2020. szeptember 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A V4-ek közös kulturális törekvéseiről tanácskoztak Besztercebányán

2005. május 2.
A visegrádi országok filmprodukciós törekvéseit támogató együttműködésben állapodtak meg pénteken Besztercebányán a négy országot képviselő kulturális miniszterek vagy államtitkárok.
A visegrádi országok vezető kultúrpolitikusai
A visegrádi országok vezető kultúrpolitikusai

(MTI) - A 13. ilyen találkozóra az osztrák, az ukrán, az orosz és a szlovén kulturális tárca képviselőit is meghívták, mert a visegrádi kulturális miniszterek úgy gondolják, hogy a közép-európai nemzetek kultúrája közötti kölcsönhatások során egyfajta különleges közép-európai specifikum jött létre, amely az egységes Európában szerintük közösen könnyebben jeleníthető meg.

A kétnapos besztercebányai tanácskozáson a Magyarországot képviselő Bozóki András kulturális miniszter az MTI-nek elmondta: "A V4-es országok filmesei közötti kapcsolatépítő szándék jegyében együttműködésre, közös produkciókra biztatjuk a filmművészetben érintett alapítványainkat. Anyagi támogatásra ugyan nem köteleztük el magunkat az alkotók felé, de a most aláírt dokumentum rögzíti, hogy a kulturális tárcák eszközeikhez mérten segítik a független filmesek koprodukciós filmalkotásainak létrejöttét. Elsődlegesen művészeti és a terjesztést segítő, nem pedig a gyártást támogató ambíciókra gondolunk" - mondta a miniszter. Közölte, hogy létrejön egy olyan közös filmadatbázis, amely nemcsak a filmesek kölcsönös tájékozódását segíti majd, hanem alkotókat, producereket, szándékokat hivatott összehozni. Okkal remélhető, hogy ennek nyomán térségünk országainak jeles alkotóiról, művészeiről készülhetnek majd dokumentumfilmek, zenei CD-hordozók, portrék, monográfiák, televíziós dokumentumfilmek.

A kulturális miniszterek közös nyilatkozatban rögzítették a már megalapított visegrádi könyvtár továbbfejlesztését célzó szándékukat is. Bozóki elmondta még: az eszmecserén sok hasznos gondolat hangzott el arról, hogyan segíthetnék a visegrádi országok az unión kívüli európai országok kulturális integrálódását. Egyetértés volt abban, hogy ahol a külpolitikai véget ér, ott a kulturális diplomácia eszközeivel lehetne szorosabbra fűzni a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyek rövid távon aligha kapnak meghívást az Európai Unióba.

A találkozón döntöttek a Visegrádi-díj idei odaítéléséről: a díjat ezúttal Szigeti László, a közép-európai országok irodalmát és szellemi értékeit több nyelven népszerűsítő pozsonyi Kalligram Könyvkiadó igazgatója kapta. ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok