2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bartis Attila - újabb külföldi elismerés

2006. november 9.
Bartis Attila Nyugalom című művét is jelölték az Angelus-díjra, amelyet első alkalommal adnak át december 2-án Lengyelországban.
A díjat Wroclaw városa és a Rzeczpospolita című napilap szerkesztősége alapította. A győztes mű az elmúlt év legjelentősebb, lengyel nyelven megjelent közép-európai prózai irodalmi alkotások sorából kerül ki. A díjra a lengyel kiadók 39 művel pályáztak, és a bíráló bizottság hét alkotást, köztük Bartis Attila regényét tartotta érdemesnek arra, hogy a rendkívül szigorú zsűri elé terjessze.

A hírrel kapcsolatban Gordon Istvántól, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy a díj alapítói Közép Európa fogalmát a megszokottnál némileg tágabb értelemben határozták meg, így 21 ország legjelentősebb írói bízhattak-bízhatnak a minden tekintetben legrangosabb lengyel irodalmi elismerés elnyerésében, amelyet Angelus Silesiusról, a XVII. századi wroclawi költőről, teológusról neveztek el.

Bartis Attila - a varsói Magyar Kulturális Intézet meghívására - idén már több alkalommal járt Lengyelországban, irodalmi esteket tartott, sőt fotókiállítását is nagy sikerrel mutatták be, több művének fordítása is folyamatban van jelenleg. Lengyelországi népszerűségének egyértelmű bizonyítéka, hogy a 150 ezer zlotys (több mint tízmillió forint) Angelus díjért két lengyel, egy-egy macedón, orosz, német és ukrán íróval együtt került a hét nominált közé - mondta Gordon István.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok