2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Prima Primissima Díjakat

2006. december 9.
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában.
Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a kultúra, a művészet, a tudomány képviselői negyedik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján. A sport területéről először jelöltek a díjra, változás továbbá, hogy a magyar írott és elektronikus sajtó kategóriáját összevonták.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a díj kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: az idén már 15 megyében adták át a helyi művészeti és tudományos tevékenységet elismerő Prima-díjakat.

Hozzátette: a kezdeményezés "jól példázza a civil szféra és a vállalkozók összefogását az érdekek helyett az értékek mentén az egyén, a közösség és a haza javára".

Mint mondta, az elismerés nemes célját, közös ügyet szolgáló voltát és növekvő elismertségét jelzi, hogy az idén az eddigieknél sokszorta több jelölés érkezett.

"A nemzeti identitás folyamatosan változó hálóján ők azok a csomópontok, akikben megkapaszkodhatunk, akik különösen felértékelődtek mostani értékzavaros világunkban" - jellemezte a díjazottakat.

Megjegyezte: "ők azok, akik a magyar történelem zivataros évszázadai, de nyugodtan mondhatjuk, hónapjai és hetei után is megbecsülést szerezhetnek hazánknak".

Csányi Sándor az idén első alkalommal kihirdetett sport kategória kapcsán megemlékezett a közelmúltban elhunyt Puskás Ferenc labdarúgóról.

A magyar irodalom kategóriában Esterházy Péter író, a magyar színház- és filmművészet területéről Kállai Ferenc színművész, a magyar képzőművészek közül Kő Pál szobrászművész vehette át a Prima Primissima Díjat.

A magyar tudomány területéről Sajó András jogászprofesszor, a magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Szerémy Gyula tanító, a magyar építészet és építőművészet területéről Osskó Judit építész, szerkesztő részesült elismerésben.

A magyar sajtó (magyar írott és elektronikus sajtó) kategóriájában Czigány György szerkesztő lett a győztes.

A magyar népművészet és közművelődés témájában a Csillagszemű gyermek táncegyüttes, a magyar zeneművészet területéről Sztevanovity Zorán előadóművész nyerte el a díjat.

A magyar sport kategóriában Kemény Dénes vízilabdaedző kapott elismerést.

A közönségdíjat Papp Lajos orvosprofesszor vehette át.

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A magándíjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassák és fejlesszék a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizzék a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. A felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, és átvehetik a kitartás jelképét: a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot. A többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euró összeggel jár.

A pénteki rendezvényen nem csak a győzteseknek, hanem - kategóriánként - a "primáknak" is átadták a jutalmakat.

A díjkiosztón Krizsó Szilvia, korábbi Prima Primissima Díjas, a gála műsorvezetőjeként - Demján Sándort idézve - többször hangsúlyozta a kezdeményezés politika felett álló voltát.

Köszöntötte az eseményen megjelent politikusokat: Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, Dávid Ibolyát, az MDF, Hiller Istvánt, az MSZP, Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét, valamint Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt, a Fidesz két alelnökét. Üdvözölte Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság elnökét, Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, valamint több megjelent minisztert és államtitkárt.

A rendezvény zárásaként jelképesen átadták azt az autót, amelyet a közönségdíjára szavazók között sorsoltak ki.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok