2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadás-átvétel az oktatási és kulturális tárcánál

2006. június 10.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, közvetlenül az eskütétel után vette át elődeitől az eddig külön minisztériumként működő tárcákat.
Hiller István átveszi Magyar Bálinttól az oktatási tárcát
Hiller István átveszi Magyar Bálinttól az oktatási tárcát

(MTI) - Hiller István, új oktatási miniszter nyitott a szakszervezetekkel és a szakmai szervezetekkel történő egyeztetésre és párbeszédre. Ezt a szakminiszter mondta el a tárca hivatalos átadás-átvételekor az MTI-nek pénteken.
Természetesen tárgyalok velük - mondta, hozzátéve: nem kell dörömbölni, én fogom kinyitni az ajtót.
Arra a kérdésre, hogy a vitatott kérdésekben - óraszámemelés, pedagógus elbocsátás, utólagos képzési díj - lát-e reményt a megegyezésre, úgy válaszolt: minden tárgyaláshoz minimum két fél kell. Ha mindkét félben megvan az elkötelezettség, hogy nem csak leülnek, hanem a másikat érdemben meghallgatják, akkor nyilvánvaló, hogy van remény. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányprogram köti, és attól eltérni nem akar, de érdemi tárgyalásokat kíván folytatni.
Hiller István személyi kérdésekről szólva azt mondta: az első munkanapon, hétfőn mutatja be az új, egyesült tárca vezetését. Konkrétumokat addig nem kívánt elárulni, mint mondta, személyi kérdésekről egyszerre "egy csomagban" szeretne beszélni.
A két tárcánál jelenleg dolgozó 840 munkatárs helyett az új minisztériumban 607-en dolgoznak majd. Az MTI azon kérdésére, hogy a leépítés a háttérintézményeket is érinti-e vagy csak a tárcát, a miniszter elmondta: ez kimondottan a minisztériumi apparátusról szól.



Hiller István jövő héten döntést hoz az Operaház ügyében



Az Operaház ügyében gyors döntést kell hozni, amit a jövő héten fogok közzétenni - mondta Hiller István, az oktatási és kulturális tárca élére pénteken kinevezett miniszter a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) pénteken.
"Nem kétséges, hogy ebben az esetben is gyors döntést kell hoznunk, amit jövő héten fogok közzétenni" - mondta Hiller István, az új miniszter és a leköszönő kulturális kabinet között lezajlott hivatalos átadás-átvétel után, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy le kívánja-e váltani a Magyar Állami Operaház főigazgatóját.
Hiller István nem kívánta kommentálni azt a sajtóértesülést, amely szerint Vass Lajos, eddigi politikai államtitkár váltaná Hegyi Árpád Jutocsát a főigazgatói székben.
A két tárca összevonásából létrejövő minisztériumhoz négy terület, az oktatás, a kultúra ügye, a tudomány kérdése és az egyházakkal való kapcsolattartás tartozik majd - ismertette a tárca vezetője, aki szerint az Oktatási és Kulturális Minisztérium csökkentett létszámmal is hatékony és eredményes munkát tud végezni.
"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium létrehozását (összevonását) támogattam, és azt gondolom, hogy ez egy helyes irány volt" - hangsúlyozta Hiller István, aki később megismételte az oktatási tárcánál elmondottakat, miszerint a két minisztérium apparátusában a szolgáltató intézményekkel együtt, de a háttérintézmények létszáma nélkül, jelenleg 846 ember dolgozik, de csak 607 fővel fogják elkezdeni az összevont tárca munkáját.
Egy újságíró megkérdezte az új minisztert, mit szól a közalkalmazottak szakszervezete által megfogalmazott bírálathoz, miszerint semmilyen előtanulmány nem készült arról, milyen ütemben, hány embert küldenek el a közigazgatásból. Hiller István válasza: "ez nem így van, a közigazgatásban (...) megvalósuló létszámcsökkentést már hónapokkal ezelőtt bejelentettük".
Mint mondta, a két minisztériumban összesen kilenc államtitkárság és egy címzetes államtitkárság dolgozott, ebből öt államtitkárság marad meg.


Átvétel a megszűnő NKÖM-ben
Átvétel a megszűnő NKÖM-ben

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok