2021. december 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bartók-ünnepség Nagyszentmiklóson

2006. március 28.

Az államtitkár a Bartók-szobor ünnepi megkoszorúzása alkalmából a zeneszerző szülővárosában elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Bartók Béla születésének 125. évfordulója köré szervezett események és az ehhez kapcsolódó jubileumi év fő célja kiemelni a bartóki örökség megőrzésének fontosságát, amely nem csupán e kerek évforduló feladata; a hagyományos és az új művészet megalkotásával létrejött kulturális látásmód továbbadása állandó kötelességünk. A nagy zeneszerzőt idézve: "a népek testvérré-válásának eszméjét igyekszem szolgálni zenémben, ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle forrásból."

A rendezvénysorozat szombati napján tudományos értekezletet rendeztek Bartók Béla művészetéről neves magyar és román szakértők részvételével, majd a Muzsikás együttes, Petrás Mária népdalénekes és a Londonban élő román hegedűművész Alexandru Bălănescu közreműködésével, "az etnomuzikológus Bartók" címmel népzenei koncertre került sor.

Vasárnap Szekernyés János "Bartók és a Bánság" című könyvének bemutatásával, a II. Szegedi Nemzetközi Bartók Zongoraverseny kitüntetettjeinek műsorával és a kolozsvári Magyar Opera szimfonikus zenekarának hangversenyével folytatódott a megemlékezés. Ezt követően Dr. Cseh Áron kolozsvári magyar főkonzul Bartók Béla emlékkiállítást avatott fel, majd a Szegedi Kortárs Balett tolmácsolásában a Csodálatos mandarint tekinthették meg az érdeklődők.

Nagyszentmiklós post mortem díszpolgárává avatták Bartók Bélát, az erről szóló díszoklevelet Vásárhelyi Gábor a zeneszerző jogutódja vette át.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok