2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új helyen a New York-i Magyar Kulturális Központ

2005. október 5.

Idén az éveken át igazi otthon nélkül - a Magyar Köztársaság Konzulátusán - működő New York-i Központ megtalálta megfelelő helyet a városban, így október 5-től végre új székházban folytathatja működését. A Manhattan művészeti és szórakozó-negyedének számító Sohóban, a Broadway és a Mercer Street sarkán egy több mint 400 négyzetméteres, klasszikus New York-i loft, azaz eredetileg ipari vagy raktárcélú, egyteres helyiséget alakították át erre a célra. A rengeteg fényt kapó, emeleti helyiség elegáns, de olcsó, minimalista berendezésének fő darabja egy tizenöt méter hosszú, sokfunkciós faasztal lesz. Az irodahelyiséget a magyar találmány üvegbetonból készült fal választja majd el a kiállítási, vetítő- és előadótértől. A konyhát Eperjesi Ágnes fotóművész egyedi eljárással készült csempéi díszítik.

A New York-i intézet avatásának programja:

- Helyi idő szerint 20.00 órakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felavatja a New York-i Magyar Kulturális Központ új önálló helyiségét.

- Marozsán Erika zongorakíséret mellett elénekli a Szomorú vasárnap című dalt.

- Orsós László Jakab, az intézet igazgatója felkéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Központ új helyiségének felavatására és Sylvia Plachy kiállításának megnyitására.

- Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszéde után egy zsinór meghúzásával legördíti a falon elhelyezett, a Központ felavatását jelképező vászonleplet, amelyen a Központ neve, logója és az esemény dátuma szerepel. Ezt követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, valamint Simonyi András nagykövet, Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára, Horváth Gábor főkonzul és Orsós László Jakab aláírják a vászonpanelt.

- Marozsán Erika elénekli az Isten veled, Budapest, te édes című dalt.


Összefoglaló a külföldi magyar kulturális intézetek tevékenységéről

Az intézetek munkájának eredményeként a magyar kultúra külföldi megjelenítését nagyrendezvények, évadok, kulturális hetek sorozata fémjelezte, amely egyben a tárca sikerterületévé is vált. A számos eredmény közül néhány:

- a Magyar Magic 14 városban tartott több mint 500 programja, amelyet az Igazgatósággal közösen szervezett a londoni intézet;

- a Moszkvai Intézet részvételével szervezett, komoly szakmai elismerést kivívó Oroszországi Magyar Kulturális Évad;

- a magyar intézetek Balassi Bálint és a József Attila évfordulós rendezvényei, ahol a programok mellett emléktáblákat avattak, illetve Moszkvában József Attila mellszobrát;

- tematikus és komplex kulturális hetek és rendezvénysorozatok, pl.: Bukaresti Filmhét, Pozsonyi Magyar Kultúra Napjai, Szófiai Magyar Kulturális Hét.


Új intézetek, megújuló épületek a közelmúltban és a közeljövőben:

2004-ben új székházba költözött a Tallinni Magyar Intézet, és decemberben megnyílt a Brüsszeli Intézet is.

A jelenleg zajló engedélyeztetési folyamat lezárultával 2006 márciusában megkezdődik a Berlini CH új székhelyének építése a német főváros történelmi városközpontjában. Az Architekten Schweger Partner által tervezett új épület három részre tagozódik majd, amelyek egy közös lábazatból emelkednek ki. Maga a CH és annak rendezvénytermei a szomszédos kulturális épületek arányaira nagyformátumú nyílásokkal és üvegfelületekkel rímelnek majd. (A tárca a berlini Collegium Hungaricum új épületét német befektetői tőke bevonásával valósítja meg oly módon, hogy a minisztériumot a továbbiakban is kb. a jelenlegi bérleményben folyamatosan fizetendő bérleti díj /20.000 euró/ terheli. A koncepció szerint a CH átadásakor a magyar állam egy új, saját tulajdonú, tehermentes épülethez jut, a bérleti díj fizetési kötelezettség pedig 30 év múlva lejár. A beruházás teljes volumene 5,46 millió euró, amelyet teljes egészében a beruházó biztosít.)

Jóval kedvezőbb körülmények között folytathatják majd a munkát a Varsói Magyar Intézet munkatársai is. Az intézet 2006 második felében ugyanis új helyre - egy 2006 tavaszán felújítandó, igényesebb környezetben lévő, olcsóbb és az intézeti tevékenységre is alkalmasabb épületbe - költözik.


Ízelítő külföldi magyar kulturális intézetek programjaiból

(2005. őszi félév)

BERLIN - Masát András igazgató

- Az intézet német partnerekkel együttműködve részt vesz a Frankfurti Könyvvásáron.

- Zajlik az CH új székhelyének építkezés előtti engedélyeztetése.

BÉCS - Fónagy Zoltán igazgató

- 2005. október 4-én nyílik meg a József Attila-emlékév alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum multimédiás emlékkiállítása.

- 2005. október 8-án "A múzeumok hosszú éjszakája" alkalmából gazdag programkínálattal tartja nyitva galériáját éjfélig a Collegium Hungaricum, amelyben az "Eredeti másolat" c. kiállítás látható. A kiállítás bepillantást nyújt a historizmus "másolás-kultúrájába": olyan műveket mutat be, amelyek a 19. században "művészmásolatnak" minősültek és az akkori felfogás szerint majdhogynem egy külön műfajt képeztek.

BRÜSSZEL - Petőcz György igazgató

- A Brüsszeli Magyar Kulturális Központ az idei akadémiai évet a 2005. szeptember 21-én megrendezésre került Csáky Donát Márk és Kórodi János festők, illetve Mario Ferretti belga szobrász közös kiállításával, valamint a nemzetközileg ismert, Balogh Kálmán zenekarának koncertjével kezdte meg.

- November 23-án Moholy-Nagy László kiállítása nyílik meg az intézetben, ahol a művész első munkái kerülnek kiállításra az I. világháború alatt készült képeslap-festményeiből.

- Az intézet létrehozásának első évfordulóját decemberben ünnepli, amelynek alkalmából a Besh´ o´ Drom zenekar ad koncertet.

BUKAREST - Beke Mihály András igazgató

- Október 10-30. között intézetünk Magyar Kulturális Hónapot szervez, elsősorban a román fővárosban, de országszerte (Marosvásárhely, Kolozsvár) lesznek kulturális rendezvények. Marosvásárhelyen és Kolozsvárott a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című darabját mutatják be. A rangos események - Magyar Filmnapok, Duna TV bemutatkozása, a Magyar Állami Népi Együttes Pannon freskó című előadása a bukaresti Nemzeti Operában - mellett várhatóan aláírják a két ország kulturális intézeteiről szóló egyezményt, amely lehetővé teszi a sepsiszentgyörgyi fiókintézet oly régóta várt megnyitását.

DELHI MAGYAR TÁJÉKOZTATÁSI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONT - Lázár Imre igazgató

- 2005. november 10-17.: részvétel magyar filmekkel a Government of West Bengal és a Cine Central Calcutta közös fesztiválján, ahol levetítik Koltai Róbert: Világszám c. filmjét is.

HELSINKI MAGYAR KULTURÁLIS ÉS TUDOMÁNYOS KÖZPONT - Pap Éva igazgató

- A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. November 15-én a volt igazgatók részvételével az intézetben kávézás melletti kötetlen beszélgetést szerveznek és fogadást adnak az intézet barátai, támogatói részére. Helsinki kitűnő akusztikájú, gyönyörű templomát, a Sziklatemplomot bérelte ki az intézet Hacki Tamás és az Ex Antiquis Együttes számára. A november 15.-én tartandó unikális ünnepi koncerten a művészek az évfordulóhoz méltóan a magyar és a nemzetközi zeneirodalom legjavából adnak ízelítőt.

LONDON - Bogyay Katalin igazgató

- 2005. október 25-én lesz Szilágyi Andor: The Temptation of the Lamb c. színművének kuriózumnak számító világpremierje (a szerző Unsent Letters c. színművét 2003-ban mutatták be a londoni Orange Tree Theatre-ben az intézet szervezésében, Gerard Bell főszereplé-sében, akinek Szilágyi Andor az októberben bemutatandó The Temptation of the Lamb c. színművét írta, folytatva az együttműködést.)

- 2005. november 10-én kerül sor a University College London-nal együttműködésben szervezett nemzetközi József Attila konferenciára (angol és magyar előadókkal), amely a József Attila Emlékév része.

- November 27-én a Zsidó Zenei Intézet szervezésében a Southbank-en megvalósuló Zsidó Kulturális Napokra Groó Diána: Csoda Krakkóban c. filmjét hívták meg.

MOSZKVA - Kiss Ilona igazgató

- Az oroszországi Magyar Kulturális Évad záróakkordjaként, utó-kiállításaként 2005. no-vember 11-én az Ermitázsban nyílik meg a Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a bécsi Művészettörténeti Múzeum és az Ermitázs kooprodukciójaként a "Bécs-Budapest és Szentpétervár a historizmus és az avantgárd között 1873-1925" című, sokrétű művelődéstörténeti kiállítás, amely szakmai áttörésként értékelhető. A kiállítás megnyitására három miniszter (Dr. Bozóki András miniszter úr, valamint osztrák és orosz kollégája) érkezik Pétervárra.

NEW YORK - Orsós László Jakab igazgató

- Bartók Béla halálának hatvanadik évfordulója alkalmából nagyszabású programot szervezett a New York-i Magyar Kulturális Központ 2005. szeptember 25-én. Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adott koncertet "Virrasztás" címmel a Művé-szetek Palotájában, melyet a Duna Tv közvetítésével élőben sugároztak New York-ban is. Az esemény egyben kijelölte a New York-i Magyar Kulturális Központ újraindulását is.

- A 2005. október 5-i ünnepélyes megnyitón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr tesz látogatást, az eseményt Sylvia Plachy magyar származású fotóművész kiállítása és Marozsán Erika színésznő fellépése kíséri.

- A megnyitó ünnepséget újabb programok követik októberben, október 12-én tart vetítést a Magyar Szobrász Szövetség, majd az azt követő héten nyitja meg az intézet "Remembering Budapest" című sorozatát, Magyarországon élt művészek bemutatásával.

PÁRIZS - Csernus Sándor igazgató (januártól Derdák András igazgató)

- 2005. október 17-ig láthatja a közönség a Párizsi Magyar Intézet szeptember 21-én nyílt grafikai kiállításait: Kontrasztok címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Grafikai Szakosztályának tagjai műveiből, illetve Ezredvégi nyomok címmel az erdélyi magyar grafikusok munkáiból összeállított válogatásokat. Ugyancsak eddig tekinthetik meg a látogatók három fotóművész "Erdélyi életképek" című tárlatát.

POZSONY - Krasztev Péter igazgató

- 2005. szeptember 22-én sajtótájékoztató keretében tartotta az intézet az évadnyitót és az új igazgató bemutatkozott a nagyközönség előtt.

- 2005. szeptember 28-án a Trencséni Vármúzeumban tartják az "Illúziók - Textilfalak - Falfestmények" c. kiállítás megnyitóját. A képző- és textilművészeti kiállítás a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének összeállításában kerül megrendezésre.

- 2005. október 20-24 lesz a Magyar Kultúra Napjai c. programsorozat Pozsonyban (Győri Balett, irodalmi estek, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának ünnepi hangversenye, válogatás a 36. Filmszemlén bemutatott magyar filmekből), majd ennek folytatásaként 2005. november 12-15. között a Magyar Kultúra Napjai Kassán c. programsorozat.

PRÁGA - Varga György igazgató

- 2005. szeptember 14.-én nyílt Standfotók címmel Szilágyi Lenke fotókiállítása.

- 2005. október 13-16. között nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Kortárs Közép-európai Filmszemle, amely a V4-es országok legújabb filmes alkotásait mutatja be, az alkotók részvételével. A Filmszemlén játék-, rövid- és dokumentumfilmeket egyaránt bemutatnak. Az idei szemle legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotása a Nyócker! c. film, Gauder Áron és Novák Erik személyes részvételével. A filmnek ez lesz a cseh elő-premierje, mivel a cseh partnerek megvették forgalmazásra. A vetítéseket sajtókonferencia kíséri.

STUTTGART - Kurucz Gyula

- 2005. november 14-én ünnepli az intézet megnyitásának 15. évfordulóját, komolyzenei koncerttel (Dobos Kálmán-cselló, Koczor Péter - zongora), magas rangú német és magyar vendégek részvételével.

SZÓFIA - Arató György igazgató

- 2005. október 15: Balla Demeter fotóinak bemutatója a Plovdivi Fotótalálkozón.

- 2005. november elején Erdélyi magyar grafikusok c. képzőművészeti kiállítást rendeznek, az anyagot a Párizsi Magyar Intézettől veszik át.

- 2005. október-november-december hónapokban A "Világörökség" c. fotókiállítás Bulgária több helyszínén kerül bemutatásra (Plovdiv, Sumen, Tarnovo).

TALLIN - Dávid Gyula igazgató

- Az őszi félév kiemelt programja a 2005. október 10-20. között rendezendő kiállítás a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió magyar és nemzetközi gyűjteményéből. A kiállítás helyszíne a tallinni Észt Iparművészeti Múzeum.

VARSÓ - Gordon István igazgató

- Az évadnyitó nagy program 2005. szeptember 22-én Korniss Péter világhírű, Pulitzer-emlékdíjas magyar fotóművész Erdélyi képek ("Leltár 1967-2004") című fotókiállításának megnyitója volt a varsói Néprajzi Múzeumban. Az erdélyi magyarok életének hétköznapjait, ünnepi pillanatait bemutató, nagy érdeklődéssel várt kiállítást Engelmayer Ákos, volt varsói nagykövet nyitotta meg. Az intézet beszámolója alapján a vernisszázs sikere hatalmas volt. A fotókiállításra több mint százan jöttek el, már aznap három rádió- és egy tv-interjú hangzott el. Külön sajtótájékoztatót rendezett az intézet, amelyre pótszékeket kellett beállítani és másfél órás volt a kérdések sora.

- A következő nagy program 2005. november elején várható, amikor az intézet fennállásának 70. évfordulója alkalmából rendez jubileumi ünnepségeket Kárpáti Péter "Az út végén a folyó" című drámája bemutatójával összevonva (rendező: Novák Eszter, helyszín: a varsói Studio Színház).

Info még: Külföldi Kulturális Intézetek - októberi program


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok