2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bemutatkozott az új oktatási és kulturális tárca vezetése

2006. június 12.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bemutatta a tárca új vezetését, Arató Gergely államtitkárt és öt szakállamtitkárt.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszél, amikor bemutatja tárcája új vezetését a minisztériumban. Mögötte Balogh Gyula kabinetfőnök, Závecz Ferenc fejlesztési és gazdálkodási szakállamtitkár, Bogyay Katalin nemzetközi államtitkár, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Arató Gergely államtitkár és Szüdi János közoktatási államtitkár
Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszél, amikor bemutatja tárcája új vezetését a minisztériumban. Mögötte Balogh Gyula kabinetfőnök, Závecz Ferenc fejlesztési és gazdálkodási szakállamtitkár, Bogyay Katalin nemzetközi államtitkár, Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Arató Gergely államtitkár és Szüdi János közoktatási államtitkár

(MTI) - Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bemutatta a tárca új vezetését, a nemzetközi kapcsolatokért Bogyay Katalin, a felsőoktatásért Manherz Károly, a közoktatásért Szüdi János, a kultúráért Schneider Márta felel majd.
Az új Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára Arató Gergely lesz, a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért Závecz Ferenc felel majd.
A munka ma reggel megkezdődött - mondta Hiller István, aki, közlése szerint, háromnegyed óra alatt telefonálta végig leendő munkatársait. Tudtam, kiket akarok felkérni - fogalmazott, hozzátéve: megtiszteltetésnek és örömnek tartja, hogy elsőre igen választ kapott. A miniszter az oktatás és a kultúra területén hasonlóan gondolkodó emberek közül a legjobb csapatként aposztrofálta a tárca új vezetését. Az MTI kérdésére elmondta: az egyházi ügyekért felelős személyéről később születik döntés. Hozzátette: a nyár folyamán találkozni kíván a történelmi egyházak és a kisegyházak képviselőivel.
Arató Gergely azt mondta, az a dolga, hogy segítse a miniszter munkáját, támogassa elhatározásait. Az államtitkárt az új miniszter úgy jellemezte, mint aki állja a vitákat a frakcióban, valamint a parlamenten belül és kívül egyaránt.
Manherz Károly, az ELTE dékánja felsőoktatásért felelős szakállamtitkárként elmondta: bízik benne, hogy a felsőoktatás változatlanul olyan fontos terület lesz, mint eddig volt. Közölte: a bolognai folyamatban "nyakig benne volt" és egyet is értett azzal.
A miniszter szerint Manherz Károly a felsőoktatásban nemcsak hisz, hanem változtatni is képes, s a terület egyik legtekintélyesebb alakja.
Szüdi János, közoktatásért felelős szakállamtitkár kiemelte: 1985 óta dolgozik a tárcánál, pályája során fontos állomásként említette az 1993-as törvény elfogadását. Reményének adott hangot, hogy a közoktatás töretlen fejlődését tovább tudja vinni majd. A miniszter úgy jellemezte, mint a magyar közoktatás egyik legkitűnőbb ismerőjét, szakpolitikusát, aki kemény ember, nézeteiért kiáll még az aktuális miniszterrel szemben is.
Závecz Ferenc a gazdasági ügyekért és létesítmény-fenntartásért felelős szakállamtitkár azt mondta, hogy határozott szerénységgel működő szolgáltató centrumot kíván létrehozni. Hiller István róla azt mondta, hogy az egyik legjobb értője a területnek és "kőkemény". Ahol rendet kell teremteni, ott rendet fognak teremteni - ígérte.
A miniszter elmondta, pezsgő, sokszínű és jól tagolt kulturális életet szeretne. Ezért is kérte fel a kulturális terület felelősének Schneider Márta korábbi helyettes államtitkárt. Schneider Márta művelődésszociológusként jellemezte saját magát, s reményének adott hangot, hogy a következő négy évet is sikeresen tudja végigvinni.
A nemzetközi kapcsolatokért a Londonból 13 év után hazatérő Bogyay Katalin felel a jövőben. Bogyay Katalin azt mondta, egész életében az foglalkoztatta, hogy a magyar kultúra és a világ kultúrája hogyan kapcsolható össze. Hiller István elmondta: jelenleg 18 külföldi intézet működik, mint mondta, ennél sokkal többet, hálózatot akar. Közös gondolkodást, ami a magyar kultúrát, az ország hihetetlen tehetségét, szellemiségét be tudja mutatni.
A kulturális tárca eddigi épületének sorsára vonatkozó felvetésre a miniszter azt mondta, az ingatlanokkal kapcsolatos kérdéseket a Miniszterelnöki Hivatal fogja koordinálni. Ez nem az egyes tárcákhoz tartozik majd és határidőt sem tud mondani ezzel kapcsolatban.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok