2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

9 milliárd forint a pécsi EKF-programra

2006. december 16.
Megkötötték az Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) kilencmilliárd forintos működési költéseinek finanszírozási szerződését.
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. festőműhelyében írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter (j) és Tasnádi Péter pécsi polgármester a Pécs 2010 EKF program operatív működési költségeit biztosító együttműködési megállapodást. (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. festőműhelyében írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter (j) és Tasnádi Péter pécsi polgármester a Pécs 2010 EKF program operatív működési költségeit biztosító együttműködési megállapodást. (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)

Megkötötték az Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) kilencmilliárd forintos működési költéseinek finanszírozási szerződését, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere írt alá a baranyai megyeszékhelyen pénteken. A szerződés biztosítja a felvezető években és 2010-ben a művészeti munka, a reklám- és marketingköltségek, bérek, és más dologi kiadások fedezetét. A kilencmilliárd forint 40 százalékát a központi költségvetés, a fennmaradó részt a pécsi önkormányzat és támogatók teremtik elő.

Hiller István a programot a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb kulturális vállalkozásának nevezte.

Az EKF olyan lehetőség, amely eddig soha és 2016-ig biztosan nem adatik magyar városnak. Bár a címet egy magyar város kapta, a siker az egész ország dicsősége lesz - mondta.

Mint hangsúlyozta, a program hazai szereplői arra vannak késztetve, hogy ne csak a partnervárosok, Essen és Isztambul képviselőivel, hanem egymással is összefogjanak, együttműködjenek.

Tasnádi Péter arról szólt, hogy Pécs a mintegy 45 milliárd forint összköltségvetésű EKF révén 2010-ig egyedülálló fejlesztési lehetőségek előtt áll, és reményei szerint a munkába civilek és más partnerek is bekapcsolódnak.

A polgármester a sajtó képviselőinek bemutatta Méhes Mártont, az EKF csütörtökön megválasztott művészeti igazgatóját, és Kiss Tibor általános igazgatót.

Hiller István a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatban megjegyezte: mindketten élvezik a kormány bizalmát és támogatását.Pécs: Méhes Márton lett az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatója

A pécsi közgyűlés Méhes Mártont, a németországi magyar évad kurátorát választotta az Európa kulturális fővárosa program (EKF) művészeti igazgatójának csütörtökön.

A szakember megválasztását a szocialista és szabaddemokrata képviselők támogatták, a Fidesz, az Összefogás Pécsért Egyesület, valamint az MDF tartózkodott a szavazástól. A művészeti igazgató 2007 január elsején áll munkába, feladata a program felvezető éveinek és a 2010-ben esedékes kulturális események terveinek összefogása lesz.

Tasnádi Péter polgármester, aki Méhes Mártont a közgyűlés elé terjesztette, elmondta: az elmúlt időszakban több lehetséges jelölttel tárgyalt, de a legalkalmasabbnak őt találta a posztra.

A 32 éves igazgató, aki egy időben a berlini Collegium Hungaricum igazgatóhelyetteseként is tevékenykedett, a Pécsi Tudományegyetemen, majd az ELTE-n tanult német nyelvészetet, melynek kutatásával doktori címet is szerzett.

A polgármester közölte: az önkormányzat a művészeti igazgatói posztra olyan komplex tudású személyt keresett, aki a kultúra valamennyi ágában jártas, menedzserszemléletű, jó kapcsolatokkal rendelkezik, átlátja a programsorozat finanszírozását, idegen nyelven is beszél, továbbá önálló elképzelései vannak a rendezvényeket illetően, Méhes Márton pedig ilyen személy.

A város vezetése a művészeti igazgatót eredetileg pályázat útján akarta kiválasztani. Az ebben illetékes bizottság szeptemberben három esélyes pályázó közül Kőrösi Orsolyát, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát terjesztette a közgyűlés elé. A testület azonban a választások utánra halasztotta a döntést arra hivatkozva, hogy az igazgatónak az új közgyűléssel kell együtt dolgoznia, így célszerű, ha személyéről is az határoz.

Az új közgyűlés november végén viszont eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. Tasnádi Péter magyarázata szerint azért, mert egyik korábban ismertté vált pályázó sem volt eléggé meggyőző, egyikükről sem tűnt úgy, hogy sikeresen látná el ezt a feladatot, s a jövőben kialakítandó struktúrába be tudna illeszkedni.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén megválasztotta az EKF-program általános igazgatóját is Kiss Tibor, a Pécs és környéke hulladékgazdálkodási feladatait ellátó Biokom Kft. igazgatójának személyében.

A szakember január elsejével távozik eddigi cégétől, feladata a polgármester megbízásából az EKF-program egységes tevékenységének koordinálása lesz.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok