2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új szerzemények a Magyar Nemzeti Múzeumban

2005. május 19.
Könyves Kálmán pecsétgyűrűje, néhány 7. századi aranytárgy, valamint egy több száz darabos pipagyűjtemény számos remeke is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt évi szerzeményeit bemutató, csütörtökön megnyílt kiállításon.
Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a tárlatot
Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a tárlatot

(MTI) - A régi dolgok itt, most újként jelennek meg - mondta Bozóki András kulturális miniszter a szeptember 25-ig megtekinthető tárlat megnyitóján. "Ezzel a gyűjteménnyel bármelyik nemzeti múzeumot lepipáljuk" - mondta a miniszter a dohányzástörténet ritkaságainak számító pipák bemutatására utalva. Kovács Tibor, a múzeum főigazgatója azt mondta, hogy tavaly az utóbbi évek egyik legnagyobb gyarapodását könyvelhette el az intézmény. Ennek kapcsán Bozóki András megjegyezte, hogy "a donatio, az adományozás hagyománya látszik felelevenedni".



Az időszaki tárlat darabjai ajándékozás révén, a múzeum saját vásárlásai, illetve nagy értékű műtárgyak esetében a kulturális minisztérium céltámogatásával jutottak az intézmény birtokába. A kiállításon látható Könyves Kálmán-pecsétgyűrűt az osztrák Sedlmayer-família ajándékozta a múzeumnak. A 11-12. századból származó királyi ékszert évszázadok óta birtokolta a család. A régészeti tár római és bronzkori tárgyakkal és egy avarkori nemzetségfő sírjának feltárásából 7. századi arany ékszerekkel gazdagodott. A dohányzástörténeti gyűjtemény csaknem négyszáz művészien metszett pipára tett szert, amelyekből jó néhány megtekinthető.

Bemutatják Györffy György történész több ezer kötetből álló szakkönyvtárának egyes ritka darabjait is. Az akadémikus 2000-ben, végrendeletében hagyta a múzeumra forráskiadványait és monográfiáit tartalmazó gyűjteményét. Az intézmény fényképtára, képcsarnoka és éremtára is sok új szerzeménnyel gyarapodott, amelyek szintén láthatók a tárlaton.





 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok