2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A PANKKK-program keretében 69 vidéki zenei klub részesül támogatásban

2005. szeptember 6.
A kulturális minisztérium által meghirdetett PANKKK-program (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében 69 vidéki ifjúsági és zenei klub részesül összesen 92,7 millió forintos támogatásban - jelentette be Bozóki András, a tárca vezetője kedden Budapesten.
Középen Bozóki András miniszter és Koncz Erika helyettes államtitkár
Középen Bozóki András miniszter és Koncz Erika helyettes államtitkár

(MTI) - A minisztérium az összeggel 1804, vidéken rendezendő koncertet támogat - közölte Bozóki András.

Mint mondta, a nyertes egyetemi, főiskolai klubok, művelődési központok ifjúsági klubjai, a koncertszervező- és vendéglátóhelyek az ország egészét lefedik.

Ezek a helyek a környezetükben működő rock, dzsessz és más zenét játszó amatőr együtteseknek teremtenek fellépési lehetőséget - fűzte hozzá Bozóki András.

A nyáron meghirdetett pályázaton olyan klubok vehettek részt, amelyek vállalták, hogy évente legalább tizenkét élőzenei koncertet, ebből minimum két amatőr zenei előadást szerveznek.

A nagy sikerre való tekintettel a tárca októberben ismét meghirdeti a pályázatot - közölte a miniszter.

Bozóki András szólt arról, hogy Szép Fruzsina vezetésével megkezdte munkáját a Könnyűzenei Export Iroda, amely a magyar előadók külföldi könnyűzenei piacon való megjelenését kívánja segíteni.

Elmondta azt is, hogy a minisztérium az Országos Rádió és Televízió Testülettel közösen e hónapban írja ki a magyar könnyűzene sugárzását támogató 74 millió forintos pályázatot.

Bozóki András kérdésre válaszolva közölte, a PANKKK-program pályázat nyertesei jövő év januárjában juthatnak a támogatáshoz.

Koncz Erika, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására létrehozott hitelprogram eredményeiről számolt be. Mint elmondta, 35 pályázó részesülhet összesen 442,7 millió forintnyi hitelben.

A pályázok klub, próbaterem, hangstúdió kialakítására vagy már működők felújítására, valamint hang- és fénytechnika fejlesztésére költhetik a pénzt.Klubtámogatás

69 vidéki ifjúsági és zenei klub részesül összesen 92,7 millió Ft működési támogatásban a kulturális tárca által meghirdetett PANKKK program keretében. A támogatás célja az élőzenei klubélet felpezsdítése, hogy a klubok fellépést biztosítsanak a már ismert zenekarok számára, és bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak az induló amatőr zenekaroknak. A tárca 2005. októberében ismét meghirdeti a pályázatot.

A minisztérium összesen 1804 koncert megrendezését támogatja, ebből 681 amatőr és 1123 profi zenekarok produkciója. A 69 támogatottból 3 egyetemi és főiskolai klub, 29 művelődési központ ifjúsági klubja, 37 pedig olyan koncertszervező illetve vendéglátóhely, amely a környezetükben működő amatőr rock jazz ill. egyéb zenét játszó amatőröknek biztosít fellépési lehetőséget. A pályázaton 12 város 40 klubja, 26 megyei jogú város és 3 község klubja nyert támogatást programjaira. A pályázók között egy 1000 fő alatti település is van: a 822 fős Alsónyék.

A kluboknak előzetesen regisztrálniuk kellett (ezt 166 klub tette meg), majd a konkrét koncertprogramok beküldésével támogatási kérelmet nyújtottak be.

Azok a vidéki klubok kaphattak működési támogatást, amelyek havonta legalább egy, egy évben legalább 12 élőzenei koncertet rendeznek, és ebből legalább 2 amatőr zenei előadás. A támogatás az alkalmanként kifizetett fellépti díjak 50 %-a, de alkalmanként legfeljebb bruttó 100 ezer Ft lehet. Egy klubban évente maximum 40 előadás támogatható.

Élőzenei koncertnek az minősül, ahol előadóművész lép fel, és legalább 50 %-ban saját szerzeményei hangzanak el. Nem tartozik ide a disco, céges reklámkoncert vagy roadshow, playback és fél-playback előadás.

Mivel a tárca elsősorban a vidéki és kis amatőr zenekarokat kívánja helyzetbe hozni, és nem cél a már piacképes profik támogatása, ezért nem támogat olyan koncertet, ahol a fellépőknek fizetett összes fellépti díj meghaladja a bruttó 400 ezer Ft-ot. Budapesti klub nem pályázhatott. Olyan koncerttel sem lehetett pályázni, melynek fellépő előadói hangfelvételeiből az Artisjus adatai szerint 10 ezer vagy annál több példány készült a fellépés évét megelőző évben. Nem támogatott a tárca olyan koncertet sem, amelyen kizárólag nem magyar állampolgár előadók kizárólag nem magyar nyelvű előadása hangzik el.

A támogatás célja egyben a koncertekkel kapcsolatos pénzforgalom átláthatóvá tétele. Előzetes regisztráció alapján a támogatást a tárca utólag, negyedévenként folyósítja, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület igazolása alapján. Így ez a tevékenység kikerül a szürke zónából, míg a szerzői jogdíjak is jobban érvényesülnek.

Hitelprogram az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására

35 pályázó - 13 önkormányzat és 22 vállalkozási formában működő szervezet - részesülhet összesen 442,7 millió forintnyi hitelben. A pályázók ezt az összeget ifjúsági klub, próbaterem, hangstúdió kialakítására vagy már működők felújítására, valamint ezek berendezésére illetve a hang-és fénytechnika fejlesztésére költhetik. A tárca valamennyi pályázó kérelmének teljes összegét elfogadta.

A kulturális tárca - a Közkincs program keretében - az MFB-n keresztül biztosít kedvezményes hitelt olyan önkormányzatoknak és vállalkozásoknak, amelyek klubjaikban pop-rock, világzenei és jazz élőzenei rendezvényeknek, valamint amatőr kortárs könnyűzenei együtteseknek biztosítanak játszó- és próbahelyet.

Egy pályázó 20 millió Ft-os hitelt vehet fel, a hitel kamatterheit a tárca átvállalja. Ezer főnél kisebb lélekszámú településen illetve az önhibájukon kívül forráshiányos települések esetében a tőketörlesztés 50 %-át, 1000 és 2500 fő közötti településen a tőketörlesztés 25 %-át vállalja át a kulturális tárca. A hitel futamideje 20 év.

Még 4 napig lehet pályázni!

26 milliós NKA-pályázat lemezkiadásra, demo-felvételek készítésére, tehetségkutató versenyek megrendezésére és amatőr előadók pályára segítésére

A Nemzeti Kulturális Alapprogram könnyűzenei ideiglenes kollégiuma 26 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki. A pályázatok beadási határideje 2005. szeptember 9. Támogatási kérelem minden kategóriában csak értékteremtő és értékközvetítő, a populáris zenekultúra kommersz főáramlatától eltérő produkciókra nyújtható be. Az új pályázat kiegészíti az NKA állandó Zenei Kollégiuma által ez év elején kiírt, hasonló célú, 36 millió forint összegű pályázatát.

Mire lehet pályázni?

1. Magyar könnyűzenei előadók, zenekarok első, kereskedelmi forgalomba kerülő hanglemezének megjelentetésére.

Hanglemezkiadók pályázhatnak stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 1 millió Ft ítélhető oda. A hanglemezkiadónak a hanghordozót 1 éven belül meg kell jelentetnie.

2. Magyar könnyűzenei előadók, zenekarok szerzői kiadásban megjelenő hanglemezének kiadására.

Olyan előadók, zenekarok és képviselőik pályázhatnak, akik vagy amelyek professzionális hanglemezkiadóval sem most, sem korábban nem álltak szerződéses jogviszonyban. Támogatás kérhető stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 1 millió Ft ítélhető oda. Az előadónak, zenekarnak ill. képviselőjének a hanghordozót 1 éven belül meg kell jelentetnie.

3. Pályakezdő magyar könnyűzenei előadók, zenekarok bemutatkozó demo-felvételének elkészítésére.

Előadók, zenekarok és képviselőik pályázhatnak stúdióköltségekre, hanghordozó (CD) gyártási, anyag- és csomagolási költségeire, valamint promóciós költségekre. Produkciónként maximum 400 ezer Ft ítélhető oda. Az előadónak, zenekarnak ill. képviselőjének a demo-felvételt 8 hónapon belül meg kell jelentetnie.

4. Élő könnyűzenei tehetségkutató versenyek megrendezésének támogatására.

Tehetségkutató versenyek rendezői pályázhatnak, ha vállalják, hogy a verseny győzteseivel demo-felvételt készítenek. Pályázatonként az esemény költségeinek legfeljebb 50 százaléka, maximum 1 millió Ft ítélhető oda.

5. Amatőr előadók pályakezdésének támogatására

Amatőr státuszú magyar könnyűzenei előadók, zenekarok képviselői pályázhatnak próbahelyiség bérleti díjára, továbbképzés jellegű, zeneoktatási programokon való részvételre, koncertekhez kapcsolódó úti- és szállásköltségekre. A megpályázható legmagasabb összeg 200 ezer Ft.

Elindult a Könnyűzenei Export Iroda

Az amatőrök pályára segítése kitermeli az olyan színvonalas, értékteremtő magyar könnyűzenét, amely külföldön is érvényesülni tud. A magyar könnyűzene így komoly, más kortárs művészetekkel egyenrangú szerepet kaphat az országkép formálásában is, hiszen a mai fiatal generáció egy országot sokszor az ismert zenekarai alapján ítél meg.

A kulturális tárca Szép Fruzsina vezetésével megalakult a Könnyűzenei Export Iroda indult a Hungarofest Kht. szervezetén belül, amely a magyar előadók külföldi könnyűzenei piacon való megjelenését segíti. A non-profit iroda élő zenei adatbázist hoz létre és tart folyamatosan karban, illetve ezt rendszeresen kiajánlja a nemzetközi produkciós irodáknak. Kapcsolatot tart a külföldi partnerekkel, szervezi a külföldi fellépéseket, nemzetközi zenei vásárokon és fesztiválokon népszerűsíti a hazai könnyűzenét. Promóciós anyagokat gyárt az előadókról, és a hazai könnyűzenei infrastruktúráról, szerzői jogi tanácsadást biztosít, külföldi pályázati lehetőségekről tájékoztatja a magyar előadókat.

Szeptemberben NKÖM-ORTT-pályázat

a magyar könnyűzene sugárzására

A kulturális tárca kezdeményezése nyomán az ORTT - közszolgálati műsorkészítési pályázatának kereteink belül - az idén közel 74 millió forinttal támogatja azt, hogy a magyar könnyűzene hangsúlyosabban jelenjen meg a hazai elektronikus médiumokban. A jövőben megjelenő frekvencia-pályázatokba új szempontként bekerül a magyar zene fokozott sugárzási aránya.


Pankkk könnyűzenei programtámogatások (xls)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok