2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újbóli meghallgatások az Operaház főigazgatói posztjáért

2005. július 14.

(mti) A szaktárca vezetője elmondta: úgy érezték, a "finisben", az utolsó fordulóban még egyszer el kell beszélgetniük a legesélyesebb jelöltekkel gazdasági elképzeléseikről, arról, hogy azok miként illeszkednek a kialakuló költségvetés sarokszámaihoz.

"Nem szeretnénk azt, hogy esetleg bármi félreértés legyen a kormányzat, illetve a leendő igazgató között" - tette hozzá. (Bozóki András egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta: szeretné, ha a főigazgatói pályázat eredménye július 15-ig megszületne.)

Mostani bejelentésekor hangsúlyozta: azért várnak még egy hetet az eredmény kihirdetésével, hogy "megalapozott, nyugodt szívvel vállalható döntés születhessen".

Mint felidézte, a tisztségre tizennégyen jelentkeztek és a beadási határidő június 23-án járt le. Ehhez viszonyítva egy hónap áll rendelkezésükre, hogy kihirdessék az eredményt.

A miniszter elmondta, hogy az általa felkért bizottság három fordulóban ülésezett, eközben a jelöltek száma "jelentősen szűkült". Bozóki András ugyanakkor nem kívánta megjelölni, hány induló maradt esélyes, és nevekről sem nyilatkozott.

(A főigazgatói tisztségre pályázók közül Bán Teodóra, Bakati Miklós, Bátor Tamás, Dénes István, Gulyás Dénes, Hegyi Árpád Jutocsa, Kerényi Mihály, Kürthy András és Zimányi Zsófia járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához.)

Arra a kérdésre, miért nem kötik össze a főigazgató-választást az intézmény gazdasági átalakításával, a szaktárca vezetője kiemelte: a részvénytársasággá alakulás hosszú folyamat lenne, az Operaház pedig nem tud annyit várni.

A miniszter nem zárta ki, hogy a gazdasági átalakulás esetleg később bekövetkezhet, kijelentette ugyanakkor: "erről pillanatnyilag egyáltalán nincsen szó".

Bozóki András - ugyancsak kérdésre válaszolva - biztosnak nevezte, hogy az Operaház társintézménye, az átépítés előtt álló Erkel Színház jövő tavasszal, áprilisban bezár.

A kulturális minisztérium és az Operaház ez év februárjában írt ki előpályázatot az úgynevezett PPP-konstrukcióban (Public-Private-Partnership), magánbefektető bevonásával történő átépítésre.

A dokumentációt hat cég vásárolta meg és a határidő lejártáig hárman adták be a pályázati anyagot.

Schneider Márta, a tárca helyettes államtitkára májusban azt mondta, hogy a közbeszerzési pályázat kiírása a nyár végén várható, és a korszerűsített színház másfél-két év múlva nyílhatna meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok