2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Anarchizmus - tanulmánykötet

2006. március 8.
A kulturális miniszter az egyik szerzője az angolul megjelent műnek.
A könyvbemutatóról készült képgalériánkért klikkeljen a fotóra
A könyvbemutatóról készült képgalériánkért klikkeljen a fotóra

(MTI) - Az anarchizmus bizonyos tekintetben még ma is vonzó eszmerendszer - mondta Szelényi Iván szociológus kedden a budapesti Közép-Európai egyetemen (CEU), ahol bemutatták Bozóki András és Sükösd Miklós Anarchizmus Magyarországon: elmélet, történet, örökség című könyvének átdolgozott, angol nyelvű változatát.

Az Anarchism in Hungary: Theory, History, Legacies (Anarchizmus Magyarországon: elmélet, történet, örökség) című kötet alapjául szolgáló könyv 1994-ben jelent meg a Cserépfalvi Kiadónál; a tengerentúlon egy hete megjelent fordítást Alan Renwick, az Oxford Egyetem munkatársa készítette.

A szerzők a könyvben részletesen elemzik a XIX. és XX. századi magyar anarchizmus mozgalmait és társadalomelméletét. Tézisük szerint a közép-európai régióban az anarchista és a demokratikus elméletek hatottak egymásra, sőt időnként egybeolvadva jelentkeztek.

Szelényi Iván, az amerikai Yale Egyetem és a CEU professzora "bevallotta", hosszú ideig szimpatizált az anarchizmussal, jobban élvezte olvasni például Mihail Bakunyint, mint a marxistákat vagy akár a neoliberálisokat.

Tamás Gáspár Miklós filozófus arról beszélt, hogy az anarchista gondolatok egyáltalán nem olyan távoliak, mint amilyennek tűnnek. Az egykori anarchista gondolkodó kifejtette: az anarchizmus filozófiai reakció a hierarchikus rendszerű társadalmakra, és nem valószínű, hogy valaha is el fog tűnni.

A szabadságnak szerinte ma is nagyon fontos komponense az anarchizmus, a mindenféle tekintélyt elvető szabadságvágy, amelynek nagyon érdekes hagyományai voltak Magyarországon; a kötet szerzői ezeket ásták elő.

Bozóki András kulturális miniszter - aki Sükösd Mihállyal együtt a CEU politikatudományi tanszékének tanára - a sors iróniájának nevezte, hogy a hatalom képviselőjeként vesz részt a 80-as években írott könyve bemutatóján.

Azt mondta, talán nem is volt igazi anarchista, mert az a kormány megsemmisítésére törekszik, nem pedig csatlakozik ahhoz. De - mint "mentegetőzött" - a kulturális miniszteri poszt egy kicsit eltér a többi tárcától, így minden bizonnyal ő sem "igazi politikus".


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok