2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Aase-díjak - átadták az ez évi elismeréseket

2006. november 28.
Átadták az Aase-díjakat hétfőn Budapesten; az epizodisták számára, Gobbi Hilda által alapított elismerést az idén Bende Ildikó, Blasek Gyöngyi, Valkay Pál és Krum Ádám színművész kapta.

Fotó: Gordon Eszter

"A drámákat főszerepekre írják, de az epizodisták teszik hitelessé azokat" - mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen, hozzátéve: ezt Gobbi Hilda tudta talán a legjobban, akinek élete volt a színház, a színészet.

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, vagyis az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden esztendőben négyen kaphatnak meg.

A díj elnevezése Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéből született, amelyben Aase-anyó szerepe a díj alapítójának egyik felejthetetlen epizódalakítása volt.

Schneider Márta elmondta: a díjakat 18 éve adják át, a mostani díjazottakkal együtt a szervezők eddig 72 kitüntetettet köszönthettek.

Az idei Aase-díjasok közül Bende Ildikó több évtizede a Győri Nemzeti Színház tagja. Szatirikus hangvételű művekből összeállított előadóestjeivel és gyermekműsoraival sok más vidéki színházban is szerepelt.

Blasek Gyöngyi több mint negyven éve a Budapesti Bábszínház művésze, az árny-technika elismert művelője, tudását évek óta adja át a jövő bábjátékosainak.

Valkay Pál a Budapesti Kamaraszínház tagja, a teátrum több előadásában szerepel, de vidéken is több helyen fellép.

Krum Ádám a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt több mint tíz évig, jelenleg a Pécsi Harmadik Színház előadásaiban látható.

Az Aase-díj kuratóriumát öt színművész alkotja: tavaly óta a testület tagja Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Csikos Sándor, Epres Attila és Őze Áron.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára a hétfői ünnepségen átadta a Bálint Lajos-emlékgyűrűt. Bálint Lajos a Nemzeti Színház művészeti titkára és dramaturgja volt, a nevét viselő vándor-gyűrűt egyik évben egy dramaturgnak, a másikban egy művészeti titkárnak adományozzák. Az idén az elismerést a művészeti titkárok döntése alapján Simon Ibolya, a Kecskeméti Katona József Színház művészeti titkára vehette át.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok