2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bartók emlékdíj Londonban

2006. május 3.

A londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, Bogyay Katalin ajánlására ezt az elismerést a szigetországban Kőry Ágnes zenekutató, Kubinyi Anna textilművész valamint Peter Ash zeneszerző-karmester vehette át tegnap este Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának koncert bemutatóján, melyen a London Schools Symphony Orchestra kíséretében, Peter Ash vezényletével Meláth Andreát és Kálmándi Mihályt hallhatta a közönség. Kőry Ágnes, Kubinyi Anna és Peter Ash mellett a londoni magyar intézet is részesült a kitüntetésben.

A londoni Magyar Kulturális Központ Bartók évfordulóhoz kapcsolódó programjai közül Bogyay Katalin igazgató három fontos eseményt emelt ki a Magyar Művészetért Díj Kuratórima és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által felajánlott Bartók emlékdíj kapcsán, a közreműködők jelentős zenei tevékenysége miatt. Kőry Ágnes zenekutató, a Bartók Béla Zenei Központ London (BBCM) vezetője, Peter Ash zeneszerző-karmesterés, valamint Kubinyi Anna textilművész eddigi pályafutásuk során rengeteget tettek Bartók Béla életművének méltó ápolásáért és fenntartásáért.

Tegnap este Peter Ash vezényletével, a London Schools Symphony Orchestra, Meláth Andrea és Kálmándi Mihály közreműködésével volt hallható Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának koncertváltozata a londoni Barbican Hallban.

Peter Ash zeneszező-karmester a világ legnagyobb szimfonikus zenekaraival dolgozott eddigi pályafutása során Los Angelestől Szentpéterváron át Berlinig. Zenei repertoárja a barokktól egészen a kortárs muzsikáig igen széleskörű. 2001-től a London Schools Symphony Orchestra vezetője, valamint a Roald Dahl Alapítvány zenei tanácsadója. A London Schools Symphony Orchestra olyan fiatal tehetséges zenészekből alakult, akiket a jövőben a világ legnagyobb zenekaraiban fedezhetünk majd fel. Tegnap este Peter Ash vezényletével adták elő Bartók Béla zeneileg nagy kihívásnak számító operáját, A kékszakállú herceg várát.

Március 27-én az intézetben Kőry Ágnes zenekutató izgalmas előadását hallhatta a közönség Bartók Béláról, melyet a zenekutató teltház előtt, nagy sikerrel tartott meg. A Magyarországon született Kőry Ágnes alapítója és elnöke a Bartók Béla Zenei Központnak Londonban (BBCM), ahol a diákok zenei tanulmányait ösztöndíjakkal is támogatják. A zenei központ átfogó és széleskörű ismeretet nyújt amatőröknek és gyermekeknek egyaránt, ám egyben felkarolja a professzionális és tehetséges fiatal muzsikusokat is. Az iskola támogatói között világhírű zenészek nevei is feltűnnek.
Kőry Ágnes a Bartók Béla konzervatóriumban végzett Budapesten, majd a londoni Royar Academy of Music és a University of London hallgatójaként folytatta kutató munkáját. Máig tanít és előad, ám ugyanakkor folyamatos zenetörténeti kutatást végez. Doktori disszertációját Bartók és a népzene szoros kapcsolatárol írta, mellyel nagy megbecsülésre tett szert a University of London zenei tanszékén.

Az Inspired by Bartók programsorozathoz kapcsolódva nyílt meg április 4-én Kubinyi Anna "Csak tiszta forrásból" című kiállítása. A textilművész hosszú évekig élt és alkotott Franciaországban, s eredeti technikával készült textilképei sok helyütt megtalálhatóak ma a világban. A mostani kiállitás gyökereit Erdélyben, a székelykapukban, a tiszta népi motivumokban kell keresni. A Székelykaput először Glasgowban mutatta be az intézet a Magyar Magic keretében. A londoni magyar intézetben rendezett kiállítását május 1-jéig láthatta a közönség.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok