2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

PÁRIZSBAN TALÁLKOZIK EURÓPA KULTURÁLIS KRÉMJE

2005. április 29.
Május 2-án és 3-án Párizsban, a Comédie Française-ban tartják a Kulturális Európáért Program második nagyszabású találkozóját, amelyen részt vesznek az európai kulturális miniszterek, valamint az európai művészeti élet és értelmiségi legjelentősebb képviselői. Ez alkalomból Párizsba látogat Bozóki András miniszter is, aki a következő találkozó házigazdája lesz Budapesten, 2005. novemberében. A találkozó vendégei a rendezvény fővédnöke, Jacques Chirac elnök meghívására érkeznek a francia fővárosba.

Az első találkozóra - amelyet Schröder kancellár indítványozott - 2004 novemberében Berlinben került sor. Európa kulturális vezetői fontosnak tartják, hogy az európai értelmiség meghatározó személyiségeivel együttműködve meghatározzák a kultúra helyét a 25 tagországra bővült Unió politikájában, illetve leendő Alkotmányában. Ugyanakkor 2005-ben a nemzetközi közösség is azt a célt tűzte kis magának, hogy az UNESCO 2005 őszén Párizsban sorra kerülő ülésén elfogadjon egy, a művészeti kifejezésmódok és kulturális tartalmak védelméről szóló egyezményt. A franciaországi európai kulturális találkozót egy budapesti követi majd 2005. novemberében.

Május 2-án és 3-án a híres francia színház, a Comédie Française ad otthont a Kulturális Európáért Találkozónak, amelyen - Jacques Chirac elnök meghívásának eleget téve - részt vesz többek között Bozóki András kulturális miniszter, Tarr Béla, Schilling Árpád, Szabó Miklós, Nádler István, Koncz Zsuzsa, Bak Imre, Klimó Károly, Márk Anna, Kardos József, Zimányi Zsófia, Békés Pál és Shiflish Olivér is.


A találkozó első napján a francia államfő az Elysées Palotában fogadja a mintegy 400 fő meghívottat. Délután a Comédie Française-ben Renaud Donnedieu de Vabres, francia kulturális és tájékoztatási miniszter köszönti a vendégeket, majd Michel Serres bevezetője hangzik el a vita előtt, mely a következő kérdéskört járja körül: Min alapul az európai szellemiség? Milyen szerepet játszott a kultúra az európai identitás kialakulásában? Kulturális gondolat-e az európai gondolat? A 14 óra 45-kor kezdődő vitában - melyet Frédéric Ferney vezet -, többek között Alain Finkielkraut, José Gil, Peter Sloterdijk, Gianni Vattimo, Heinz Wismann, Alessandro Baricco, Antonin Liehm, Jacques-Alain Miller, Boris Pahor, és Theodore Zeldin vesz részt.

17 óra 15-kor a Kulturális Európa kezdeményezői, közreműködői és felelősei beszélgetnek a cselekvési prioritásokról és módozatokról: Laurent Bayle, Sylvain Cambreling, Marc Fumaroli, Antoine Gallimard, Marco Tullio Giordana, Laurent Heynemann, Henri Loyrette, Margaret Menegoz, Gerard Mortier, Jorge Semprun - Luz Casal, Marianne Faithfull, Herbert Grönemeyer, Axelle Red és Line Renaud részvételével --ismertetik az előkészítő műhelyek javaslatait- A napot Patrick de Carolis vezetésével az Unió tagországának képviseletében jelenlevő művészekkel és írókkal való beszélgetés zárja.


Kedden Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke és pénzügyminisztere, az Európai Tanács hivatalban lévő elnöke beszéde után 9 óra 45-kor a résztvevők - Adonis, Jean-Jacques Annaud, Luc Besson, Ricardo Bofill, Kenneth Branagh,William Christie, Isabel Coixet, Nina Hoss, Ariane Mnouchkine, Marisa Paredes, Angelin Preljocaj és Schilling Árpád - arra a kérdésre keresik a választ, hogy mit jelent a világban a művészek és az alkotók számára az európai jelleg.

Fél tizenkettőkor Teresa Berganza, Costa-Gavras, Laurence Equilbey, Massimiliano Fuksas, Katia Guerreiro, José Montalvo, Jeanne Moreau, Thomas Ostermeier, Michelangelo Pistoletto, Sarkis és Andrzej Seweryn vall arról, hogy tapasztalja-e művészi munkája során az európai kultúrák sokféleségét.

A Palais-Royal díszudvarán elfogyasztott ebéd után a Comédie-Française tagjai versgyűjteményt olvasnak fel az európai irodalmi örökségből. Háromnegyed háromkor az Egy kultúrán alapuló Európáért címet viselő programot mutatja be - Patrice Chéreau, Matteo D´Amico, Michel del Castillo, Stéphane Lissner, Pierre Mertens és Cees Nooteboom jelenlétében - Peter Brook, Bernard Foccroulle, Amin Maalouf, Robert Palmer, Andrzej Wajda és Sasha Waltz. Fél ötkor az európai kulturális miniszterek válaszai hangzanak el a felvetett kérdésekre, melyet beszélgetés az Unió 25 országának képviseletében jelenlevő művészekkel és írókkal. A találkozót José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke felszólalása után a házigazda, Renaud Donnedieu de Vabres kulturális és tájékoztatási miniszter beszéde zárja.

A találkozót előkészítő műhelyeket az elmúlt hetekben tartották Franciaországban. A Könyv, Nyelvek és Fordítás Műhely tagjai március 31-én a francia Nemzeti Könyvtárban ültek össze Antoine Gallimard elnökletével, szóvivőjüknek Jorge Semprunt választották. A Mozi/Audiovizuális Műhely - mely tagja között tudhatta Shiflish Olivért is - április negyedikén találkoztak a francia Nemzeti Moziközpontban, elnökük Margaret Menegoz, szóvivőjük Marco Tullio Giordano és Laurent Heynemann. A színház, a zene és a tánc képviselői a párizsi Bastille Operaházban gyűltek össze Gerard Mortier elnökletével, szóvivőjük Laurent Bayle és Sylvain Cambreling lett. A Kulturális Örökség és Turizmus Műhely munkáját április 12-én a Louvre-ban Szabó Miklós is gazdagította Henri Loyrette és Thomas Grenon irányítása alatt: az ő szóvivőjük Marc Fumaroli.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok