2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

1956-os rendezvények Németországban

2006. január 23.
1956-os rendezvények Németországban

A sajtótájékoztató pódiumának résztvevői (balról-jobbra): Dr. Szabó Pál sajtóattasé, Berlini Magyar Nagykövetség, Dr. Méhes Márton igazgatóhelyettes, CH Berlin, Dr. Masát András igazgató, CH Berlin, Dr. Peisch Sándor nagykövet, Dr. Hans-Hermann Hertle, ZZF, Dr. Ulrich Mählert, Stiftung Aufarbeitung

A berlini Magyar Nagykövetség és a Collegium Hungaricum két német szervezettel, a potsdami Kortörténeti Kutatóintézettel (ZZF) és a szövetségi Pártállami Diktatúra Korszakát Feldolgozó Alapítvánnyal (Stiftung Aufarbeitung) közösen tartott tájékoztatót 2006. január 19-én berlini nagykövetségünkön a sajtó és az érdeklődő németországi partnerintézmények képviselőinek.

Dr. Peisch Sándor nagykövet bevezetőjében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának magyarországi és külföldi jelentőségét hangsúlyozta. Ezt követően Dr. Méhes Márton (Collegium Hungaricum) a már ismert németországi évfordulós rendezvény-terveket ismertette, majd Dr. Hans-Hermann Hertle (ZZF) és Dr. Ulrich Mählert (Stiftung Aufarbeitung) egy Berlinben szervezendő nemzetközi konferenciáról és az alapítvány magyar kortörténeti kiadványáról szóltak. Végül Dr. Masát András (Collegium Hungaricum) hívta fel a figyelmet arra, hogy az 56-os rendezvények és megemlékezések állnak majd az Ungarischer Akzent elnevezésű németországi magyar kulturális évad őszi időszakának középpontjában.

Németországban ez volt az első széles körű információs fórum, amelyen az újságírók és az érintett intézmények, egyesületek és szervezetek vezetői megismerkedhettek az ötvenedik évfordulóra meghirdetett magyar tervekkel és a németországi projektekkel. Igen örvendetes tény, hogy már jelenleg is számos német egyetem, kutatóintézet, emlékhely, német-magyar társaság vagy más, a közelmúltat kutató intézet jelezte saját elhatározásából, hogy konferenciákat, megemlékezéseket, kortanú-beszélgetéseket, filmsorozatot vagy kiállítást tervez 2006 őszére Münchentől Hamburgig, Drezdától Brémáig és Berlintől Frankfurtig a Szövetségi Köztársaság szinte minden szegletében. A magyar nagykövetség, a főkonzulátusok, a berlini és a stuttgarti kulturális intézet és a németországi magyar szervezetek készséggel állnak a helyi intézmények rendelkezésére: Így az együttműködésben vagy önállóan, de mindenképpen német-magyar dialógusban megrendezendő programjaik már a jelenlegi állás szerint is megtöltik az őszi rendezvényi naptárt. A németországi 1956-os programokat - számos kiegészítő háttéranyag, kép, dokumentum, táblázat, publikáció és bibliográfia - kíséretében a ZZF, a Stiftung Aufarbeitung és a Collegium Hungaricum által üzemeltetett, külön erre a célra létesített internetes oldalon mától bárki megtekintheti itt: www.ungarn1956.de. Az oldal tartalmát folyamatosan bővítik és aktualizálják az intézetek munkatársai.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok