2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Autentikus cigány zene a londoni Cargoban: Fókuszban a Kalyi Jag

2006. február 23.
A sikeres kezdés után folytatódik a "Hungary in Focus" a Londoni Magyar Kulturális Központban. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.

Az 1999-ben indult nagysikerű sorozat mindig egy adott tematikán keresztül teszi láthatóvá a magyar kultúrát a szigetországban. Ebben az évben először a magyar cigány költészet, folklór, képzőművészet és a zenei megjelenési formák sokszinűsége kerül koncentráltan a fókuszba. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag Február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.

A Január 22-én indult Hungarian Roma Focus célja, hogy bemutassa a cigány kultúra néhány izgalmas szinét a brit közötnségnek. A nyitó kiállításon - mely február végéig várja a látogatókat - hét művész szemszögéből ismerhetjük meg a roma életérzést.

A magyar cigány kultúra kiváló alakjai már az intézet indulása óta rendszeresen jelen vannak a vendégek között. Szakcsi Lakatos Béla nagysikerű, a St James´s Picadilly templomban rendezett koncertje után a világhírű brit zongoraművész Neil Crossland kapcsolta össze előadásában Liszt muzsikáját a cigány kultúrával.

A Kalyi Jag (Fekete Tűz) együttes, mely 1978-ban Szabolcs Szatmár megyei fiatal roma jogászokból, népművelőkből és munkászenészekből alakult, nem először lép színpadra a szigetországi közönség előtt. Az autentikus cigány muzsikát játszó zenekar először 1988-ban lepte meg az briteket különleges zenéjével. Bár a Fekete Tűz a szigetországi fellépés előtt végigsöpört egész Európán, előadásuk valódi kuriózumnak számított. Az együttes abban az évben tizenhat koncertet adott két hét alatt Anglia legnagyobb koncerttermeiben, világsztárok közreműködésével. Azóta bejárták az egész világot, eljutottak Ázsiába, az Amerikai kontinensre és talán nem is létezik olyan európai ország, ahol ne élvezhették volna a közönség tapsviharát. A Londoni Magyar Kulturális Központ által szervezett nagysikerű 2004-es Magyar Magic alatt az együttes újra Angliába látogatott, ahol ismét teltházas koncertet adott.

A zenekar 1987-ben jelentette meg első nagylemezét, mely forradalmasította az autentikus cigány népzenét. Az album megjelenése után az együttes híre futótűzként terjedt el Európában; turnéztak Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Finnországban. Egy évvel később önálló film készült a zenekarról Kalyi Jag címmel, mely körbejárta a világot, eljutott Japánba valamint Dél-Koreába is. A film nagy sikerére való tekintettel, néhány évvel később az együttes meghívást kapott az Ázsiai kontinensre is. Fellépést fellépés követett, a Kalyi Jag nem sok időt töltött Magyarországon, mert folyamatosan turnézott. 1994-ben az Európa Ifjúsági Parlament a One World Group és a Music Television Európa-díjjal tüntette ki a zenekart. Műsorukat rögzítette a Music Television, az Euro Televisio, valamint a Távol Keleten és az Egyesült Államokban is sugározták. Néhány évvel később Indiába, az "Őshazába" is eljutottak, ahol tíz teltházas koncertet adtak.

A Kalyi Jag már indulásakor kialakította sajátos zenei stílusát, amely félreérthetetlenül megkülönbözteti őket a többi cigány zenekartól. Összegyűjtötték előbb szűkebb pátriájuk, Szabolcs-Szatmár megye cigány dallamait, majd ezt a kollekciót kiegészítették más tájak roma hagyományaival. Turnéjaik során máig minden lehetőséget megragadnak az anyaggyűjtésre, illetve törekednek arra, hogy külföldi cigány együttesek bemutatóin keresztül megismerjék a távoli vidékek romaságának tradícióit is. Muzsikájuk fontos eleme a szájbőgő és a hagyományos "ütőhangszer pótló" eszközök, mint például a kanál és a vizeskanna, szövegeik között pedig olykor régi varázslóelemek is felbukkannak.

A Londoni Kulturális Központ az egész roma focus alatt együttműködik a Londoni Jazz fesztivállal, a Cargo és a Spitz nagy hirű zenei klubokkal, a St James´s Picadilly templommal, mely a belváros egyik legnevesebb koncertterme, valamint a Pulse fesztivállal és a Warwick egyetemmel.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok