2020. szeptember 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tovább szépül az Állatkert

2005. október 3.
Koncz Erika helyettes államtitkár (NKÖM) és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter közös sajtótájékoztatót tartottak az Állatok napja alkalmából a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a támogatásokról szóló tájékoztató után megetették a fókákat és a jegesmedvéket. A fókák már a közelmúltban felújított és kibővített medencéjükben lubickoltak, míg a jegesmedvék területét éppen most növelik - a NKÖM támogatásával.
Koncz Erika helyettes államtitkár és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter
Koncz Erika helyettes államtitkár és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter

Állatkerti program - NKÖM

A kormányzat elismerve az állatkerteknek a környezettudatos nevelésben betöltött kiemelke-dő szerepét és a fenntartó önkormányzatok anyagi erőfeszítéseit 2003-tól jelentős anyagi tá-mogatást juttat az intézményhálózat részére.

A kormányzati forrásigénylés alapján az önkormányzati hozzájárulás arányában ad támogatást az állatkertek működési kiadásaihoz 50 millió forint erejéig, ezzel téve érdekeltté a fenntar-tót a feladatellátásban.

A kormány 360 millió forint pályázati úton elnyerhető összeggel segíti az önkormányzati állatkerteket működési feltételeik javításához, feladataik színvonalasabb ellátásához szüksé-ges fejlesztési elképzeléseik megvalósításában.

A Fővárosi Állat-és Növénykert évek óta folyó, jelentős rekonstrukciójának támogatására 300 millió forintot biztosított 2003-ban a kormány.

A támogatások jelentősége az, hogy megerősítette az állatkertek fennmaradásának szükséges-ségét. A kormányzat az állami feladatok csoportjába helyezte vissza az állatkertek által közve-tített üzenetek (a természet és az ember együttélésének bemutatása, gyermekeink környezet-tudatos nevelése) biztosítását. Az elmúlt tíz évben erre több kísérlet is történt, de az erőfeszí-tések rendre elbuktak. A jelenlegi költségvetési konstrukció biztosítja, hogy a támogatást minden évben tervezni kell, tehát folyamatosan kap a feladatellátás központi forrásokat.

A tárca és az állatkerteket összefogó Magyar Állatkertek Szövetsége örömmel fogadta a kor-mány döntését. Eddigi jó kapcsolatunk és együttműködésünk új lehetőségeket kapott, melyet mindkét fél és reményeink szerint a fenntartó önkormányzatok is sikeresen fognak kiaknázni.

Részletes információk az elmúlt években végrehajtott állatkerti fejlesztésekről (.doc, 2,065 kB) ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok