2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Befejeződött a magyar évad Oroszországban

2006. január 24.
Sikerrel zárult az Magyar-Orosz Kulturális Évad - 19 városban 800 programról számolhatott be Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára és Szvák Gyula, az évad főkurátora
Alexander Voznyuk követ-tanácsos, oroszországi föderáció nagykövetsége, dr. Szvák Gyula főkurátor és Vass Lajos politikai államtitkár
Alexander Voznyuk követ-tanácsos, oroszországi föderáció nagykövetsége, dr. Szvák Gyula főkurátor és Vass Lajos politikai államtitkár

Az utóbbi másfél évtized legnagyobb magyar kulturális bemutatkozása sikeres volt Oroszországban és az orosz művészeknek is sokan tapsoltak Magyarországon - állapították meg kedden a rendezvénysorozat záróakkordjaként tartott sajtótájékoztatón az Andrássy úti Orosz Kulturális Központban.

A legek évadjának is tekinthető az elmúlt másfél év: több mint 800 magyar művész közel 215 produkciót mutatott be az előfesztiválokkal együtt.

Az orosz elektronikus és nyomtatott sajtóban mintegy ezer publikáció látott napvilágot - hangzott el a tájékoztatón, amelyen résztvettek a rendezvények fő szervezőjének, a Hungarofestnek a képviselői és az Orosz Kulturális Intézet vezetői.

A programok összköltsége megközelíti a 350 millió forintot. Az Ermitázsban megrendezett kiállítást további 100 millió forinttal támogatta a minisztérium. Ez utóbbi érdekessége, hogy hármas, orosz-magyar-osztrák koprodukcióban jött létre.

A fordulat évének tekinthető 2005 a magyar-orosz kulturális kapcsolatok jelenkori történetében, azért is mert megalapozta a hosszú távú, stabil magyar jelenlétet Oroszországban és megerősítette a magyarság-kép új vonásait az orosz közönség körében - olvasható az évad mérlegében.

Nehéz kiemelni néhányat a legjobb produkciók közül. A legsikeresebbek közül négyet emeltek ki a szervezők: a Színháztörténeti Múzeum "Száz év - száz báb" című kiállítását, a Magyar királyság, két császárság között címmel a XIX. századi osztrák-magyar-orosz történelmi korszakok kapcsolódásait eredeti tárgyakon reprezentáló bemutató, az Ermitázsban rendezett "Bécs és Budapest a századfordulón - 1870-1920" című kiállítás.

Magyarországon a legnagyobb érdeklődést az A38 hajón megtartott orosz hétvége, Lev Dogyin társulatának előadása és a Budapest Parádén felvonuló orosz kamion váltotta ki.

Az évad eredményeinek, visszhangjának, lecsengésének felsorolása is hosszú listát tenne ki. Várható hogy még inkább növekednek majd a magyar művészmeghívások a filmművészetben, zenében és a kortárs táncban is.

Mind több az új magyar könyv a nagy moszkvai könyvesboltok és könyvtárak polcain - mondták el. Ugyancsak mérhető eredmény az orosz diákok magyar nyelv iránti érdeklődésének fokozódása: mint az MTI munkatársa megtudta, az utóbbi időben megnőtt a moszkvai magyar nyelvtanfolyamokra jelentkezők száma.AZ ÉVAD SZELLEMI-KONCEPCIONÁLIS HÁTTERE

Az egyik legfontosabb szempont a koncepció kitalálásakor az volt, hogy az évad programjai a legszélesebb közönséget és a legkülönbözőbb ízléscsoportokat és esztétikai táborokat célozzák meg, mind az oroszországi, mind a hazai programok tekintetében. Legalább annyira fontos volt azonban az is, hogy ezek a kulturális találkozások egy új fejezetet nyissanak a magyar-orosz kapcsolatokban, amelyet az elmúlt évtizedekben nagymértékben a történelmi háttér határozott meg. A sokak számára rossz ízű történelmi emlékek olyan mértékig befolyásolták Oroszország, és az orosz kultúra megítélését, helyesebben fogalmazva: meg nem ismerését kellő mélységig, hogy úgy véltük, itt az ideje, hogy lehetőséget teremtsünk ahhoz, hogy minél több ember találkozzon Oroszország egy másik arcával. Ugyanígy Magyarország kulturális képét is igyekeztünk árnyalni Oroszország felé. A legfiatalabb orosz nemzedéknek már nincs élménye a közelmúlt időszakáról, még kevésbé Magyarországról, így az ő meghódításuk külön kihívást jelenthetett. Az Évad fő támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma volt, főszervezője a Hungarofest Kht, és Oroszország részéről a Festa Produkciós Iroda.

AZ ÁTTÖRÉS ÉVADJA

Az utóbbi másfél évtized legnagyobb magyar kulturális bemutatkozására került sor Oroszországban. A kinti előfesztivál 2004. szeptemberében kezdődött, majd 2005. február 17-én nyílt meg a Magyar Kulturális Évad Oroszországban, így a magyar kultúra közel másfél éven keresztül volt jelen az orosz közönség körében. Ezzel közel egy időben orosz művészek jöttek hazánkba, hogy ízelítőt adjanak kultúrájukból. Túlzás nélkül állíthatjuk: 2005 "a fordulat éve" a magyar-orosz kulturális kapcsolatok jelenkori történetében, ugyanis beteljesítette a 2002 óta tartó kibontakozást két ország közötti kulturális diplomáciában, megalapozta a hosszú távú, stabil magyar kulturális jelenlétet "a régiók Oroszországában", létrehozta a kulturális kapcsolattartás és együttműködés új modelljeit "a szubkultúrák Oroszországában", és megerősítette a magyarság-kép új vonásait az orosz közönség körében.

A "LEG"-EK ÉVADJA SZÁMOKBAN

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok