2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pécs-Baranya Fesztivál Bécsben

2005. április 29.
A bécsi Collegium Hungaricum a nyári szünet előtt az osztrák közönségnek Magyarország egyik legkellemesebb, leggazdagabb kultúrájú csücskét: Baranya megyét és annak székhelyét, a mediterrán hangulatú Pécset mutatja be egy sokszínű kulturális fesztivál keretei között.

Pécs vonzerejét nemcsak a Mecsek természeti szépségei, kellemes klímája, jó borai adják: annak lényeges része gazdag kulturális kínálata. Barátságos hangulatot árasztó fesztiváljait persze érdemes a helyszínen megtapasztalni, de "mozdítható" kultúrkincseiből a következő hetekben gazdag kínálatot láthatnak a bécsiek. Különös aktualitást ad az eseménysornak, hogy Pécs továbbjutott az első, magyarországi fordulóból a 2010-ben rendezendő Európa Kulturális Fővárosa címért meghirdetett pályázaton.


A fesztivál nyitó rendezvényén, május 3-án az UngArt Galériában reprezentatív kiállítás keretében a magyar iparművészet egyik büszkeségét, a Zsolnay kerámiákat csodálhatják meg, másnap a turisztikai szakma képviselőit látják vendégül. A következő héten az UNESCO által a Kulturális Világörökség részévé nyilvánított - Itálián kívül egyedülálló - ókeresztény sírkamrákat mutatják be régészeti- és fotókiállítás, valamint szimpózium keretében. Május közepén a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskolájában (DLA) készült kisplasztikákból és videoinstallációkból ismerhetik meg a kortárs képzőművészet néhány aktuális trendjét. Baranya népművészetéből kaphatnak ízelítőt május 12-én, akik eljönnek a "Baranyai enteriőr Zengővárkonyból" című néprajzi kamarakiállítás megnyitójára, illetve a Zengő együttesnek ez alkalomból meghívott produkciójára.

Ebben a hónapban az intézet még rendszeres programjait is pécsi tartalommal tölti meg: a Táncházban a Zengő együttes tanítja a gyerekeket és felnőtteket, a Gyerekkuckóban pedig az ország egyik legjobb gyermekszínháza, a pécsi Bóbita társulata lép fel május 20-án. Júniusban a már klasszikusnak számító festőművész, Martyn Ferenc képeit nézhetik az érdeklődő bécsiek. A szezont - s egyben a Pécs-Baranya Fesztivált - egy oldott hangulatú koncerttel búcsúztatják kiváló pécsi jazzmuzsikusok, Szabó Dániel triója, valamint az ARCO együttes.

A programtáblázat (doc)


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok