2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tudományos konferencia Arthur Koestlerről

2005. szeptember 7.
Arthur Koestler a totalitárius hatalom működésének krónikása volt, aki az emigrációban is része maradt a hazának, szívében hordta azt - mondta Bozóki András kulturális miniszter a világhírű író születésének századik évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencián szerdán a budapesti műegyetemen.
Gábor Éva és Bozóki András
Gábor Éva és Bozóki András

(MTI) - Koestler Arthur könyveiben elsőként nézett szembe a totalitarianizmussal. Nem magyarul publikálta legnagyobb könyveit, "de nincs okunk, hogy pusztán azért, mert elhagyta az országot, miként annyian mások a 20. században, ne tekintsük magyar írónak" - mondta Bozóki András.

Életműve arról tanúskodik: ő sem tudott, és nem is akart eltekinteni attól, hogy "az emigrációban is része maradt a hazának, ahol a 20. században csak elvétve lehetett szabadon élni, ő a szívében hordta a hazáját" - gondolkodott hangosan a miniszter.

A konferenciát megnyitó Bozóki András Pro Cultura Hungarica elismerő címmel tüntette ki a Melbourne-ben élő Hidegkuti Béla műfordítót, könyvszerkesztőt - aki egy Koestler-album összeállítója is - a magyar kultúra ausztráliai megismertetéséért és széles körű elterjesztéséért.

Álmodjatok nagyot és merészet, lelkesedjetek új, számotokra fontos dolgokért, de azután ébredjetek fel időben és mindig nézzetek józanul szembe a valósággal. Ne tűrjétek meg az önkényt, küzdjetek a benneteket jogaitoktól megfosztani akarók ellen. Ne hazudjatok másoknak és ne hazudjatok önmagatoknak, de ha mégis időnként bűnbe esnétek, minden erőtökkel leplezzétek le a mások és a magatok hazugságát - Göncz Árpád szerint ezt kell és lehet eltanulni Koestlertől.

A volt köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke betegsége miatt távol maradt, üdvözlő szavait Gábor Éva, a Polányi-társaság elnöke olvasta fel.

Fejtő Ferenc, aki nem tudott Párizsból Budapestre utazni, a konferenciára egy történetfüzért küldött, amelyben a Koestlerrel való találkozásaira emlékezett vissza. Felolvasott előadását József Attila személye "keretezte": az első, 1936-os találkozón a költő is jelen volt, az előadás végén a Koestler emlékezetében élő József Attila jelent meg.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Filozófiai és Tudománytörténet Tanszéke, a Polányi Mihály Szabadelvű Filozófiai Társaság és a Bibó István Közéleti Társaság által szervezett kétnapos tanácskozáson tizenhat előadás hangzik el. A többi között Sárközi Mátyás Koestler londoni barátairól, Fehér Márta A sötétség délben című műről, Tamás Gáspár Miklós a kommunista Koestlerről értekezik, Ungvári Tamás Koestler és a zsidókérdés címmel fejti ki gondolatait.

A konferenciát filmvetítés és az aulában emlékkiállítás egészíti ki, csütörtökön Kende Péter vezetésével általános vitát tartanak Koestler életművéről.




Hidegkuti Béla Pro Cultura Hungarica-díjat vett át a konferencián Bozóki András kulturális minisztertől
Hidegkuti Béla Pro Cultura Hungarica-díjat vett át a konferencián Bozóki András kulturális minisztertől

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok