2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Véget ért a magyar hónap Corkban

2005. február 24.

(MTI) Corkban, Európa idei kulturális fővárosában fejezte be szerda este háromnapos írországi állami látogatását Mádl Ferenc köztársasági elnök, akit előzőleg fogadott az ír államfő és a miniszterelnök is. Az elnöki küldöttség és a sajtókíséret a Malév különgépén utazott szerdán Dublinból az attól 250 kilométerre lévő dél-írországi Corkba. Mádl Ferenc corki látogatásának időpontja egybeesett az európai kulturális főváros rendezvénysorozatának keretében, februárban szervezett magyar hónap végével. A kulturális fővárosi ranghoz kapcsolódó rendezvények keretében az ír kisváros Enlargement (Bővítés) címmel külön eseménysorozatot szentel mindegyik új EU-tagállamnak; Magyarország ebben a hónapban mutatkozott be több művészeti kiállítással és gasztronómiai rendezvényekkel.

Mádl Ferenc és kísérete, valamint a corki polgármester a magyar rendezvények helyszínén, a Cork Vision Centre-ben a Győri Balett modern táncbemutatóját tekintette meg, majd Bozóki András kulturális miniszter, aki a corki látogatás előtt csatlakozott az elnöki küldöttséghez, hivatalosan bezárta a magyar rendezvénysorozatot.

Bozóki András az MTI-nek azt mondta: a magyar fél tanulni is jött Corkba, meghatározandó azokat a szempontokat, amelyek alapján a 2010-es európai kulturális fővárosi címre pályázó magyar várost a 11 jelentkező közül majd kiválasztják.

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic komoly sikere után vannak-e tervek hasonló jellegű rendezvénysorozatra Írországban, Bozóki András azt mondta: rövid távon nincsenek, jelenleg az orosz évad folyik, amely kitölti az év első felét, jövőre pedig a németországi következik. Mivel azonban Cork az év végéig Európa kulturális fővárosa lesz, további magyar művészeti események lesznek az ír városban - tette hozzá, megemlítve például Sebestyén Márta, illetve a Vígszínház tervezett fellépéseit.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a háromnapos látogatás során találkozott Mary McAleese ír államfővel és Bertie Ahern miniszterelnökkel. A tárgyalások után a magyar elnök azt mondta: az ír gazdasági siker tényezői között vendéglátói megemlítették azt a jó néhány éve létrejött társadalmi szerződést, amelynek alapján az ország politikai és gazdasági erői a korábbi széthúzás után megegyeztek a fő nemzeti célok érdekében történő együttműködésben. "Azt hiszem, nekünk is jó megtanulni ennek tanulságait" - mondta a köztársasági elnök. Mádl Ferenc és kísérete szerda este hazautazott Írországból.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok