2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szeged város hónapja a Párizsi Magyar Intézetben

2005. május 31.
A Párizsi Magyar Intézet magyar régiókat és kulturális központokat bemutató sorozata részeként júniusban Szeged városát ismerhetik meg behatóbban a francia főváros lakói. A rendezvénysorozat a Tiszatáj irodalmi folyóirat bemutatkozásával kezdődik május 31-én. A hónap folyamán képzőművészeti és fotótárlatokkal, konferenciával, koncertekkel és borbemutatóval csábítja a Tisza menti város felfedezésére a párizsiakat a magyar intézet.

Az 1957-ben alapított Tiszatáj ma a legrégebb óta folyamatosan működő irodalmi folyóirat Magyarországon. A Tiszatáj következetesen igényes szerkesztői kezdetektől fogva a Kárpát-medence kiemelkedő irodalmi alkotásaival és irányzataival ismertetik meg az olvasókat. Az évek során a Tiszatáj - amelyben többek között Illyés Gyula, Németh László, Nagy László, Pilinszky János, Kormos István, Csoóri Sándor, Sütő András, Kányádi Sándor is publikált - valóságos intézménnyé vált. Ma az egyik legolvasottabb és legjobb szépirodalmi lapként tartjuk számon.

A Párizsi Magyar Intézet estjén Olasz Sándor főszerkesztő, Darvasi László, a szerkesztőbizottság tagja és Tverdota György mutatja a rangos folyóiratot a párizsi irodalomkedvelőknek.

Június folyamán számos további szegedi programra kerül sor az intézetben:

14-én 17 órakor a Magyar gazdaság éve Franciaországban programjaként "A magyarországi nagy regionális központok fejlődési perspektívái: Szeged városa" címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést, melyen részt vesz Raymond Barre, volt francia kormányfő, Medgyessy Péter, volt magyar kormányfő és utazó nagykövet, Botka László, szegedi polgármester és Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Június 14-én három, Szegeddel kapcsolatos kiállítás nyílik a Párizsi Magyar Intézetben, melyet Botka László nyit meg Medgyessy Péter jelenlétében. A PMI nagytermében kortárs szegedi művészek mutatkoznak be alkotásaikkal. A Párizsi Magyar Intézet kistermében Vinkler László szegedi festő - a szegedi Móra Ferenc Múzeum kollekciójában található - munkáiból nyílik kiállítás a művész halálának 25. évfordulója alkalmából. A PMI első emeleti termében az 1879-es nagy szegedi árvíz emlékét idézi fel a Móra Ferenc gyűjteményének korabeli fotóiból válogatott tárlat. A kiállítások július 13-ig tekinthetők meg

A megnyitókat követően 20 órától Véronique Daverio hegedűművész és a szegedi születésű Suzanne Clémanceau zongoraművész ad koncertet az intézetben.

Június 21-én tartják a Zene Ünnepét Franciaországban, mikor is igen bőséges zenei kínálatból válogathatnak a zeneszeretők. A Magyar Intézetben az ugyancsak szegedi származású Frankie Látó és zenekara, a dzsesszrockot játszó Full Playback koncertezik.

Június 24-25-én a szegedi Borfesztivál programjából kapnak ízelítőt a PMI látogatói.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok