2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

(Al)világot járt műkincseink

2006. március 22.
(Al)világot járt műkincseink címmel nyílt szerdán Budapesten kiállítás, amely az elmúlt tizenöt év műkincsrablásait eleveníti fel.

(MTI) - Magyarországon évente 700-800 műkincslopás történik, amelyek egymilliárd forintnyi kárt okoznak. Harminc-negyven bűnesetet derítenek fel évente - ezekről a sikertörténetekről szól a tárlat, amelyen a bemutatott mintegy száz műtárgyat abban az állapotban láthatja a közönség, ahogyan alvilági kalandjuk után, sérülten előkerültek.
A kiállítást Lampert Mónika belügyminiszter nyitotta meg, aki szerint a fegyverkereskedelem és drogcsempészet után a műtárgylopásnak is dobogós hely jut a bűnözési "toplistán".
Mint mondta, különösen védtelenek a bűnözőkel szemben a templomok, a hivatalok, valamint a magángyűjtemények. Lampert Mónika a kiállítás jelentőségét abban látja, hogy nem önmagában láttatja a megkerült műtárgyakat, hanem a megelőzéssel is foglalkozik, bemutatva, hogy hogyan lehet csökkenteni a veszélyeket.
A látogatók megszemlélhetik az 1590-es kiadású Vizsolyi Bibliát, amelyet 2002 februárjában loptak el a Vizsolyban a helyi református templomból. A tárlaton bemutatják a Kiscelli Múzeum és a szentendrei Czóbel Múzeum ellopott, majd megkerült képeit, valamint magángyűjtemények több értékes festményeit, egyebek közt id. Markó Károly, Egry József, Márffy Ödön műveit.
A kiállításon kiemelt szerep jut a kilencvenes évek nemzetközi visszhangot kiváltott műkincslopásainak, így a budapesti Zsidó Múzeum 1993-as kifosztásának, amikor egy komplett tárlat anyaga - 250 festmény - vált kámforrá.
Nem kis port vert fel a Veszprémi Múzeum kifosztása 1992-ben, amikor régészeti ásatások anyaga tűnt el - néhány darab holléte mind a mai napig ismeretlen.
A kiállított tárgyak között szép számmal láthatók régészeti leletek, templomi ezüsttárgyak, néhány különleges ikon, kandallóóra.
A tárlat alkalmából Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, Bene László országos rendőrfőkapitány, valamint Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka együttműködési megállapodást írt alá: e dokumentum a Műtárgykereső Adattár és Információs Iroda megalapításához szükséges.
A kiállítás, amelynek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal székháza ad otthont (I. Táncsics Mihály u. 1.), május 28-ig mindennap 9 és 17 óra között látogatható.




(Al)világot járt műkincseink
Válogatás 15 év felderített bűneseteiből
Örökség Galéria, 2006. március 22. - május 28.
(Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, 1014 Budapest, Táncsics M. u. 1.)
(hétfőtől vasárnapig, 9.00-17.00 óra között)



Bizonyára mindenki hallott már jelentős festmények lopásáról, múzeumok, műemlék templomok és régészeti lelőhelyek kifosztásáról vagy az országból kicsempészett értékes műkincsekről. Az okozott kár eszmei, kulturális értelemben felbecsülhetetlen, forintban kifejezve pedig olykor esetenként a száz milliós nagyságrendet is elérheti.
Ma Magyarországon - a statisztikai adatok szerint - a kulturális javak (műtárgyak) kárára elkövetett lopás évente hét-nyolcszáz esetben fordul elő, összesen mintegy egy milliárd forintos kárt okozva. Bár az esetek száma csökken, viszont a kárérték egyre nő, és az elkövetés módszerei is egyre kifinomultabbak, azaz a műkincstolvajok egyre szakszerűbben, céltudatosabban dolgoznak. Emellett méreteire és jelentőségére elsősorban a napvilágra került esetekből következtethetünk, hogy szintén milyen hatalmas károkat okoznak a - teljes illegalitásban dolgozó - régészeti lelőhely fosztogatók. Ugyancsak jelentős, a vámszervek által felderített jogellenes műtárgybehozatal, -kivitel, mely esetekből a szervezett műtárgycsempészet útvonalai is kirajzolódnak: hazánk éppen a déli és kelet-nyugati "főútvonalak" mentén fekszik. A műkincslopás illetve -csempészet ma világszerte a szervezett bűnözésnek - a fegyver és a kábítószer kereskedelem után - a harmadik legjövedelmezőbb ága.
A műkincslopások legveszélyeztetettebb célintézményei hazánkban a templomok, a múzeumok, magángyűjtemények illetve magánszemélyek és más (főleg állami fenntartású) intézmények, de kiemelten is a földben vagy víz alatt levő régészeti örökségünk.
Kiállításunk a "sikertörténeteket" mutatja be, azokat a műkincseket és alvilági történetüket, melyek a sikeres hatósági munka és együttműködés eredményeként megkerültek. A rendezők a legfrissebb eseteket vették elő, azaz elsősorban az elmúlt két-három év anyagából válogattak, de a képet, mivel hasonló kiállítást még sosem rendeztek, a ´90-es évek elejéig visszanyúlva néhány - nemzetközi mércével is - kiemelkedőnek számító hazai eseménnyel is kiegészítették.
A viharos utakat megjárt több száz kiállított tárgy között látható lesz a Vizsolyi Biblia, a szentendrei Czóbel Múzeum vagy a budapesti Kiscelli Múzeum ellopott és megkerült modern magyar képanyaga mellett magángyűjtemények több igen értékes régi és újabb festménye (id. Markó Károly, Egry, Czóbel, Márffy és régi külföldi mesterek alkotásai), a Zsidó Múzeum 1993-ban ellopott 250 tárgyából készült válogatás, templomi betörések ezüsttárgyai, faszobrai, a nagy mennyiségben csempészett ikonok pár szép darabja, valamint a több ezer régészeti lelőhely kifosztása nyomán ellopott és csempészett leletek néhány válogatott sorozata is. A tárgyak nagy részt természetesen abban az állapotban kerülnek bemutatásra, ahogyan előkerültek, így sajnos nem egy esetben a gondatlan kezelés okozta károk is láthatók.
A megkerült műkincsek mellett megtekinthetők lesznek a sajnos még igen nagy számban hiányzó műkincsek fényképei is, sőt a látogató betekintést nyerhet az érintett hatóságok (Rendőrség, Vám- és Pénzügyőrség, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) munkájába is.
Emellett a műtárgytulajdonosok néhány megszívlelendő jótanácsot is kaphatnak, hogyan tehetnek többet műkincseik biztonsága érdekében.
A kiállítás megnyitója alkalmából írja alá a három érintett hatóság (ORFK-VPOP-KÖH) vezetője azt az együttműködési megállapodást, mely remélhetőleg hatékonyan hozzájárul a jövőben műkincseink nagyobb biztonságához és a bűnözés visszaszorításához.
A kiállítás a három érintett hatóság (ORFK-VPOP-KÖH) közös rendezésében és a Belügyminisztérium Országos Bűnmegelőzési Központjának támogatásával jön létre.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok