2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

8 milliárd forint közcélra

2006. július 4.
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a következő öt évre 8 milliárd forint közcélú felajánlást tett, a szövetség aktív közreműködésével.

Az ügyvezető elnök szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy az összeget szegény sorsú fiatalok képzésére, a magyar kultúra és tudomány fejlesztésére, valamint a hátrányos helyzetű régiók szociális problémáinak enyhítésére fordítják.
Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a lakosságot és a vállalkozói társadalmat is megszorítások érik, különösen nagy szükség van a társadalmi szolidaritás és összefogás erősítésére.
Mint rámutatott, a társadalmi példamutatásban elöl kell járniuk azoknak, akik többet tudnak tenni, ezért a VOSZ elnöksége arra kéri a magyar vállalkozókat, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a társadalmi válságkezeléshez.
Az ügyvezető elnök felajánlásának keretében évi 200 ezer forint ösztöndíj-kiegészítés adható a rossz anyagi helyzetben lévő nappali tagozatos egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A juttatásban azok a mérnök-, közgazdász- és orvostanhallgatók részesülhetnek, akiket tanulmányaik alapján a hallgatói önkormányzatok erre érdemesnek ítélnek. A támogatások folyósítása szeptember 1-jén kezdődik és évente mintegy 1000-1.500 hallgató részesülhet a juttatásban.
A megyei VOSZ-szervezetek bevonásával kilenc hátrányos helyzetű megye rászorulóinak támogatására alapot létesítenek, elsősorban az idős és hátrányos helyzetű emberek megsegítésére.
A Prima Primissima-díjakra, illetve a tavaly elindult megyei Príma-díjakra a következő hat évben 1,8-2 milliárd forintot fordítanak.
A felsőoktatás színvonalának emeléséért Demján Sándor és Soros György 10-10 millió eurót szán a közép-európai egyetem új székhelyének megteremtésére. A rászorulók tanulmányainak megsegítésére a VOSZ ügyvezető elnöke 600 millió forintos alapot létesít.
Folyamatban van a roma fiatalok középiskolai és felsőfokú tanulmányainak segítésére egy 400 millió forintos alap létrehozása is. A pénz odaítéléséről a VOSZ elnöksége és egy társadalmi kuratórium gondoskodik, a kuratórium elnöke Hankiss Elemér lesz.
Hankiss Elemér a sajtótájékoztatón méltatta Demján Sándor kezdeményezését, ami - mint mondta - segíthet abban, hogy Magyarország kikerüljön a társadalmi válságból.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok