2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Üdülési csekkel a fesztiválokon

2005. január 26.
Üdülési csekkel is lehet fizetni ez év januárjától a költségvetés által támogatott művészeti fesztiválokon - jelentette be Hiller István kulturális miniszter.

MTI - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az üdülési csekket kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közös célja, hogy a csekk "szellemi felüdülésre" is használható legyen.

Hiller István elmondta: lehetővé válik, hogy a szórakoztató vagy komoly műfajú fesztiválokon ne csak készpénzzel lehessen fizetni. A cél az, hogy még több magyar látogatója legyen a kulturális fesztiváloknak, amelyek szerepe megnőtt az átrendeződött kulturális fogyasztásban - tette hozzá.

A tárca vezetője az esélykülönbségek csökkentéséről, illetve arról beszélt, hogy "a kevésbé színházba járós, olvasós emberek" több élményhez jussanak, olyanok is, akik nem tudnak sok pénzt összegyűjteni a kulturális fesztiválokra.

Hiller István tájékoztatása szerint 2003-ban 4,5 millió, 14 és 70 év közötti ember látogatott el valamilyen fesztiválra. (A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete által a fesztiválok közönségéről, helyéről és szerepéről készült tanulmány szerint évente többen fordulnak meg fesztiválokon, mint moziban, színházban vagy múzeumban.)

Az üdülési csekk olyan munkáltatói juttatás, amelyet a cégek a minimálbér erejéig adómentesen vásárolhatnak meg; már 2.700 belföldi elfogadóhelyen, közöttük 2.100 szálláshelyen, 400 utazási iroda belföldi programjainál és távolsági tömegközlekedési járműveken váltható be.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tavaly csaknem 8 milliárd forint értékben forgalmazott üdülési csekket, az idei terv meghaladja a 14 milliárd forintot - tájékoztatott Karácsony Mihály, az üdülési alapítvány elnöke.

A kulturális tárca már egyeztetett a nagy fesztiválszervezőkkel az üdülési csekk bevezetéséről.

A 130 szervezet fesztiváljait tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség, valamint a 49 fesztivált összefogó Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége örömmel tárgyalt erről a kezdeményezésről - mondta Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, az Új Színház igazgatója. Mint hozzátette, remélhetőleg olyan közönséget is meg lehet majd szólítani, amely eddig nem járt fesztiválokra. A "széles palettát felmutató", 28 műfajt, gasztronómiai, zenei, színházi és egyéb rendezvényeket képviselő magyar fesztiváléletről van szó.

A minisztérium egyeztetett a budapesti szabadtéri színházak nyári programjaiért felelős Szabad Tér Színház Kht.-val, tavaly hatvan nyári előadást szerveztek, nevükhöz fűződik a Budapesti Nyári Zenei Fesztivál is.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok