2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Salgótarjánban ismét megnyílt a föld alatti bányamúzeum

2005. február 24.
(MTI) - Tiszteletbeli bányamesterré nevezték ki a kulturális minisztert csütörtökön Salgótarjánban, a felújított bányamúzeum átadása alkalmából.

Itt valóban belülről lehet átélni, hogyan dolgoztak a bányászok ötven évvel ezelőtt - mondta saját élményeit a sajtóval megosztva Bozóki András miniszter az akna bejárása után. Mint hozzátette, nincs távolság a kiállítás és a látogató között, szűk helyen kell menni, és beüti az ember a fejét az alacsony járatokban.



Vajda István tárlatvezető a bányamesteri kinevezést igazoló okmány mellé bányászfokost ajándékozott a miniszternek, aki először járt bányamúzeumban. A föld alatti kiállítóhelyet a kulturális tárca által indított múzeumfejlesztési Alfa-program keretében, 28 millió forintból újították fel. A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűbbé, megújították a bányagépeket és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 280 méter hosszú, 36 méter szintkülönbségű vágatokban.A csilléket egykor vontató öreg "Zsuzsit" két "új" bányaló figurája váltotta fel, azokat Bozóki András keresztelte el Deres és Szellő névre. A kulturális miniszter a sajtótájékoztatón az Alfa-programról elmondta: a tavaly meghirdetett program minden elemét folytatják.


A tárca költségvetésében erre 1 milliárd 780 millió forintot különítettek el, 500 millióval többet mint tavaly. A program keretében összesen 450 millió forinttal kompenzálják az ingyenessé vált múzeumokat, 330 millió forintot fordítanak a vidéki múzeumok fejlesztésére. Az Alfa-program keretében zajlik a nagy nemzetközi kiállítások megrendezése, a műtárgyak rekonstrukciója, az iskolai múzeumi órák, valamint a múzeumi majális és a múzeumok éjszakájának megszervezése is.





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok