2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bartók emlékkiállítás nyílt a Párizsi Magyar Intézetben

2006. szeptember 27.
Bartók Béla életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt kedden este a Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma (FICEP) rendezvénysorozatában a Párizsi Magyar Intézetben.
Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma (FICEP)
A Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Bartók Archívumának forrásanyagából összeállított kamara-kiállítás húsz tablón mutatja be a 125 éve született magyar zeneszerző munkásságának és életének legfőbb állomásait. A fotók, levelek, idézetek, kották és egyéb dokumentumok közelebb hozzák a látogatóhoz a XX. századi művészeti élet egyik legjelentősebb alakjának életét.


A kiállítás a szeptember 25. és október 1. között 33 külföldi kulturális intézet közreműködésével, idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Párizsi Külföldi Kultúrák Hete nevű rendezvénysorozat keretében nyílt meg, amely idén egy-egy ország kulturális életében maradandót alkotó XX. századi illetve kortárs művésznek állít emléket.

Míg Magyarország Bartókot ünnepli, Írország az író Samuel Beckettre, Dánia a filmrendező Lars von Trierre kívánja felhívni a figyelmet, de van olyan ország, amely kevésbé ismert személyiséget választott, mint például Finnország a mecénás Maire Gullichsent vagy Svájc a szürrealista képzőművészt, Meret Oppenheimet.

A FICEP kulturális hetén 100-150 ezer párizsi látogatja a külföldi kultúrák koncertjeit, színházi előadásait, kiállításait, filmvetítéseit, konferenciáit, irodalmi estjeit és egyéb kulturális eseményeit, amelyek a francia kulturális minisztérium és a párizsi önkormányzat támogatásával zajlanak a francia fővárosban.

A Bartók emlékkiállítás október 7-ig látogatható a PMI-ben, ahol szeptember 28-án Gaál István Gyökerek című, 2002-ben Bartók Béláról forgatott filmje is bemutatásra kerül.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok