2021. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc lengyelországi megemlékezései

2006. január 25.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való külföldi megemlékezések sorából egyértelműen kiemelkedik a lengyelországi. És nemcsak azért, mert közismert, hogy a lengyelek adományokat és pénzt gyűjtöttek a magyarok számára, vért küldtek a sebesülteknek, sőt sokan személyesen is részt vettek az eseményekben, hanem mert a magyar októbert nem lehet elválasztani Poznantól (1956. június 28), amely lényegében a magyar történések előfutára volt. Éppen ezért Lengyelországban nem csupán október 23-a környékére kerülnek a megemlékezések, hiszen ott egy folyamatot, egy forradalmi ívet kell bemutatni: Poznantól - Budapestig. Ez a rendezvények számában és sokszínűségében egyaránt megmutatkozik majd.

A rendezvénysorozat szervezésére - Győr Mihály varsói magyar nagykövet vezetésével - bizottság jött létre, amelynek tagjai többek között:

- a Lengyelországi Magyarok Szövetségének elnöke,

- a Lengyel-Magyar Baráti Társaságok Föderációjának elnöke,

- a Varsói Tudományegyetem Magyar Tanszékének vezetője,

- a nagykövetség és a krakkói konzulátus munkatársai.

A részletes programok természetesen még a kidolgozás fázisában vannak, hiszen az elsőtől is mintegy fél év választ el, ezért az alábbiakban csupán néhány momentum kiemelése tűnik lényegesnek:

- Az első nagyszabású rendezvény Poznanban lesz június utolsó napjaiban.

- Történész konferenciák lesznek Varsóban, Krakkóban, Nowy Saczban, illetve Piotrków Trybunalskiban, többek közt a Varsói Tudományegyetem és a krakkói Jagiello Egyetem közreműködésével.

- Ez egyik legrangosabb megemlékezés színhelye Podkowa Lesna lesz, amelyet a rendszerváltás utáni első lengyelországi magyar nagykövet, Engelmayer Ákos szervez, aki maga is aktívan részt vett az 1956-os forradalomban.

- Június végén Gdyniában lesznek magyar napok, amelyre a dániai és a svédországi magyar szervezetek képviselői is hivatalosak.

- Biztosan lesznek különböző ünnepi megemlékezések Katowicében, Krakkóban, Tarnówban, Szczecinben, Slupskban, Lesznóban, Lublinban, Gliwicében és Wroclawban, de folyamatosan jelentkeznek újabb és újabb városok a résztvevők sorába.

- Októberre már biztosan beköltözik az Intézet az új széhházba, ami azt jelenti, hogy az épületben és az épület előtti téren is lesznek kiállítások, köztük olyanok is, amelyeknek Varsóban lesz a premierje (például az eddig ismeretlen színes fotóké).

- Két új, egy magyar és egy lengyel dokumentumfilm bemutatójára is sor kerül.

- Az alkalomhoz kapcsolódó magyar játékfilmeknek országszerte lesznek bemutatói, remélhetőleg addigra már az országos forgalmazásba is bekerülnek, sőt a különböző TV-csatornák is műsorukra tűzik azokat (tavaly egy-egy vetítés erejéig Mészáros Márta és Koltai Róbert filmjét már megismerhette a szakma).

- 2003-ban jelent meg Magyarországon Horváth Miklós: "56 hadikrónikája" című könyve. Ennek kapcsán ünnepi könyvbemutatóra kerül sor (a lengyel fordítás már elkészült).

- A varsói október 23-i központi rendezvénnyel kapcsolatban nagyszerű tervek vannak, amelyek lényege, hogy valami újat, valami látványosat ismerjenek meg a meghívottak, ne az unalomig ismételt programok várják őket.

A további tervek része, hogy a média segítségével sikerüljön összehozni az 1957-ben Lengyelországba kihozott gyerekeket az akkor őket befogadó családokkal.


A varsói Magyar Kulturális Intézet várhatóan kora ősszel költözik be új épületébe, amely Varsó abszolút központjában, a Moniuszko utcában lesz. Az új székhely átépítését, amely évekkel ezelőtt még szépségszalonként funkcionált, rövidesen megkezdik a szakemberek. Itt lényegesen kulturáltabb körenyezetben dolgozhat majd az Intézet, mivel a jelenlegi székhely még a 70-es évek stílusában és igényeihez alkalmazkodva épült meg.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok