2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb magyar kiállítás a Vörös téren

2005. április 20.
"Budapest két nemzedék szemével: 1945-2005" címmel immár a második magyar kiállítás kezdődött április 19-én a moszkvai Történeti Múzeumban az oroszországi Magyar Évad keretében - alig két hónappal az után, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megnyitotta a "Magyar királyság - két császárság között" című nagyszabású kiállítást.

Oroszország legnagyobb állami történeti múzeuma a Győzelem napjára időzített eseménysorozat részeként mutatja be a Vörös térre néző kamaratermében azt az egyedülálló anyagot, amely a moszkvai Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére, a Magyar Távirati Iroda (MTI) közreműködésével kifejezetten a háború befejezésének 60. évfordulójára készült. Jevgenyij Halgyej, a legendás fotográfus, aki végigfényképezte az egész háborút, számos fotót készített 1945 tavaszán az ostromlott Budapesten is. Most, 2005. elején fia, az ugyancsak fotózással foglakozó Leonyid Halgyej végigjárta ugyanezeket a helyeket, s megpróbálta rekonstruálni az édesapja által készített háborús látképeket - békeidőben.

Döbbenetes párhuzamok, tragikus képpárok születtek: az 1945-ös Váci utca kövén meggyalázott halott asszonyok vannak, a 2005-ös képen pedig az Anna presszó teraszán gondtalanul kávézó budapestiek láthatók...

A rendhagyó kiállítást Alekszandr Skurko, a múzeum igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy ez az esemény a magyar és orosz szakemberek most újraindult, termékeny együttműködésének eredményeként jött létre. Kontra Ferenc nagykövet hozzátette, hogy az orosz - magyar kapcsolatok jelenlegi, felfelé ívelő szakaszában nagy hangsúlyt helyezünk a közös történelmi múlt hiteles feldolgozására, mert ez alapozhatja meg a politikai, gazdasági, kulturális viszonyok kölcsönös jellegét. A kiállítás alkalmából emlékkoncerten Murzsa Sándor hegedűművész Bartók I. szonátáját játszotta Jevgenyij Halgyej tiszteletére, aki nemcsak fotográfus volt, hanem kiválóan hegedült is. A 150 fős nézőközönség a koncert után megtekintette mindkét magyar kiállítást.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok