2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arisztokrata könyvgyűjtemények az OSZK-ban

2006. november 24.
Kék vér, fekete tinta címmel XVI-XVIII. századi arisztokrata családok könyvgyűjteményeit bemutató kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) pénteken. A megnyitón beszédet mondott Schneider Márta szakállamtitkár.


Fotó: Gordon Eszter

A tárlat egyebek között a Batthyány, a Nádasdy, az Esterházy, a Zrínyi és a Frangepán család könyvtárait mutatja be. A főúri családok akkoriban ugyanis nemcsak történelmi és gazdasági, hanem kulturális felelősséget is éreztek hazájuk iránt - mondta Monok István, az OSZK főigazgatója.
Hozzátette: az arisztokrata családok akkoriban Európa minden szegletéből származó művekkel gyarapították könyvtárukat, az európai könyvtermés nagyobb százaléka jutott el Magyarországra, mint ma.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára megnyitó beszédében követendő példaként említette a kora újkori családok kultúratámogató magatartását, a mecenatúra intézményét. Az európai arisztokráciát képviselő családok által fenntartott kulturális intézményrendszer európai együttműködést példázott - mondta.
A szakállamtitkár Monok Istvánt idézve a "XVI. századi Windowsnak" nevezte azt az olvasókereket, amely szintén a kiállítás anyagának részét képezi. A korabeli metszetek alapján, fából készített olvasókeréken - méretétől függően - négy-tíz könyvtartó volt. A szerkezet elé ülve az olvasó a nélkül tudott párhuzamosan több kötetet olvasni, hogy azokat egyenként kellett volna a polcoktól az íróasztalokig cipelni.

Szintén a kiállításon látható az a számítógépes szoftver, amely Zrínyi Miklós könyvtárát három dimenzióban jeleníti meg. A program segítségével a látogató virtuális sétát tehet Zrínyi három könyvtárszobájában és megnézheti a főúr polcokon elhelyezett könyveit.
A Magyar Nemzeti Múzeum főurakat ábrázoló festményeket bocsátott átmenetileg az OSZK rendelkezésére, így összesen mintegy 160 műtárgy vezeti vissza a látogatót a kora újkor kulturális közegébe.
A tárlaton szerepel például egy német nyelvű orvosságos könyv 1200 grafikával és a szerző rajzaival 1662-ből, egy olasz természettudós állatanatómia kötete 1623-ból, és a sörkészítés mesterfogásairól szóló, szintén német nyelvű kiadvány 1688-ból.
A nemzetközi együttműködéssel megvalósult vándorkiállításnak Zágráb, Pozsony és Martin után Budapest a negyedik állomása, innen az utolsó helyszínre, az ausztriai fraknói várba szállítják majd a kiállítás anyagát.
A kiállított könyveket a Szlovák Nemzeti Könyvtárból, a Horvát Egyetemi Könyvtárból, a Burgenlandi Tartományi Könyvtárból, az OSZK által őrzött könyvek közül és az Esterházy Magánalapítvány anyagából válogatták a szakemberek.
A bemutatót 2007. március 31-ig lehet megtekinteni a budai Várban.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok