2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

20 éve hunyt el Ruttkai Éva

2006. szeptember 27.
Hiller István megemlékezése Ruttkai Éva halálának huszadik évfordulóján.
Ruttkai Éva
"A csillagok örökké égnek
Nem fogynak el, mint az élet
A földön is vannak és eltűnnek csendben"

Ha elmegy valaki, aki fontos volt nekünk, sokszor sóhajtunk fel a halála utáni kerek évfordulókon: hihetetlen hogy már tíz, húsz, harminc éve. Ruttkai Éváról különösen nehéz elhinni, hogy már húsz esztendeje nincs közöttünk, hiszen ma is rendszeresen mosolyog ránk a tévéképernyőkről. Filmjei ma is kedvencek, csakúgy, mint mélybarna mosolya, senkivel sem összetéveszthető hangja.

Ruttkai Éva több volt, mint színésznő. Négy évtizedet átívelő pályája során a nőiesség és a természetesség szimbólumává vált. Egyike volt a legszínesebb, legsokoldalúbb magyar művészeknek. Ösztönös tehetségét a mesterség tökéletes ismeretével, tisztességgel, alapos felkészüléssel és fegyelemmel bontakoztatta ki. Minden szerepet hitelesen szólaltatott meg: a tragikumot és a bohóctréfa komikumát, a Molnár-hősnők pesti pikantériáját és szellemességét egyaránt hibátlanul tolmácsolta.

Ruttkai Éva ma 20 éve, hogy nincs köztünk. De Faust Margitja, a Háború és Béke Natasája, Csehov Nyinája még most is itt van. Velünk van az a pillanat, ahogy a Három nővérben egymásra néznek Darvas Ivánnal, vagy ahogy a Butaságom történetében összekacsint velünk, nézőkkel. És velünk van a Latinovits-Ruttkai féle Rómeó és Júlia is, az az előadás, amely örökre legendává tette a Színészkirály és királynője kettősét.

Emlékezzünk ma együtt Ruttkai Évára, a magyar színművészet felejthetetlen alakjára.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok