszprém

50. Malom Pub, Szombathely

51. József Attila Művelődési Ház és Városi Könyvtár, Balkány

52. Hangár Music Garden, Sopron

53. Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar H.Ö.K., Pécs

54. Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Nagykanizsa

55. Alternatív zenei Klub, Sárvár

56. Bajor Ágost Művelődési Ház és Kultúrmozgó, Esztergom

57. Rómer Ház Közalapítvány, Győr

58. Hajdú You Do Ifjúsági Klub, Hajdúböszörmény

59. Pécsi Ifjúsági Központ, Pécs

60. Művészetek Háza, Eger

61. "da Rocco", Kőszeg

62. A Közművelődés Háza, Tatabánya

(Peron Music Alapítvány)

63. Homrogdi Ifjúsági Egyesület, Homrogd

64. Cinema Café, Szombathely

65. 512 Club, Keszthely

66. Kino Cafe (Uránia mozi), Pécs

67. Trafik Lokál (Apolló mozi), Pécs

68. Moment Ibiza Club, Szolnok

69. Barangoló Tea és Kávéház, Vác

70. Várkanyar Kávéház, Kocs

71. Wilkinson Pub, Esztergom

72. MéhKasAula Kulturális Egyesület, Székesfehérvár

73. Grand Cafe Discovery Kávéház, Paks

74. Café Conca D´Oro, Debrecen

75. Borgödör, Érd

76. Hugi-Boogi Bt., (több vidéki város)

77. Pécsi Sörház Klub, Pécs

78. Arany Sárkány Pub Nógrád, Diósjenő

79. Halásztelki Zenebarátok Közhasznú Egyesülete, Halásztelek

80. Tango Szabadidő Klub, Lengyeltóti

81. Klinika Mozi DEOEC Egyetemi Klub, Debrecen

82. Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont, Debrecen

83. Trapp 2000 Kft/ Végállomás Klub, Szombathely

84. Boszorkány Tanya Étterem, Füzesgyarmat

85. Zebra Üzletház, Debrecen

86. Hangfogó Music Pub, Debrecen

87. InterMagyar Kulturális Egyesület, Pécs

88. Városi Művelődési Ház, Vasvár

89. Szentesi Művelődési Központ, Szentes

90. Partner és Társa Kft, Sárospatak

91. Fokozottan Kreatív Kulturális Egyesület, Debrecen

92. Esze Tamás Városi Művelődési Központ, Vásárosnamény

93. Bols Jazz Cafe, Nagykőrös

94. Rock Táncház, Balassagyarmat

95. Serény Múmiák Bt., Tárnok

96. Miller 2004. Kft., Törökszentmiklós

97. Auduo Kft.- Várkert Club, Veszprém

98. Pogo Center Rock Klub, Kaposvár

99. City Club, Pécs

100. Music Club Kft., Nyíregyháza

101. Black jack söröző, Békéscsaba

102. Hoffmann Kávézó, Dunaföldvár

103. Miskolci Jazzklub Kult. Közh. Egyesület, Miskolc

104. Közelítés Művészeti Egyesület, Pécs

105. Origó Kávéház, Csolnok

106. Széchenyi István ÁMK, Mohács

107. DAKK Club Cafe, Pécs

108. Sixekcio Táncsport Egyesület (több vidéki város)

109. Advisor Kft, Csongrád, Tiszakürt, Szelevény, Pécel Zsámbék, Rád, Gyál, Hajdúszoboszló

110. József A. Műv. Ház Ifjúsági Klubja, Szob

111. Tatai Esterházy Énekegyesület, Tata

112. Művészetek háza, Pécs

113. Avas Kilátó Eszpresszó, Galéria, Miskolc

114. Sport Rock Klub, Kazincbarcika

115. Papírház Ker. Szolg. Bt., Makó

116. Művelődési Ház és Könyvtár, Fegyvernek

117. Felkelő Nap Háza Kult. Egyesület, Csorna

118. Salla Műv. Közp., Könyvtár és Alapfokú Műv. Isk., Zalalövő

119. Millenniumi Kávéház és Klub, Szeged

120. Zrinyi Klub, Komló

(Független Ifjúsági Kulturális Szervezet közhasznú egyesület)

121. Szote Klub, Szeged

122. Barátság Művelődési Közp., Százhalombatta

123. Matrix Pub, Miskolc

124. Várkanyar Bt., Tata

125. Fülep Lajos Városi Műv. Közp. Színház, Könytár és Sportcsarnok, Pécsvárad

126. "Klub Sláger M", Mezőkövesd

127. Kossuth Művelődési Közp., Dabas

128. Dombóvári Művelődési Ház, Dombóvár

129. Goldmark Károly Műv. Közp és Szabadtéri Színház, Keszthely

130. Art Cafe, Esztergom

131. Minstral Ker. és Szolg. Bt., Győr

132. Lilla Söröző Kft., Debrecen

133. Szárnyas Sárkány Kult. Szolg. Egyéni Cég, Nyírbátor

134. Kakas Söröző, Dabas

135. Molothow Liget, Esztergom

136. Art Kult. egyesület, Pécs

137. Pub Fiction Club, Sopron

138. Fekete Bika, Miskolc

139. Amatőr Klub, Oroszlány

140. Kishordó, Bonyhád

141. Erdei Ferenc Műv. Közp. és Műv. Isk., Kecskemét

142. Hely-Szín-Kép kht., Kapuvár

143. Együtt Debrecenért Egyesület, Debrecen

144. Balkán Söröző, Kalocsa

145. Charley Kávézó, Siófok

146. Gyermek- és Ifj. Közp. Kht., Sopron

147. Oscar Music Café, Siófok

148. Granárium Zebra Klub, Szarvas

149. Sze-Pub Kft ., Szeged

150. Erdőkertesi Faluház Donga Pinceklub, Erdőkertes

151. Debreceni Zenészklub Egyesület, Dr. Valter Klub, Debrecen

152. Művelődés Ház és Színház, Szentgotthárd

153. Ages Quod Agis Hallgatói Szolg. Inf. Közp., Szeged

154. Kovács Emma e.v., Alsónyék

155. Körmendi Kult. Közp és Könyvtár, Körmend

156. Szivárvány Zeneház, Kaposvár

157. Csillag Étterem, Debrecen

158. Móricz Zsigmond ÁMK, Barcs

159. JATE Klub Büfé, Szeged

160. Hard Rák Café, Pécs

161. Ab Initio Kft., Veresegyház


FELHÍVÁS

A PANKKK program részeként az "Ifjúsági Könnyűzenei Klubok"

MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSÁRA

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az ifjúság vidéki kulturális lehetőségeinek fejlesztése céljából az élőzenei koncerteket szervező és befogadó klubok működési támogatására programot hirdet (azonosító: KLUB-1)

A működési támogatás célja

A tárca a fiatal korosztályok speciális érdeklődésére figyelemmel színvonalas élőzenei programok támogatását határozta el a könnyűzene - a pop, rock, világzene, jazz és hip-hop műfajok - területén.

A program egyszerre szolgálja a fiatalok megszólítását, valamint a kulturális vidékfejlesztés és a kulturális esélyteremtés céljait, egy összetett kezdeményezés keretében.

A támogatás feltételei:

1. A támogatás előfeltétele az "Ifjúsági Könnyűzenei Klubok" regisztrációs adatlapjának 2005. 07. 20-ig a kiíróhoz történő eljuttatása (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Közművelődési Főosztály1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.).

2. A működési támogatást kifejezetten (főprofilként) élő könnyűzenei koncerteket szervező és befogadó klub*, továbbá a klubot működtető önálló jogi személy, vagy önálló jogi személyiséggel bíró alkotóközösség, valamint gazdasági társaság, egyéni vállalkozó (a továbbiakban szervező) igényelheti, amelynek nincs az Artisjus felé fennálló jogdíjtartozása, lejárt és meg nem fizetett tartozása.

3. Működési támogatásban részesülhet a 2. pontban felsorolt regisztráltak köre, amely egy évben legalább 12 élőzenei koncertet** rendez pop, rock, világzene, jazz és hip-hop műfajban, amelynek legalább 50%-ában saját szerzemények hangzanak el. Nem tartozik ide a diszkó, valamely cég, termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére rendezett koncert, roadshow, ill. playback és fél playback előadás.

*klub: az élőzenei eseményeknek helyet adó, működési engedéllyel rendelkező helyiség, amelyben az előadóművésszel ill. képviselőjével kötött szerződés alapján valósul meg az előadás)

**(élőzenei koncert: előadóművész közreműködésével zajló meghirdetett könnyűzenei előadás)

4. A 12 élőzenei koncertből legalább kettő (éves szinten pedig a koncertek 15 %-a) csak olyan zenei előadás lehet, amelyen kizárólag amatőr előadók lépnek fel.

5. A támogatható fellépések száma egy klubra számolva, a meghatározott időtartam alatt maximum 40 előadás lehet. Az ugyanabban a programban együttműködő több előadó közös fellépése egy előadásnak számít. A 12 alkalomba ugyanazon előadó/együttes legfeljebb kétszer számítható be. A 2005. évben meghirdetésre kerülő program első kifizetésére minden támogatott esetében a 12 igazoltan megrendezett koncertet követően, de legkorábban 2006. áprilisától kerülhet sor.

6. Csak olyan fellépés támogatható, amely után a klub vagy a szervező a szerzői jogdíjat és

az előadóművészi fellépti díjat megfizette (ez utóbbit számlával vagy bizonylattal igazolja

az Artisjusnál).

A működési támogatás a kifizetett fellépti díjak 50%-a, de alkalmanként legfeljebb 100.000 (egyszázezer) forint lehet, amely nem tartalmazza a visszaigényelhető ÁFA összegét. Az igényelhető működési támogatás vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, amelynek folyósítása utófinanszírozás formájában negyedévenként történik, az Artisjus fenti feltételek teljesüléséről szóló igazolása alapján. Az első kifizetések 2006. április hónapban teljesülnek.

Nem támogatható:

- budapesti klub és rendezvény;

- olyan koncert, ahol a fellépőknek fizetett összes fellépti díj meghaladja a bruttó 400.000 (négyszázezer) forintot;

- olyan koncert, amelyen a fellépő előadóknak (együttesnek) az Artisjus adatai szerint a fellépés évét megelőző évben vagy korábban megjelent legutóbbi hangfelvételéből 10000 vagy annál több példányt gyártottak, illetve értékesítettek;

- olyan koncert, amelyen kizárólag nem magyar állampolgár előadók kizárólag nem magyar nyelvű előadása hangzik el.

A támogatás azoknak a kluboknak, szervezőknek adható, amelyek a 2005. szeptember 30-tól 2006. szeptember 30-ig tartó időszakban fenti feltételeknek megfelelő koncerteket megvalósítanak. Egyéni vállalkozó esetében szükséges egy befogadói nyilatkozat, és a támogatást kezelő pénzügyi lebonyolító szervezet megnevezése is.

A támogatás kezelője: a Nemzeti Kulturális Alapprogram Fejezeti Pályáztatási Csoportja

(1077. Budapest Nagydiófa u. 11.)

A működési támogatást a regisztrált klub vagy szervező a támogatási adatlap benyújtásával kérheti, amely letölthető a www.kultura.hu és a www.artisjus.hu honlapokról.

Az adatlapot két példányban, a támogatás kezelőjének fent megadott címére, kizárólag postai úton 2005. augusztus 25-ig lehet benyújtani. A beadási határidőt követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

Az érvényes támogatási kérelmekről a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma honlapján, válaszlevélben legkésőbb 2005. szeptember 30-ig értesíti az igénylőket.

A támogatás felhasználására a támogatottakkal a kiíró köt szerződést.

A kiíró a támogatás során a támogatott által büntetőjogi felelősségük tudatában közölt adatok, bizonylatok, számlák valódiságát ellenőrizheti. Amennyiben a közölt adatok, bizonylatok, számlák nem bizonyulnak valósnak, a támogatott regisztrációja törlésre kerül, és újabb regisztrációra a későbbiekben nem jogosult, egyben a valótlan adatokkal érintett időszakra már kifizetett támogatást vissza kell fizetnie.

A támogatással kapcsolatban további információ kérhető a 06-1-484-7335-ös telefonszámon.

Budapest, 2005. július 27.

Dr. Bozóki András sk.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok