2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tárcatükör: a kulturális miniszter volt a vendég

2005. október 14.
A kulturális minisztérium feladata, a költségvetés, továbbá a Nemzeti Kulturális Alapprogram átalakítása volt a fő téma csütörtökön a Tárcatükör a Közgázon rendezvényen, amelynek vendége Bozóki András miniszter és Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának elnöke volt.

A szaktárca vezetője a nagyelőadót teljesen megtöltő hallgatóság előtt azt mondta: a tisztesség, az esélyegyenlőség és az alternatívák politikáját igyekszik megvalósítani, a legnagyobb probléma az, hogy behatárolt a választásokig fennmaradt idő.

A volt oktatási miniszter a bizonytalanság, a nagyfokú következetlenség, a koncepciótlanság, a szereptévesztés és a gyenge érdekérvényesítés kifejezésekkel jellemezte a minisztérium működését.

A két politikus megállapította, hogy "filozófiai" különbségek vannak nézeteik között, egyetértettek ugyanakkor abban: választási ciklusokon átívelve folytonosságnak kell érvényesülnie a kultúrában.

Bozóki András elmondta, hogy a tárca jövő évre tervezett költségvetése 102 milliárd forint, vagyis szinten marad, Pálinkás József azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez az összeg csökkenést jelent.

A Fidesz kulturális tagozatának elnöke pozitívumnak nevezte a filmtörvény létrejöttét, bár hozzáfűzte, hogy a jövő évi tízmilliárd forintos forrásra vonatkozó ígéret nem teljesül. A miniszter válaszában közölte, hogy a szakma képviselőivel megegyeztek abban: évente 6,2 milliárdos lesz a támogatás.

Bozóki András egy másik felvetésre leszögezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogramot visszaalakítják alappá, de levették a napirendről a kuratóriumi rendszer módosítását, a ciklus utolsó évében, félévében már nem akarnak ilyen nagy horderejű szakmai átalakításba kezdeni. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok