2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pozsonyban bemutatkozott a Magyar Kulturális Intézet új igazgatója

2005. szeptember 23.

(MTI) - A külföldi magyar kulturális intézetek élén szeptembertől öt fővárosban, Pozsonyban, Varsóban, Brüsszelben, Prágában és Újdelhiben áll új igazgató. Míg az utóbbi kívül esik az Európai Unión, addig a négy unión belüli magyar kulturális misszió, a pozsonyi esik legközelebb Budapesthez. Nem csak földrajzi, de számos egyéb, az évezrednyi közös múltban gyökerező, attól aligha elválasztható vonatkozásban is - emlékeztetett rá Krasztev Péter. Mint hangsúlyozta, természetesen nem a múltbeli sérelmek, hanem a mindenkori kapcsolódások, elsődlegesen a határok légiesedése, a közös uniós keret, Közép-Európa kultúráinak azonosságai és a nemzeti kultúrák sajátosságai okán szán szélesebb szerepet az intézetnek.

- Hiszek a civil, emberközi kapcsolatok kultúrákat közelítő és közvetítő mindenhatóságában, ezért olyan intézetet építenék tovább Pozsonyban, amelynek küszöbét a közeledés egyetlen útja, ösvénye sem kerüli meg. Mindent közösen, helyi partnerekkel szeretnék megvalósítani. Persze, a költségvetési megszorítások minket sem kíméltek meg, pályázati lehetőségekkel az intézet csak korlátozottan élhet. Úgy gondolom azonban, hogy a civil szervezeteknek kínálkozó pályázatok is elérhetővé válnak, ha például létrejönnek olyan civil partnertársaságok, amelyek előtt már az ígéretes európai pályázatok kínálata is nyitva áll - körvonalazta a megnyirbált finanszírozás kényszereiből kivezető elképzeléseit az igazgató.

Krasztev Péter korában az ELTE és a Közép-európai Egyetem oktatójaként, irodalomtörténészként, kultúrantropológusként vált ismertté, Pozsonyba szólító megbízatása előtt pedig két évig Szerbiában vezetett egy civiltársadalom-építő közép-európai projektet.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok