2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tárgyalássorozat Belső-Erzsébetváros rehabilitációjáról

2005. február 8.
Az NKÖM, az Óvás civil szervezet és a VII. kerületi önkormányzat összefogott a negyed értékeinek megőrzése érdekében.
Király utca 25. - udvar
Király utca 25. - udvar

A nemzeti kulturális örökség minisztere kezdeményezésére tárgyalássorozat kezdődött Belső-Erzsébetváros rehabilitációjáról. A partneri kapcsolatok alapján olyan összefogás kör-vonalai rajzolódnak ki a negyed értékeinek megőrzésében, amely a későbbiekben példaértékű lehet hasonló fejlesztések megvalósításában - jelentette be Benedek András, a NKÖM köz-igazgatási államtitkára, Marinov Péter, az ÓVÁS civil szervezet vezetője és Hunvald György VII. kerületi polgármester közösen tartott sajtótájékoztatóján február 8-án.

A negyed 2004-ben történt ideiglenes műemléki védetté nyilvánításakor a szakmai és civil szervezetek mellett a város lakói is aktívan részt vettek a városrész műemlékvédelméről, felújításának eddigi menetéről, illetve a visszafordíthatatlan folyamatokat elindító bontási munkálatok felfüggesztéséről kialakult vitában.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kezdeményezett újabb megbeszélé-seken résztvevő Főpolgármesteri Hivatal, Erzsébetvárosi Önkormányzat és az Óvás Egyesület képviselői az elmúlt hetekben áttekintették a negyed kulturális örökségének védelmével ösz-szefüggő eddigi intézkedéseket és szabályozási kereteket. Ezen megbeszélések eredménye-ként született meg a tárgyaló felek együttes javaslata, mely szerint közösen egy olyan rehabi-litációs modellt alakítanak ki, amelyben a kulturális hagyományok és az építészeti szakható-sági feladatok együttes kezelésére tesznek kísérletet, különös tekintettel a belső-erzsébetvárosi negyed fejlesztésére. A modellmunkálatok első eredménye, hogy a Kulturális Örökségvédel-mi Hivatal által felmért és állandó műemléki védelemre javasolt 51 épületről az államigazga-tási egyeztetést követően miniszteri rendeletet adnak ki.


Homlokzatok Belső-Erzsébetvárosban
Homlokzatok Belső-Erzsébetvárosban

Egyedi műemléki védettséggel érintett ingatlanok az Erzsébetvárosban


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok