2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szobrászművész-páros új síremléke József Attila nyughelyén

2005. május 10.
Bálványos Levente és Horváth Csaba szobrászművész Sztélé című pályaterve alapján készül el az új síremlék József Attila nyughelyén, a budapesti Fiumei úti temetőben

(MTI) - A fejfa szerepét egy 2,5 méter magas, 90 centiméter széles vassztélé veszi át, amelyre az Íme, hát megleltem hazámat vers sorai kerülnek. A natúr rozsdásodó vaslemezen a betűk a lemez teljes vastagságában átmetszettek, ez az anyaghasználat mintegy megidézi és szimbolizálja József Attila sorsát - olvasható a képzőművész-páros műleírásában. A művészek szándéka szerint a nyers, durva vaslemez a temetőben sétálókat megállásra készteti, az anyag idegensége, hétköznapisága felhívó jelként hat majd.

Az új síremlék tervének kidolgozására meghirdetett pályázaton a bírálóbizottság - Schneider Márta helyettes államtitkár elnökletével - a szakértői zsűri javaslatát elfogadva Bálványos Levente és Horváth Csaba szerzőpáros anyagát minősítette nyertesnek hétfőn. A nyilvános képzőművészeti ötletpályázat kiírása szerint művészi kialakítású, a síremléket és az emlékhelyet egységes kompozícióként kezelő műalkotást kellett tervezni, amely a poéta szellemiségét, költészetének gondolatiságát fejezi ki a mai kor művészi eszközeivel. Mint a minisztérium közölte, a nyertes terv maximálisan figyelembe veszi a kiírás követelményrendszerét: ezt az eredeti sír helyének, feliratának megtartásával, megjelenésében egyszerűen, szerényen, hivalkodástól mentesen, de kifejezően, tartalmasan teszi.

Az új síremléket az 1937-ben elhunyt költő halálának évfordulóján, december 3-án avatják fel. Az új síremlék létrehozását az év elején kezdeményezték József Attila születésének centenáriuma alkalmából; a pályázatot rendkívüli szakmai érdeklődés kísérte: 169 pályaművet mutattak be.

A pályázat lebonyolítására és az emlékhely megvalósítására összesen húszmillió forintot fordítanak; ebből tizenötmillió a minisztérium, ötmillió a Fővárosi Önkormányzat támogatása. Az 1937. december 5-én, két nappal halála után Balatonszárszón eltemetett költő földi maradványait 1942-ben hozták Pestre, a Kerepesi temetőbe. 1955-ben oda temették az 1919-ben elhunyt Mamát, József Áronnét is. 1959-ben, amikor létrehozták a Munkásmozgalmi Panteont, József Attila hamvai is ott kaptak helyet, de a család 1994-ben visszavitette a költő földi maradványait a családi sírba.

A műkő-keretes, egyszerű táblával jelzett helyen ma József Attilán kívül a Mama, valamint az 1950-ben elhunyt József Jolán, a tavaly eltávozott József Etelka és Etus unokája, Makai Péter nyugszik.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok